Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Vi tre debutera
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1953-09-07

Medverkande

Maj-Britt Nilsson
Lo Stjärnholm, dansös

Sven-Eric Gamble
Ludvig "Ludde" Lans, sjöman, cykelbud

Per Oscarsson
Lillebror Brummer, juris studerande

Karl Gerhard
Karl Gerhard, revydirektör, kuplettsångare

Olof Winnerstrand
gamle bokförläggaren

Gunnel Broström
sekreterare på förlaget

Visa alla medverkande

Handling

Den unge sjömannen Ludvig Lans har tillbringat en tid på sjukhus i Stockholm. I hamnen ligger "S/S Patricia" med de forna kamraterna ombord. Det finns plats för Ludvig om han skulle vilja...

Visa hela handlingen

Press

Herbert Grevenius' "vardagstrevliga och vårlyriska parafras på ett litterärt och förlagstekniskt lyckokast som går tillbaka till 'fem unga' men kommer att lysa över Strömmen så länge...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Manusbearbetning
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Mixning
Förtexter
Speaker

Medverkande

Maj-Britt Nilsson Lo Stjärnholm, dansös
Sven-Eric Gamble Ludvig "Ludde" Lans, sjöman, cykelbud
Per Oscarsson Lillebror Brummer, juris studerande
Karl Gerhard Karl Gerhard, revydirektör, kuplettsångare
Olof Winnerstrand gamle bokförläggaren
Gunnel Broström sekreterare på förlaget
Gunnar Björnstrand Hans Jakob Brummer, direktör för AB Svensk Plåtemalj, Lillebrors far
Åke Grönberg Svenska John, besättningsman på S/S Patricia
Claes Thelander unge bokförläggaren
Douglas Håge Frisk, vaktmästare och kontrollant på Svensk Plåtemalj
Inga Gill danslysten Söderböna
- Ej krediterade:
Martin Söderhjelm Jakob, finländsk kock på S/S Patricia
Karl-Axel Forssberg kassör på Svensk Plåtemalj
Erik Rosén kamrer på Svensk Plåtemalj
Mille Schmidt polisen på Skeppsbron och på Mosebacke torg
Claes Esphagen polis i Gamla Stan
Herbert Stéen Jonsson, kapellmästare på China
John Norrman en gubbe på Mosebacke torg
John Melin en konstnär på Mosebacke torg
Helga Brofeldt en gumma på Mosebacke torg
Margit Andelius en gumma på Mosebacke torg
Curt Schön en gubbe på Mosebacke torg
Göthe Ericsson Karl Gerhards assistent
Sten Mattsson Ludvigs kompis
Tore Karte styrman på S/S Patricia
Göthe Grefbo vaktmästare på Svensk Plåtemalj
John Harryson vaktmästare på Svensk Plåtemalj
Olle Ekbladh besättningsman på S/S Patricia
Gösta Krantz besättningsman på S/S Patricia
Didtefons Pasquale besättningsman på S/S Patricia
Wiktor "Kulörten" Andersson gubbe i fönstret på ungkarlshotellet
John Starck gubbe i fönstret på ungkarlshotellet
John Ivar Deckner dansande på Skanskvarns café
Sangrid Nerf dansande på Skanskvarns café
Harry Kampf dansande på Skanskvarns café
Hanny Schedin kontorist på Svensk Plåtemalj
Gudrun Östbye servitris på Svensk Plåtemalj
Edvard Matz Expressenjournalist på Skeppsbron
Olle Wester Expressenfotograf på Skeppsbron
Hans Lindgren danskavaljer i Uppsala
Hans Elldin danskavaljer i Uppsala
Sture Ström danskavaljer i Uppsala
Olle Teimert danskavaljer i Uppsala
Uno Larsson gubbe utanför ungkarlshotellet
Susanne Roger flicka med spade i sandlåda
- Ej identifierade:
Etienne Glaser springpojke
Hjördis Petterson telefonist
Berit Gramer telefonist
Pete Woodrow herre
Olof Carlén herre

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1953
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Den unge sjömannen Ludvig Lans har tillbringat en tid på sjukhus i Stockholm. I hamnen ligger "S/S Patricia" med de forna kamraterna ombord. Det finns plats för Ludvig om han skulle vilja mönstra på, men han väntar på besked från det stora bokförlaget Ferdinand Lundblad. Dit har han skickat dikter som han skrivit om sina erfarenheter från sjölivet. Sitt uppehälle tjänar han hos AB Svensk Plåtemalj, där han är springschas.

En dag kommer ett brev från förlaget; man ber om ett sammanträffande. Ludvig störtar iväg. Utanför firman träffar han Lillebror Brummer, son till plåtföretagets ägare. Ludvig anser att Lillebror parkerat sin sportbil vårdslöst. Mötet mellan de två slutar hotfullt; Ludvig lovar direktörssonen ett kok stryk vid lämpligt tillfälle.

Lillebror läser juridik i Uppsala, en eftergift åt fadern. Däremot vägrar han träda in i firman. Han vill bli en stor författare -- som Strindberg. Direktör Brummer hotar, utan verkan, att göra sonen arvlös.

På bokförlaget befinner sig två kvinnor, av vilka den ena -- sekreteraren -- omedelbart attraherar Ludvig. Den andra är den unga dansösen Lo Stjärnholm. Hon försörjer sig genom att medverka i Karl Gerhards revy och har sänt ett knippe dikter om en omöjlig kärlek. Lo blir från första stund betagen i Ludvig.

Ferdinand Lundblad AB, representerat av "unge bokförläggaren", föreslår Ludvig att "rationalisera" bort över hälften av hans dikter för att slå ihop honom med två andra debutanter i en vårantologi. Därmed skulle de ekonomiska riskerna för förlaget bli mindre. Ludvig är föga hågad att kompromissa, än mindre då han får klart för sig att en av de andra debutanterna är Lillebror -- "det där jäkla äcklet". Halvvägs på utgång hejdas han av Lo, den kvinnliga parten i arrange!manget, som vädjar till honom att acceptera för hennes skull. Sedan "gamle bokförläggaren" gjutit olja på vågorna, och Lillebror imponerat på Ludvig genom att pressa fram förhöjt arvode, lämnar trion förlaget som tre glada musketörer.

Direktör Brummer råkar i raseri när det går upp för honom att sonen tänker göra litterär debut i sällskap med firmans springschas. Ludvig, som försummat att i tid omsätta en av plåtgrossistens växlar, får sparken.

Valborgsmässoafton tillbringar de tre diktarämnena med middag i Los lya på Söder. Var och en berättar om sitt författarskap. Lo har skrivit nitton dikter efter den stora kärlekens upplösning; mer skall det inte bli. Lillebror har lätt för lyriska utsvävningar. Ludvig är förnyaren. Han vill skriva storslagna och omskakande skildringar från det hårda livet på haven.

I gryningen kör de ut till Blockhusudden på Djurgården. Där möter de gamle förläggaren, som bjuder in dem på nachspiel i sin villa, serverar lagrat rhenvin och prisar den gamla goda tiden. På hemvägen stjäl trion en kommunal båt och ror över Strömmen. Polisen, varskodd av unge förläggaren, väntar vid landstigningen. Pressens skriverier ger den kommande antologin extra reklam.

Lillebror tar Lo till vårbalen i Uppsala och friar -- utan framgång. Ludvig står i vägen, fast han passat på tillfället att tillbringa natten hos den paranta förlagssekreteraren. Nästa gång de tre går ut tillsammans tar Lo, sårad över Ludvigs tillfälliga förbindelser, ett ohämmat initiativ och för Ludvig med sig hem. På morgonen har hon redan ordnat deras gemensamma framtid; hon skall älska och vårda sin diktare, medan han skapar storverk i lyan.

Men Ludvig är inte färdig med sjön. Han har i själva verket redan mönstrat på. Det tar några veckor innan båten anlöper Stockholm igen. Lo lovar att troget vänta. Utanför huset väntar Lillebror, förtärd av svartsjuka. De två rivalerna pucklar på varandra tills polisen ingriper. Ludvig menar att Lillebror får sin chans med tiden. För ögonblicket har han inget annat val än att söka tröst hos och samtidigt trösta den övergivna Lo.

Ludvig bereder sig för avfärd med "Patricia". På kajen står förlagets representanter; det skall göras reportage. Lillebror ger Ludvig ett färskt exemplar av "Vi tre debutera", den gemensamma diktsamlingen. Nu avslöjar mottagaren sin avsikt att inte komma hem på många år. Lillebror får än en gång trösta Lo. Han vill tålmodigt vänta tills hennes känslor för honom mognat till kärlek.

Censur / granskning

Censurnummer 82715
Datum 1953-08-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2605 meter
Kommentar Aktlängder: 485-450-560-420-690 = 2605 meter - 95 minuter. Aktlängder: 485, 450, 560, 420, 690.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2605 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Herbert Grevenius' "vardagstrevliga och vårlyriska parafras på ett litterärt och förlagstekniskt lyckokast som går tillbaka till 'fem unga' men kommer att lysa över Strömmen så länge där finns en Djurgårdsfärja eller annan livräddningsbåt för poeter" (AB) mottogs inte med unisont bifall även om tillfredsställelsen bland recensenterna övervägde.

Förlagschefen och kritikern Carl Björkman (DN), som "drömt om att någon gång få se hur det går till på ett bokförlag" hade fått sin nyfikenhet stillad men var inte riktigt nöjd med förläggarporträtten, som han ansåg karikerade "med ett ganska elakt ritstift, som tyvärr saknar kvickhetens grace". "Unge förläggaren", skrev Björkman, "ser ut som en assyrisk överstepräst på fosterstadiet". "Han är halt insmickrande, ängslig att i det stora litterära akvariet sumpa minsta lilla gli som en gång kan tänkas växa upp till en guldfisk. Han är oljigt förstående." Gamle förläggaren, menade kritikern, skildrades däremot "oljigt oförstående", och även om man kunde märka att både författaren och regissören tänkt honom med "en viss förståelse, en farbroderlig vänlighet" så hade figuren i själva verket blivit "nästan den kusligaste i församlingen -- med sin inbilskhet, som han låtsas dölja under blygsamhetens mask, sin slughet, som han maskerar som generositet och sin vänlighet som inte kostar honom ett vitten".

Om de tre ungdomarnas insatser hade Björkman enbart gott att säga, men de ögonblick som glittrade av ungdomens behag var för få. Filmen hade "slagit slint" i sin strävan att levandegöra dem.

Robin Hood (StT) ansåg att Grevenius utgått från ett alltför tunt underlag, "en lustig liten anekdot med verklighetsunderlag". "Tyvärr har han fallit för frestelsen att göra för mycket av anekdoten. På dess lätta grund uppför han en alltför tung byggnad, som plattar till den. Han strävar bort från det anekdotiska och roligt kåserande till en djupare verklighet, till människoskildring, dikt. De två pojkarna, som tillfälligt förenats i en pärm och en båt, görs till tre olika diktar- och sociala typer, som skall intressera i sig själva. Det vill inte riktigt lyckas. Filmens början övertygar som anekdot, slutet vill ej övertyga som drama".

Oreserverat positiv, t o m förälskad i filmen, var Arbetarens kritiker Lasse Bergström: "Herbert Grevenius har utvecklat sina bästa egenskaper i Vi tre debutera -- komedin om sjömannen, studenten och flickan som gör sin poetiska debut i samma volym och upplever en vårlig och snabbt splittrad känsla av 'enade skola vi stå, söndrade skola vi falla'. Här finns en frisk och förälskad stockholmsstämning, en snabb och egentligen inte elak karikatyr av några representanter för en bokförläggardynasti och här finns -- och det är det väsentligaste -- en vemodig och ömsint skildring av några ungdomar och deras djupt allvarliga känsloaffärer. (-)

Hasse Ekman och Gunnar Fischer har gjort en fulltonig och riktig film av denna berättelse. (-) För Hasse Ekman har det uppenbarligen varit en befrielse att -- efter ett långt uppehåll -- få syssla med utformningen av en film som han inte skrivit själv. Vi tre debutera innebär för hans del en återkomst i dubbel bemärkelse -- till filmen och till den ungdom vars färg är rosenröd mot en bakgrund av skymningsblått."

De unga skådespelarna fick beröm för "levande och förtjusande ungdomsporträtt". Om Maj-Britt Nilsson skrev Bergström att hon åter var "så nära den sanna ungdomsdrömmen om flickan som var värd all kärlek, att en betagen filmkritiker finner sig sakna ord."

Lill (SvD) tyckte att filmen först och främst bars upp av Per Oscarsson och Sven-Eric Gamble: "Med all reverens för Maj-Britt Nilssons förtjusande Lo, flickan som skriver vers, studerar och dansar balett men först och sist är ett koncentrat av kärlekssjuk ung kvinnlighet, så är det pojkarna som tar hem spelet. Redan den yttre kontrasten mellan de två är ett fynd, men de spelar också karaktärskomedi med verklig bravur." Hos Oscarsson upptäckte recensenten "en alldeles ny, mjukt nyanserad humor i mimiken" och om Gamble hette det: "Förträffligt håller han ihop figurens disparata drag, stockholmskisen, sjömannen, poeten och idealisten, och lyckas faktiskt få fram något av en ung Harry Martinson under den blonda upproriska tuppkammen. Duktigt gjort."

Kommentar Svensk filmografi

"Vi tre debutera" skrev Herbert Grevenius (1901-1993) för Radioteatern våren 1941. Den sändes första gången 11 maj samma år.

Av författarens radio- och scenstycken gav sju upphov till filmer med - utöver den ovan nämnda - följande titlar: Sonja (1943), Tåg 56 (1944), Som folk är mest (1944), Krigsmans erinran (1947), Café Lunchrasten (1954) samt den av Nordisk Tonefilm och det danska bolaget Codania samproducerade Litet bo/Pige søger natkvarter (1956). Grevenius var därtill manusmedarbetare i flera andra svenska filmer.

Scenversionen av "Vi tre debutera" sattes upp på Göteborgs Stadsteater 11.4.1948 och cirkulerade sedan på olika teatrar. Året innan hade Olof Molander i samarbete med upphovsmannen skrivit ett filmscenario, vilket bearbetades av Hasse Ekman sedan ett produktionsavtal kommit till stånd med Svensk Film!industri. Själva inspelningen startade i början av april 1953 och avslutades under senare hälften av maj.

Att manusförfattarna haft förlagshuset Bonnier i tankarna var det inte många åskådare som tvivlade på. Inte heller kunde de litterärt orienterade undgå att se drag av Josef Kjellgren (1907-1948) och Harry Martinson (1904-1978) i porträttet av den unge"proletärförfattaren" Ludvig Lans. Bägge de nämnda fanns med som bidragsgivare till den "unglitterära antologi" Bonniers Förlag publicerade 1929 under beteckningen "Fem unga". De övriga medverkande var Erik Asklund (1908-1980), Artur Lundkvist (1906-1991) och Gustav Sandgren (1904-1983).

I den legendariska "båtstölden" deltog emellertid en annan generation författare, födda 1918-1923, nämligen Sven Bergström (f. 1920), Stig Dagerman (1923-1954), Gustaf Rune Eriks (1918-1999), Lennart Hellsing (f. 1919) och Olov Jonason (1919-2007). De hade våren 1946 bevistat en "40-talistisk" soaré hos Kaj Bonnier i dennes villa på Djurgården och sökte sjövägen ta sig fram till Waxholms restaurang. Efter mindre ändamålsenliga manövrar landsteg sällskapet på södra sidan av Stockholms hamninlopp i närheten av Finnbodavarvet, där ett polisuppbåd väntade. Förbrytarna fördes till kriminalhögkvarteret på Kungsholmen, förhördes, åtalades och dömdes så småningom till varierande bötesbelopp. Ett nummer av tidskriften "40-tal" gavs formen av en "roddarantologi" i syfte att genom arvoden förstärka de dömdas betalningsförmåga.

Förlaga

Originaltitel Vi tre debutera (Pjäs)
Författare Herbert Grevenius


Inspelning

1953-04-07 1953-05-18
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Södermalm Stockholm Sverige
Gamla Stan Stockholm Sverige
Stadsgården Stockholm Sverige
Stureplan Stockholm Sverige
Birger Jarlsgatan Stockholm Sverige
Skeppsbron Stockholm Sverige
Strömmen Stockholm Sverige
Berzelii park Stockholm Sverige
Gullmarsplan Stockholm Sverige
Mosebacke torg Stockholm Sverige
Blockhusudden Stockholm Sverige
Kring Slottsbacken Uppsala Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1953-09-07 Röda Kvarn Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 1983-12-01 TV1 Sverige 91 min
1991-05-28 TV2 Sverige 91 min
1999-10-21 SVT1 Sverige 91 min
1999-10-21 SVT1 Sverige 91 min
Urpremiär 1953-09-07 Röda Kvarn Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 2014-03-31 SVT1 Sverige
2016-06-06 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Folklig vals nr 2
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1954)
Textförfattare Rune Lindström (1955)


Originaltitel Gökvalsen
Kompositör Emanuel Jonasson (1913)
Textförfattare Ejnar Westling (1918)


Originaltitel Vi gå över daggstänkta berg
Kompositör Edwin Ericson (ev. efter gånglåt från Hälsingland)
Textförfattare Olof Thunman
Sångare kör


Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)
Sångare kör


Originaltitel Metronome Boogie
Kompositör Charles Norman (1949)
Orkester Charlie Normans kvintett (1951 - grammofonskiva Metronome J 194)


Originaltitel Rhythm for You
Kompositör Eddy Christiani
Frans Poptie


Originaltitel Rheinlied/Strömt herbei ihr Völkerscharen
Kompositör Peter Johann Peters (1867)
Textförfattare Otto Inkermann (tysk text 1848)
R. Palmé (svensk text 1889)
Sångare Olof Winnerstrand
Per Oscarsson


Originaltitel Alla muntra fruarna i Göteborg
Kompositör Herbert Stéen (musik 1952)
Textförfattare Karl Gerhard (1952 texten "Alla muntra fruarna i Göteborg")
Karl Gerhard (1953 texten "Han, hon och han")
Sångare Karl Gerhard (texten "Han, hon och han")
Instrumentalist Herbert Stéen (piano)


Originaltitel Society Foxtrot
Kompositör Charles Redland


Originaltitel Svarta Rudolf
Kompositör Robert Norrby (1909)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1909)


Originaltitel Jitterbug
Kompositör Reinhold Svensson (1953)
Putte Wickman (1953)
Dansare Inga Gill
Per Oscarsson


Ämnesord

Bal/vår-
Bokförlag
Dans
Direktörer
Firma/grossist-
Företagarideologi
Författare
Förläggare
Föräldrar och barn
Generationsmotsättning
Kalla kriget
Klassmotsättningar
Lyrik
Polis
Revydirektör
Revykuplett
Revyteater
Sekelskiftesnostalgi
Sjöman
Slagsmål
Stockholm Strömmen
Stockholm/China
Stockholm/City
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Skanskvarn
Stockholm/Slussen
Stockholm/Stadsgården
Stockholm/Söder
Student
Stölder
Svartsjuka
Tatueringar
Uppsala/Slottsbacken
Uppsala/vårbal
Valborgsmässoafton
Världskriget/Andra

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI TRE DEBUTERA
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VI TRE DEBUTERA
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Sven-Eric Gamble och Åke Grönberg i VI TRE DEBUTERA
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Maj-Britt Nilsson och Sven-Eric Gamble i VI TRE DEBUTERA
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Sven-Eric Gamble, Maj-Britt Nilsson och Per Oscarson i VI TRE DEBUTERA
Tryckeri Esselte


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En Stockholmshistoria av Herbert Grevenius. Scenario: Herbert Grevenius och Olof Molander.
Omfång 168 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 27 s. + 2 s. (produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning ingår).
Språk Tyska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?