Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Drömsemester
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-11-03

Medverkande

Dirch Passer
Mogens Jensen, dansk skollärare på semester/brudgummen i "En bröllopsnatt"/cowboy/tullkontrollant

Alice Babs
sångartisten Alice Babs

Carl Jones
tenorsångare i The Delta Rhythm Boys

Traverse Crawford
andretenor i The Delta Rhythm Boys

Clifford "Cliff" Holland
barytonsångare i The Delta Rhythm Boys

Lee Gaines
bassångare i The Delta Rhythm Boys

Visa alla medverkande

Handling

Den danske skolläraren Mogens Jensen är på väg genom Sverige i en skranglig T-Ford. Syftet med resan är semester, men Mogens är inte främmande för sommarvikariat vid tullen. Anländ...

Visa hela handlingen

Press

Ett lovvärt initiativ, en rad fina artister, men inte en intrig som lekfullt och inspirerat knöt samman de olika sketcherna, menade huvudstadens filmrecensenter. "Bröderna Burman är...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Mixning
Speaker

Medverkande

Dirch Passer Mogens Jensen, dansk skollärare på semester/brudgummen i "En bröllopsnatt"/cowboy/tullkontrollant
Alice Babs sångartisten Alice Babs
Carl Jones tenorsångare i The Delta Rhythm Boys
Traverse Crawford andretenor i The Delta Rhythm Boys
Clifford "Cliff" Holland barytonsångare i The Delta Rhythm Boys
Lee Gaines bassångare i The Delta Rhythm Boys
René De Knight pianist i The Delta Rhythm Boys
Svend Asmussen varietéartist/luffande gatumusikant/country & westernmusiker
Charlie Norman boogie-woogiepianist i radioprogrammet "Nattugglan"
Staffan Broms balladsångare i Vilda Västern
Ulrik Neumann varietéartist/luffande gatumusikant
Sigrid Horne-Rasmussen tanten i "En bröllopsnatt"
Nils Ivar Sjöblom Alice Babs make
Sten Meurk bruden i "En bröllopsnatt"
John Melin scenvakt på Chinavarietén
Stig Järrel Oscar, hotellportier i småstad/poliskonstapel/tidningsredaktörer/tullöverkontrollant/
Hulda, värdinna på Huldas pensionat/pokerspelande cowboy/bilköpande zigenare/herre på tåg
konduktör/brandvakt på teater/skådespelaren Stig Järrel
- Ej krediterade:
Inge Østergaard tullkontrollantens offer
Gösta Bernhard sovvagnskonduktör/filmregissör
Simon Brehm kosack
Anders Burman cowboy på Vilda Västernsaloon
Lars Burman cowboy på Vilda Västernsaloon
Monica Lindman gatflicka
Carin Appelberg-Sandberg kvinna som piskar mattor
Per-Axel Arosenius poliskonstapel utanför Hulda pensionat
Uno Larsson cowboy på Vilda Västernsaloon

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1952
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Den danske skolläraren Mogens Jensen är på väg genom Sverige i en skranglig T-Ford. Syftet med resan är semester, men Mogens är inte främmande för sommarvikariat vid tullen.
Anländ till en småstad får han ofrivilligt sällskap med en bortsprungen pudel, som sedan inte vill skiljas från honom. Filmens speaker berättar att hunden har "sin förankring inom teatervärlden", och närhelst den slickar någon på handen faller denna någon i de ljuvligaste drömmar. På detta sätt hoppas den ge drömmaren besked om vem ägaren är.
Mogens ser en vacker flicka i en av stadens parker och söker ögonkontakt. Den okändas intresse gäller dock glassförsäljaren, och turisten, besviken, får trösta sig med sin fyrbente vän. I samma ögonblick hunden slickar hans hand får den insomnande Mogens se Alice Babs och Svend Asmussen uppträda i "Regnbågsgränd". Strax därpå drar Charles Norman igång "Hard Paper Boogie" på en genomskinlig flygel medan "Nattugglan" lyssnar i månljuset på sin gren.
Hemma hos Alice Babs och hennes man Nils Ivar Sjöblom diskuteras den bortsprungna hunden "Sniff". Man är överens om att den är mycket snäll. Ännu har familjens annonsering inte givit något resultat.
Under tiden färdas Mogens genom landet med sin envise följeslagare och kommer till en folkpark, där den populära amerikanska sånggruppen The Delta Rhythm Boys sjunger "She Told Him Emphatically No".
På en polisstation försöker Mogens befria sig från hunden. Den något excentriske konstapeln tar den till sist i beslag enär hundskatten inte tycks vara betald. Slickad drömmer polisen om de musicerande luffarna Svend Asmussen och Ulrik Neumann. Det dröjer inte länge förrän Mogens grips av samvetskval -- i tankarna ser han konstapeln förvandlas till hundsadist -- och han vänder tillbaka för att hämta sin vän ur arresten.
En tidningsredaktör, som Mogens uppsöker, visar sig intresserad av "den bortsprungna musikaliska drömhunden". Det blir en notis med bild, men Nils Ivar låter tidningen gå vidare till pappersinsamlingen innan man hos Sjöbloms hunnit få ögonen på reportaget.
Utsträckt på en gräsmatta vilar Mogens sina blickar på en mannekäng. Pudeln förpassar honom snabbt in i drömrollen som nitisk tullkontrollör. Offret -- en ung dam med nyanskaffade kläder från modehusen i Paris -- tvingas ta av sig det ena plagget efter det andra under kontrollörens växande och hörbara upphetsning. När bara trosorna återstår entledigas Mogens till sin grämelse från det angenäma uppdraget.
På Huldas pensionat råkar han ut för värdinnans uppvaktning, från vilken han flyr till seriemagasinets Vilda Västernvärld. Där spelas det falskt i poker på en rökig bar och bjuds på musikalisk underhållning, bl a "Cool Water" och "Han kom från Texas".
Följande morgon beger sig Mogens mot Stockholm för att leta rätt på hundens ägare. På vägen möter han en romsk man som vill köpa den gamla Forden. Under kraftigt prutande, med hänvisning till varans dåliga kondition, river köparen ned bilen så att till sist bara skrotet återstår. Polisen beordrar bortforsling av vraket; Mogens förlorar fyrtio kronor på "affären" och får ta tåget till huvudstaden, vilket inte är utan komplikationer.
Stockholm by night bjuder på varieté med Delta Rhythm Boys sjungande "Flickorna i Småland". Själv blir Mogens av en slump ombedd att spela brudgum i farsen "En bröllopsnatt". Den ursprunglige rollinnehavaren har fått mässfall. De älskandes förening i pjäsen omintetgörs bl a av en mogen dam och det slutar med en lång tårtkastningsorgie. Efter sista kastet körs hela handlingen baklänges i rasande fart.
Av en scenvakt på varietén får Mogens veta att Alice Babs saknar sin svarta pudel och skall arbeta i Europa Films ateljéer följande dag. Han tar sig dit och får se regissören Gösta Bernhard i farten. Delta Rhythm Boys sjunger "Miss Me" och gör en kort modern parafras på operan "Rigoletto". Alprosen Alice Babs sjunger och joddlar med folkloristiska dockor i "Dockorna".
Nu löses mysteriet med den bortsprungna hunden. Sångstjärnan har redan fått tillbaka sin "Sniff"; Mogens' följeslagare är i själva verket Stig Järrels pudel "Bimbo".

Texten reviderad 2011-02-07

Censur / granskning

Censurnummer 81343
Datum 1952-10-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2385 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2365 meter. Granskningskopians aktlängder: 475-565-435-570-340 = 2385 meter - 87 minuter. Visningskopiornas aktlängder: 470-565-435-555-340 = 2365 meter - 86 minuter. Aktlängder: 475, 565, 435, 570, 340.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2385 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett lovvärt initiativ, en rad fina artister, men inte en intrig som lekfullt och inspirerat knöt samman de olika sketcherna, menade huvudstadens filmrecensenter.

"Bröderna Burman är ett par med driftiga idéer", skrev Jurgen Schildt i MT, "och kan ta åt sig äran att ha introducerat några av de bästa nyare amerikanska jazzmusikerna på den svenska skivmarknaden. I sitt första och av driftigheten att döma säkert inte sista drag inom filmbranschen har de radat upp ett antal av sina egna grammofonstjärnor till allmän beundran, bl a Delta Rhythm Boys (med Flickorna i Småland, naturligtvis), Charles Norman (med posthum reklam för f d radioprogrammet Nattugglan), Staffan Broms (med gitarren) och Alice Babs Sjöblom (med make)". Att bröderna samtidigt lyckades göra reklam för det egna skivmärket Metronome, för Europa Film och för Drömsemester tyckte Schildt var "övermåttan driftigt och påhittigt".

Nu hade inte inspirationen hos övriga upphovsmän nått upp till den burmanska nivån enligt kritikern. Gösta Bernhard och Eric Sandström hade "gått bet på uppgiften att vara spirituella" och det artistiska kittet mellan uppträdandena var "verkligen i tunnaste laget". Samma tanke uttryckte ATs Steinar Olsen: "Bröderna Burman har gjort lovvärda försök att snickra ihop en svensk showfilm -- utan amerikansk lyx. De har inte lyckats så särskilt väl. Efter en lovande upptakt flyter handlingen snart fram som tungt vatten och man kan räkna lustigheterna på två händers fingrar."

Mauritz Edström (Arbetaren) talade om "ett enda stort artistalbum, där den ena berömdheten efter den andra stiger fram och visar sig". Men trots att det bland albumets namn fanns Dirch Passer, Stig Järrel, Svend Asmussen och Delta Rhythm Boys hade det inte "kunnat undvikas att det blivit en till största delarna plågsamt segdragen och långtråkig historia". "Gösta Bernhard, som ju på Casino verkligen visar vad han går för, har inget som helst filmiskt grepp: det är till tre fjärdedelar fotograferad revy och det är alltid sämre än revy naturel", skrev kritikern.

Även Zack i SvD hade kritiska synpunkter på ramberättelsen och tempot men inledde med ett oförbehållsamt erkännande: "Svenska revyfilmer har det sannerligen inte varit gott om under årens lopp. Men med sin film (-) har bröderna Anders och Lars Burman helt ambitiöst tagit upp konkurrensen med amerikanarna och skapat, inte en vräkig lyxshow av beprövat hollywoodformat utan en ganska rolig och fantasifull revyfilm efter de mer anspråkslösa svenska resurserna. Under Europa Films hägn och med Gösta Bernhard i registolen har resultatet som sagt blivit riktigt bra. En lång rad ypperliga artister borgar för att de i filmen insprängda musik- och show-numren är av i flera fall bästa internationella klass."

Kommentar Svensk filmografi

Uppdraget att litterärt sammansmälta grammofonbolaget Metronomes och Europa Films intressen gavs åt informationschefen vid Televerket, radiomedarbetaren, schlagerförfattaren och inbitne cyklisten Eric Sandström (f 1910), vars morgonprogram "Kvar i sängen -- litterärt och musikaliskt tills ni vaknar" förnöjde ett stort antal svenska radiolyssnare varannan söndagsmorgon åren 1949-1956. En annan musikalisk radiomedarbetare -- Charles "Charlie" Norman -- som specialiserat sig på jazz i programmet "Nattugglan" 1950-1952 kontrakterades för medverkan. I scenariot infogades därtill några av de mest publikknipande numren från Stig Lommers (1907-1976) danska sommar-revy "Vi spelar igen . . ." på Folkan (Folkteatern) i Stockholm med premiär 18.5.1952 och författad av Børge Müller (1909-1963) och Arvid Müller (1906-1964). I revyns ensemble ingick bl a Dirch Passer och hans fru Signe Horne-Rasmussen, Svend Asmussen med spelande, sjungande och spexande kvartett, Ulrik Neumann, Inge Østergaard, Monica Lindman och Sten Meurk. Tullavklädningsnumret "Fan också!" -- i filmen mildrat till "Tusan också!" -- och den tårtkrävande Mack Sennett-parodin "En bröllopsnatt" hämtades från denna revy under Europa Films direktion.

Grammofonbolaget, som hade samtliga tio bärande melodier i Drömsemester på skiva, fick smak på filmproduktion och gjorde under beteckningen Metro!nome Studios under 50-talet bl a ytterligare två filmer i vilka Dirch Passer medverkade: Sju svarta Be-Hå (1954/10) och Far och flyg (1955/9). Passer (1926-1980) var en av Skandinaviens mest unika komiska begåvningar, lika älskad i Köpenhamn som i Stockholm. Han väckte första gången stockholmarnas förtjusning i 1951 års Lommer-revy med sitt hesa, långt utdragna "heeeej" och det fotbollsinspirerade utropet "Är du med, Jeppson?"

Musikinspelningarna till Drömsemester gjordes delvis på våren 1952 i Sveriges Radios Karlaplansstudio. Ateljé- och exteriörtagningar ägde rum under perioden augusti-september.

Förlaga

Originaltitel Vi spelar igen ... (Revy)
Regi, förlaga Stig Lommer
Författare Arvid Müller
Børge Müller


Inspelning

1952-08-01
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Sveriges Radios Karlaplansstudio Stockholm Sverige (musikupptagningar)
Folkan Stockholm Sverige
Saltsjöbaden Nacka Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1952-11-03 Anglais Stockholm Sverige 86 min
Urpremiär 1952-11-03 Anglais Stockholm Sverige 86 min

Musikstycken

Originaltitel Rainbow Street
Kompositör Bruce Balcome (1952)
Textförfattare Gösta Rybrant (svensk text 1952)
Bruce Balcome (engelsk text 1952)
Sångare Alice Babs
Svend Asmussen
Instrumentalist Svend Asmussen (fiol)


Originaltitel Hard Paper Boogie
Kompositör Charlie Norman (1952)
Instrumentalist Charlie Norman (flygel)


Originaltitel She Told Him Emphatically No
Kompositör Clay Boland
Textförfattare Moe Jaffe
Bickley "Bix" Reichner
Sångare The Delta Rhythm Boys


Originaltitel Turkey in the Straw
Instrumentalist Svend Asmussen (fiol)
Ulrik Neumann (gitarr)


Originaltitel Ole Dole Doff
Kompositör Thore Ehrling (1950)
Textförfattare Roland Eiworth (1950)
Sångare Alice Babs


Originaltitel She'll Be Comin' 'Round the Mountain


Originaltitel Cool Water
Kompositör Bob Nolan (1948)
Textförfattare Bob Nolan (1948)
Sångare Staffan Broms (sjunger på engelska)


Originaltitel Han kom från Texas
Kompositör Roland Eiworth (1952)
Eric Sandström (1952)
Textförfattare Roland Eiworth (1952)
Eric Sandström (1952)
Sångare Alice Babs
Instrumentalist Charlie Norman (piano)


Originaltitel Flickorna i Småland
Kompositör Fridolf Lundberg (1913)
Textförfattare Karl Williams (1910)
Sångare The Delta Rhythm Boys (sjunger på svenska)


Originaltitel Smörgåsbord Rag
Kompositör Andrew Burman (1950)


Originaltitel I'm Popeye the Sailor Man
Kompositör Sammy Lerner (1934)
Textförfattare Sammy Lerner (1934)


Originaltitel Miss Me
Kompositör Bob Marcus
Textförfattare Gail Ash (engelsk text)
Roberdt (svensk text 1952)
Sångare The Delta Rhythm Boys


Originaltitel Dockorna
Kompositör Roland Eiworth (1952)
Eric Sandström (1952)
Textförfattare Roland Eiworth (1952)
Eric Sandström (1952)
Sångare Alice Babs


Originaltitel Helan går
Sångare The Delta Rhythm Boys (repris)


Originaltitel Jingle Bells/One Horse Open Sleigh
Kompositör James L. Pierpont (1857)
Textförfattare James L. Pierpont (engelsk text 1857)
Eric och Gösta = Eric Sandström & Gösta Westerberg (svensk text 1947)


Originaltitel We Are Going to Sing of Rigolett'
Kompositör Giuseppe Verdi (musik 1851)
Textförfattare Francesco Maria Piave (italiensk text 1851)
- (okänd engelsk textförfattare)
Sångare The Delta Rhythm Boys


Originaltitel Kullerullvisan
Textförfattare Karl-Erik Forsslund
Bearbetning Lille Bror Söderlundh
Sångare The Delta Rhythm Boys


Originaltitel Seven Eleven
Kompositör Billie Williams (1950)
Textförfattare Billie Williams (1950)


Originaltitel James Point (Dirty Shame Saloon)
Kompositör Anders Burman (1949)
Anders Windestam (1949)
Charles Norman (1949)


Originaltitel Musikateljé
Kompositör Charlie Norman


Ämnesord

Bondfångare
Dröm
Film i filmen
Filmateljé
Filminspelningar
Gags
Hund
Joddling
Kortspel
Nationella minoriteter, romer
Operaparodi/Rigoletto
Orkester/Svend Asmussens
Pensionatsvärdinna
Poker
Polis
Redaktörer
Revysketch
Romer
Saltsjöbaden
Schlager
Stockholm/Folkan
Strip-tease
Stumfilmsfars
Sånggrupp/Delta Rhythm Boys
Tullkontroll
Varieté
Vilda Västernparodi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2365


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2362


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2392


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Dirch Passer Stig Järrel i DRÖMSEMESTER
Tryckeri Nylunds lito
Affischdesign [?] Wingstedt


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DRÖMSEMESTER
Tryckeri AB Nottrycks lito
Affischdesign [?] Wingstedt


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dream holiday. A musical comedy by Erik Sandström.
Omfång 16 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Ett musikaliskt skämt av Erik Sandström.
Omfång 15 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mogens Jensens drömsemester.
Omfång 48 s.+ 8 s. miljölista i ett ex.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?