Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Det stora äventyret
Filmtyp Långfilm
Kategori Hybrid (spelfilm och dokumentär)
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1953-09-29

Medverkande

Kjell Sucksdorff
Kjell, hans yngre bror

Sigvard Kihlgren
Jens, bonde

Holger Stockman
Kvast-Emil, fiskare

Arne Sucksdorff
pojkarnas far

Annika Ekendahl
Annika, liten flicka på gården

Visa alla medverkande

Om filmen

 Arne Sucksdorffs dramatiserade naturfilm om två pojkar och en utter blev en internationell succé som vann priser såväl på filmfestivalen i Cannes som...

Visa hela texten

Handling

Morgonen gryr över ett sörmländskt försommarlandskap. Daggen droppar från vassblad och spindelnät; fåglarna har börjat sjunga. I skogssjön leker några uttrar. Genom dimman skymtar på...

Visa hela handlingen

Press

Med "gripenhet, beundran och nöje" (Expr) tog flertalet recensenter emot Arne Sucksdorffs första långa naturfilm. Reservationer fanns -- i AB, DN, Ny Dag och BLM -- men de tilläts aldrig,...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

 

Arne Sucksdorffs dramatiserade naturfilm om två pojkar och en utter blev en internationell succé som vann priser såväl på filmfestivalen i Cannes som i Berlin.

Stillsamma morgonbilder ackompanjerade av fågelkvitter. Regissören Arne Sucksdorff växlar mellan helbilder på en sjö och skog och närbilder på ett daggstänkt spindelnät. Solen avspeglas i vattnet. En ny dag börjar. Två rävungar visas i bild. "Inte långt från gården ligger rävarnas lya", säger berättarrösten. Rävarna är nyvakna och badar i morgonljus. Vi hör vardagsljud från den närbelägna gården. En hund skäller, hönor kacklar. En av rävungarna öppnar sina ögon och lyssnar noga. Musik börjar spela och in i bilden kommer rävmamman med vad som visar sig vara frukosten, hönan.

Det stora äventyret hade premiär 1953 och är en dramatiserad naturfilm, vackert filmad i svartvitt och med en notis om att inga karaktärer i filmen är skådespelare. De spelar dock sig själva och/eller andra.

Sucksdorff hade varit verksam i filmbranschen under en längre tid när han påbörjade sin första långfilm. Under 40-talet hade han gjort ett femtontal kortfilmer och med Människor i stad (1947) var han den första svensk någonsin att vinna en Oscar, och den förste överhuvudtaget att få en Oscar för en kortfilm.

Internationellt uppmärksammad och prisad, respekterad främst för sina djur- och naturfilmer, bestämde sig således Sucksdorff i början av 50-talet för att filmatisera ett lodjurs vandring från Norrland till mellansverige. Vandringen skulle ta lodjuret genom naturområden av olika slag, men också till områden som hade industrialiserats och urbaniserats av människohänder. Filmen skulle skildra naturområden i förändring, men också människans förhållningssätt till djur och natur, och vice versa.

Filmen drabbades av en del svårigheter som fördröjde produktionen. Bland annat drog sig Sucksdorffs producent ur. Sucksdorff stöttades av privatfinansiärer, bland andra Dag Hammarskjöld, men de ekonomiska bekymren löstes dock först mot slutet av inspelningen då Sandrews trädde in och med ett lån garanterade filmens färdigställande.

Sucksdorff övergav också idén med lodjuret när han drabbades av hjärnhinneinflammation vilket ledde till en flera månaders lång paus i produktionen. Under konvalescensen omarbetade han filmens synopsis; lodjurstemat sköts i bakgrunden och i centrum ställdes barnens och de vuxnas förhållande till naturen. Inflytande på handlingen fick även en gåva från Överkalix: utterungen som blev filmens "Utti".

Det stora äventyret är bitvis oerhört stiliserad och går utanför det som antas vara den enbart dokumentära observationen. Kameran placeras vid vapenmynningen när det ska avfyras ett skott, för att i nästa klipp befinna sig i gräset dit skottet avfyrats. I ett annat klipp filmar kameran händelserna från en ugglas utsikt och vi bjuds in att se det som händer i skogen bokstavligen från ett fågelperspektiv. Sucksdorffs stilisering förhöjer filmupplevelsen och placerar tittaren mitt i en dramatiserad naturupplevelse lika sann och falsk som all annan representation av verkligheten runt omkring oss. Många naturfilmer brukar konstrueras utifrån djurens förmänskligande, vilket man förmodar ska öka empatin för de avfilmade "karaktärerna". Även här förvandlas djuren ibland till antropomorfiska varelser, de skildras som små pojkar. Sucksdorff försöker dock undvika naturromantiken.

Det stora äventyret är en av få filmer som vunnit priser på både filmfestivaler i Berlin och i Cannes. Den vann det internationella priset i Cannes och silverplaketten i Berlin. Den skickades vidare till festivaler runt om i världen och räknas idag som en klassiker, nationellt och internationellt. Sucksdorff blev ett stort internationellt namn inom den dokumentära filmen vilket gjorde att han kunde göra fler dokumentär- och spelfilmer runt om i världen.

Sanjin Pejkovic (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Stillbildsfoto
Ljussättare
Musikarrangör
Mixning
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

Anders Nohrborg Anders
Kjell Sucksdorff Kjell, hans yngre bror
Sigvard Kihlgren Jens, bonde
Holger Stockman Kvast-Emil, fiskare
Arne Sucksdorff pojkarnas far
Annika Ekendahl Annika, liten flicka på gården
Stina Andersson pojkarnas mor
Amanda Haglund gammelmor på gården
Tryggve Thyselius präst i kyrkan
Erik Bodin handelsman
Aina Fritzell lärarinnan

Bolag

Produktionsbolag Arne Sucksdorff Filmproduktion AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1953
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 199-
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2009
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Morgonen gryr över ett sörmländskt försommarlandskap. Daggen droppar från vassblad och spindelnät; fåglarna har börjat sjunga. I skogssjön leker några uttrar. Genom dimman skymtar på avstånd en bondgård. En rävhona är ute för att skaffa mat åt sina ungar och tullar gärna bondens hönshus när hon inte plundrar fågelbon på strandskären. Den senaste tiden har en främmande vittring skrämt henne. Det är en gammal lodjurshanne norrifrån som tagit hennes hemmaskog i besittning.

Bonden med sin bössa tar upp jakten på hönstjuven, men rävhonan klarar sig och kan ge de hungriga ungarna ett byte att slåss om. Senare på sommaren, vid skördetiden, tar honan en hare vid gården. Nu är bonden på sin vakt, följer efter och träffar med ett skott. Blodspåren leder till lyan i skogen. Utanför ligger det döda djuret, magert och slitet av ungarnas uppfödning. För att göra slut på hela kullen spränger bonden lyan med dynamit. I skyn ritar samtidigt några reaplan sina slingor och ett par sparvugglor signalerar fara, stelnade till statyer i toppen på en död tall.

En ensam rävunge har överlevt och gnäller ömkligt bland resterna av familjen. Men "i skogen är sorgen kort". Snart har den givit sig ut på upptäcktsfärd och träffat de fiskande uttrarna och pojkarna Anders och Kjell, som lägger ut kräftburar i augustikvällen.

Gården lockar en ungräv med märkliga ting: en glasburk, några strumpor på en torklina, och så resterna av gårdshundens mat på ett fat. Rasande sliter sig den kopplade hunden och tar upp jakten på inkräktaren. Men på andra sidan fälten snor sig länkkopplet runt en gärdsgårdsstör; förföljelsen hejdas. Nästa morgon finner man hunden riven av lon.

Årstiderna växlar. Vintern kommer med isläggning och snö. Människan går på jakt i skogen; uttrarna söker sin föda under snötäcket eller vid fiskaren !Kvast-Emils angelhål. Vid jultiden sätter Emil ut en betad uttersax för att ta kål på sina fiender. Medan församlingen sjunger "Det är en ros utsprungen" i sockenkyrkan går en av uttrarna i fällan och dränks. Men den andra finns kvar och Emil fortsätter jakten. Uttern flyr till en håla i skogen, och fiskaren går till pojkarnas familj för att låna en tickande väckarklocka. Med den tänker han sätta "lås" för hålan under natten. På så sätt får Anders och Kjell reda på vad som är i görningen. Före gryningen stiger Anders upp, beger sig till hålan och fångar uttern. Kjell kommer efter i skräckfylld beundran; hans tröja blir fångstsäck.

Nu har pojkarna fått en hemlighet att vårda och försörja. Djuret göms på loftet till ett uthus och döps till "Utti". Deras lekkamrat tycks ha en omättlig aptit. Det egna fisket förslår inte. Pojkarna tvingas tömma sin sparbössa för att köpa strömming hos handelsman.

Våren bryter fram. Snön smälter, vattnet forsar i bäckarna. Lodjuret, som nyss rivit ett rådjur, drar norrut och fåglarna samlas till parning. På myrarna möts tjädertupparna i våldsam kamp.

Traktens folk kommer tillsammans för att fira Valborg och beskåda bålet. Kjell kan inte bärga sig; han måste visa upp "hemligheten" för besökarna. Upprörd över sin lillebros förräderi tar Anders med sig Utti ut i skogen. Här blir frihetslängtan djuret övermäktig. Det hjälper inte hur mycket Anders än ropar; lekkamraten har givit sig av för gott. Sorgsen återvänder han till gården. Där möter han Kjell som ber om förlåtelse. Bröderna försonas i skrattets tecken, medan transträcken drar förbi i skymningen. Ett stort äventyr är över, men varje dag erbjuder naturen nya.

Censur / granskning

Censurnummer 82927
Datum 1953-08-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2585 meter
Kommentar Speltid: 94 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2585 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med "gripenhet, beundran och nöje" (Expr) tog flertalet recensenter emot Arne Sucksdorffs första långa naturfilm. Reservationer fanns -- i AB, DN, Ny Dag och BLM -- men de tilläts aldrig, utom i den sistnämnda tidskriften, överskugga helhetsintrycket. Filmen beskrevs närmast som ett allkonstverk innehållande skönhet, lyrik, dramatik, epik och humor i väl avvägda proportioner. Särskilda omnämnanden fick Lars-Erik Larsson för sin musik och amatörerna Anders Nohrborg, Kjell Sucksdorff och Holger Stockman för illusoriskt uppträdande.

Om skönheten i bilderna skrev bl a Lill i SvD: "Och varje enskild bild är ciselerad som ett smycke, skim!rande eller dunkelt stämningsfull, etsande skarp som ett japanskt träsnitt eller mjukt utsuddad av drivande morgondimmor och vintriga soldis. Sucksdorffs skicklighet är driven till konstfullhetens yttersta gräns utan att överskrida den, utan att förvandla naturen till l'art pour l'art. Hans film är upplyftande, men den ger något mer än ögats vällust. Den förmedlar ett bad i själva livets källa."

Karl Ekwall (AT) lät titeln beskriva upplevelsen. "Det stora äventyret är (-) ett enda stort äventyr. Ett genialiskt komponerat drama, som man som storstadsbo följer med stora förundrade ögon, en märklig rundvandring i en värld som inte är större än ett par tunnland men ändå förefaller så oändlig. Aldrig tidigare har de sucksdorffska kamerasvepen över svensk natur haft en sådan kraft och varit fyllda av ett sådant intensivt berättande. Det är en skildring på liv och död från naturens stora arena, och inte det mest välkomponerade gangsterdrama kan förefalla mer spännande."

Mot en viss sentimentalitet i ett par detaljer i filmens periferi, t ex julottescenen i kyrkan, vände sig Carl Björkman i DN, men han betecknade samtidigt verket som en heder för svensk filmkonst: "Arne Sucksdorffs långfilm Det stora äventyret är ett mästerverk -- eller kanske rättare: det är ett verk rikt på mästerliga detaljer. På sitt sätt är det en rad dokumentärfilmer, i klass med Arne Sucksdorffs allra bästa, hopfogade och sammankopplade till en film med starkt stegrad dramatisk spänning. Det har blivit ett drama om djurens värld och dess relation till människorna, en oerhört skön och ren film, som i varje detalj bär vittnesbörd om sin upphovsmans hängivenhet för sitt arbete, hans outtröttliga tålamod, hans samvetsgrannhet."

Björkman, liksom flera andra kritiker, omnämnde att Sucksdorff bara behållit några få procent av hela det tagna filmmaterialet och tillbringat många nätter i väntan på orr- och tjädertupparnas spel: "Det arbete som måste ligga bakom denna film är imponerande i sin kärleksfullhet och aldrig sviktande precision."

I Arbetaren framhävde Bertil Gripenfors filmskaparens "mjuka handlag med människor och djur":

"Han lyckas med det svåra konststycket att undvika en förvrängd och blöt naturromantik. Han är den saklige iakttagaren som ställer natur, djur och människor i en riktig relation till varandra. De äldre människornas resignerade skafferiattityd och jaktinstinkt kontrasteras mot ett par smågrabbars ömma tillgivenhet för en utterunge som får dem att tiga om sin hemlighet (-)."

Ny Dags Lenck deklarerade att filmen blivit "ett utsökt konstverk, ett naturlyriskt poem om svensk natur och djurliv utan tidigare motstycke, en milstolpe i svenskt filmskapande". Till den inlagda handlingen ställde sig skribenten emellertid kritisk: "Om djur- och naturbilderna är mästerliga, kan inte detsamma sägas om den inlagda handlingen. Den är naivt och lite tafatt gjord, och nog anser vi att den är en överloppsgärning, låt vara att de medverkande barnen är rara och okonstlade, vilket är vackert för att vara amatörer. Handlingen ökar filmens längd men inte dess värde."

Recensenten i BLM, Harry Schein, ansåg under rubriken "Sucksdorff vid skiljevägen" att filmens upphovsman misslyckats med kompositionen eftersom dennes ämne och berättarteknik kolliderade med "långfilmens krav på stram kontinuitet och sammanhållna dramatiska linjer". "Hur välavvägda avsnitt det än finns i denna film", fortsatte Schein, "så saknar den nämligen dramatik i konstnärlig betydelse. Naturens egen dramatik räcker inte till. Den utgöres ju av helt andra material än konstens. Den eviga kretsgången passar inte ihop med en dramatik som trots alla förgreningar aldrig får förlora riktning, rörelse och stegring. För detta behövs bl a människan, på en mycket mera central plats än den som Sucksdorff tillåter henne ha."

Kommentar Svensk filmografi

Våren 1951 startade Arne Sucksdorff, 34 år gammal, inspelningen av Det stora äventyret. Han var då en internationellt uppmärksammad och prisbelönt kortfilmare, i Sverige främst beundrad för sina djur- och naturskildringar. Det nya projektet var planerat som långfilm, och ett lodjurs vandring från Norrland till Mellansveriges skogar, tvärs igenom ett av industrialisering och urbanisering förändrat landskap, skulle binda samman bildberättelsen. Sucksdorff hade under gymnasieåren anförtrotts en lounge från Skansen, som han fött upp och tämjt, men senare förlorat i en jokk under en fjällvandring.

Svensk Filmindustri, Sucksdorffs producent sedan genombrottet med En sommarsaga (censurerad 2.2.1943, nr 65.375, 360 m, stockholmspremiär 8.3.1943), vägrade denna gång att medverka. Produktionen måste till slut privatfinansieras. Värdefullt stöd gav den naturintresserade Dag Hammarskjöld, FNs blivande generalsekreterare, men kapitalproblemet löstes först mot slutet av inspelningen genom att Sandrews trädde in och med ett lån garanterade arbetets fullbordande.

Ett tamt lodjur införskaffades från Finland och isolerades på en ö vid Adelsnäs i närheten av Åtvidaberg. Det visade sig dock mycket svårhanterligt. Endast ett ringa antal användbara scener förelåg vid slutet av sommaren 1951, då Sucksdorff drabbades av hjärnhinneinflammation och tvangs till flera månaders sjukhusvistelse. Under konvalescensen omarbetade han filmens synopsis; lodjurstemat sköts i bakgrunden och i centrum ställdes barnens och de vuxnas förhållande till naturen. Inflytande på handlingen fick även en gåva från Överkalix: utterungen som blev filmens "Utti".

Två gårdar i regissörens sörmländska barndoms!trakt Turinge utsågs till huvudkvarter, respektive spelplats, och ett menageri av erforderliga djur, mer eller mindre vilda, installerades. Av de två bärande pojkrollerna gavs den ena -- efter en tids sökande -- åt en tioårig skolpojke från Gävle, Anders Nohrborg, den andra åt Sucksdorffs egen son Kjell. Ett godmodigt stockholmsoriginal, den ensamstående diversearbetaren Holger Stockman, åtog sig att spela den skräckinjagande fiskaren Kvast-Emil.

Med assistans av ett par tidigare medhjälpare och vänner inspelade Sucksdorff 1952 i turingetrakten huvuddelen av filmen och påbörjade mot slutet av året klippningen. Kompletteringar och ljudläggning gjordes under 1953. Sammanlagt upptogs över 80 000 meter film, varav 3% ingick i det färdiga verket. 72 dygn, fördelade på flera perioder, hade ägnats försöken att fånga orr- och tjäderspelen, bl a på de småländska myrmarkerna vid Ryssby.

Produktionskostnaderna överskred en halv miljon kronor och Sucksdorff hyste oro för filmens mottagande. Det överträffade, både i Sverige och utomlands, alla förväntningar. Filmen sändes till festivalen i Cannes våren 1954 och erhöll där ett av de internationella prisen och ett tekniskt pris för fotot. I de följande festivalerna i Berlin, Montevideo och São Paolo erövrades andra utmärkelser samma år, och i England tilldelades den Brittiska Filmakademiens pris för mest konstnärliga film 1955. Visad över hela världen räknas denna Sucksdorffs första långfilm idag till dokumentärtraditionens klassiker.

Intäkterna från Det stora äventyret, befriad från nöjesskatt, skapade ekonomiska förutsättningar för ytterligare två filmer, den i Indien upptagna En djungelsaga (1957/32) och det första helt mänskliga dramat i hemmiljö -- Pojken i trädet (1961/10). Till det senare verket ställde sig många kritiker tveksamma, och då publiken samtidigt svek berövades Sucksdorff i praktiken sina möjligheter till fortsatt verksamhet.

1962 lämnade han Sverige för att leda ett filmpedagogiskt UNESCO-projekt i Brasilien, där han sedan varaktigt vistats. Den nya miljön inspirerade honom till barnskildringen Mitt hem är Copacabana (1965/8), producerad av Svensk Filmindustri.

I boken "Det stora äventyret", utgiven av Nordisk Rotogravyr 1954, berättar författaren och fotografen Arne Sucksdorff, i samarbete med sin dåvarande hust!ru Astrid Bergman (foto), om filmens tillkomst. En övergripande genomgång och värdering av filmskaparens hela produktion utförde kritikern Mauritz Edström i "Sucksdorff -- främlingen i hemmaskogen" 1968 (Svenska Filminstitutet/PAN/ Norstedts).

Sveriges Television sände vintern 1983 en retrospektiv Sucksdorff-serie med de väsentligaste verken. Det stora äventyret visades i TV2 6.1.1983.

Inspelning

1951 1952
Brokvarn gård, Turinge Nykvarn, Södermanland Sverige
Ladvreta gård Nykvarn, Södermanland Sverige
Sjön Yngern Nykvarn, Södermanland Sverige
Sjön Måsnaren Hovsjö, Södermanland Sverige
Turinge kyrka Nykvarn, Södermanland Sverige
Adelsnäs Åtvidaberg, Östergötland Sverige
Sunnerbvo mossar, Ryssby Ljungby, Småland Sverige
Dagsnäs vid Hornborgasjön Skara, Västergötland Sverige
Skinnskatteberg, Västmanland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1953-09-29 Royal Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 1962-02-01 Sverige 90 min
1965-08-06 Sverige 90 min
1983-01-06 TV2 Sverige 90 min
1991-12-28 TV2 Sverige 90 min
2001-05-27 SVT1 Sverige 90 min
Urpremiär 1953-09-29 Royal Stockholm Sverige 94 min
Annan visning 1957 Warszawa Polen
Dvd-release 2009-08-05 Sverige
TV-visning 2012-10-29 SVT1 Sverige
2014-02-18 SVT1 Sverige
2017-02-27 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2014-11-15 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2019-04-29 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Det är en ros utsprungen
Textförfattare Tekla Knöös (svensk text)


Utmärkelser

Festivalpris Vichy 1960 (référendum International: special utmärkelse)
Commission Supérieure Technique du Cinéma Cannes 1954
Evangelische Filmgilde 1954 ("monatsbeste")
Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden 1954 (prädikat: besonders wertvoll)
Office Catholique Internationale du Cinéma Berlin 1954
Festivalpris Cannes 1954 (internationellt pris)
Cannes 1954 Arne Sucksdorff (hedersdiplom)
Berlin 1954 (stora silverplakett för dokumentärfilm)
British Academy of Film, Television and Arts London 1954 (bästa dokumentär, Best Documentary, Storbritannien)

Ämnesord

Barnfilm
Bonde
Bondgårdar
DK Djur, Natur
DK Klassiker
Djur/tamt
Djurliv/svenskt
Dokumentärfilmsinslag
Fiskare
Fiske
Fåglar
Föräldrar och barn
Hermelin
Hund
Jakt
Kalkon
Lodjur
Lyrik
Mardröm
Naturlyrik
Orrspel
Räv
Sprängning/jakt
Tjäderspel
Trandans
Uggla/sparv-
Utter
Årstider

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 741


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2010


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1990


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2149


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2596


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2110


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2516


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2149


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2149


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd DAT


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Arne Sucksdorffs långfilm DET STORA ÄVENTYRET
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Arne Sucksdorff DAS GROSSE ABENTEUER
Tryckeri Winterdruck
Affischdesign ? Rütters


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Arne Sucksdorff DET STORE EVENTYR
Tryckeri Winterdruck
Affischdesign ? Rütters


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel De geheel Nederlands gesproken Film van Arne Sucksdorff THE GREAT ADVENTURE


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel WIELKA PRZYGODA
Tryckeri Dom Slowa Polskiego. Zam. 5804 B-27
Affischdesign ? Fangor


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LA GRANDE AVENTURE
Tryckeri Bedoz & c. ie imprimeurs
Affischdesign Jacques Boggodus


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Arne Sucksdorffs långfilm DET STORA ÄVENTYRET


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DET STORA ÄVENTYRET
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Das grosse abenteuer.
Omfång 9 s. + 1 s. produktionsuppgifter.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel The great adventure.
Omfång 19 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Det stora äventyret. Dialogmanus.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Det stora äventyret
Omfång 10 s.


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Franska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Norska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Norska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Nederländska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Längd i minuter 95 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?