Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Pettson & Findus - Kattonauten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 2000-10-27

Medverkande

Tord Peterson
Pettson

Mona Seilitz
Prillan

Gunnar Uddén
Gustavsson

Thomas Pettersson
brevbäraren

Visa alla medverkande

Om filmen

"Hämta lite korv Findus, han ska in!" Pålägget offras för att få in en livshotad älg i huset, en raket skjuts iväg med gummiband och kungen fastnar på dass i andra filmen efter...

Visa hela texten

Handling

Det börjar en dag när låset till dasset trilskas och Pettson blir inlåst och sur. Så sur att han vill ha Findus att städa upp efter sig. Men med ett brev till kungen, som enligt...

Visa hela handlingen


Relaterat

Om filmen

"Hämta lite korv Findus, han ska in!" Pålägget offras för att få in en livshotad älg i huset, en raket skjuts iväg med gummiband och kungen fastnar på dass i andra filmen efter Sven Nordqvists böcker.


En rådig gumma trycker på en prillig enstöring en kartong. I den sitter en ostyrig kattunge som gubben döper efter texten på lådan. Findus ska vända upp och ner på hans liv.

När kattungen vuxit upp (nåja) har han för stora hängselbyxor och en liten grön ekollonliknande hatt med en sicksack-antenn. Pettersson, som katten döpt om till Pettson, har en väl använd hatt och ett snöre i stället för bälte.

Gubben försöker civilisera Findus, men katten tycker att det är självklart att han ska bestämma allt. Han dikterar ett brev till kungen om att slippa städa.

Tonårskattens gränslösa härsklystnad och brist på moral berör inte mucklorna. De är pigga gladlynta varelser, stora som körsbär. De är överallt och håller på med allt möjligt; bygger saker, drar små vagnar, leker och har svampar på huvudet. Tittar man ordentligt ser man rälsen i mossan och stegarna mot träden. Det händer att mucklorna reagerar på vad gubben och katten gör eller gör likadant, men oftast håller de pladdrande och skrockande på med sitt.

De talande hönsen blir sura för att de inte får följa med och tälta, Pettsons skräniga bror har hawaiskjorta och hotar att stanna, den cyklande brevbäraren vurpar varje gång han kommer nerför backen och kungen råkar låsa in sig på dass. När hovstädarna är klara med den dynamiska duons hus, måste det kattas till igen för att bli trevligt. Kattifieras.

Pettson skjuter iväg kattonauten Findus i en hemsnickrad raket, fäst i ett träd med ett gummiband. I sitt katthuvud ska Findus rädda rymdhunden Laika, dels för att det är synd om henne och dels för att det är dumt att skicka upp hundar i rymden när de är så korkade. Vad ska man tro om oss?

Pettson och Findus – Kattonauten är den andra av sju animerade filmer om Sven Nordsqvists barnboksfigurer. Filmen är en tysk-svensk samproduktion och manuset är skrivet av Torbjörn Larsson, en av filmens tre regissörer.

De första filmerna om Pettson och Findus är gjorda med traditionell tecknad 2D-teknik. Bakgrunderna är handmålade akvareller. Animationen (de rörliga objekten) tecknades på papper och teckningarna scannades in och färglades digitalt. Stora delar av arbetet gjordes i Budapest.

Nina Widerberg (2018)


 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

- Röster:
Tord Peterson Pettson
Kalle Lundberg Findus
Mona Seilitz Prillan
Gunnar Uddén Gustavsson
Meta Velander Elsa
Thomas Pettersson brevbäraren
Towa Carson gumman Andersson
Lena Nyman fru Fellini
Tommy Johnson tigern István
Lars Brandeby Alfred
Ingvar Kjellson kungen
Pierre Lindstedt kort jägare
Anders Öjebo lång jägare

Bolag

Produktionsbolag Happy Life Animation AB
TV LoonLand AG
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 2000
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2019
Distributör i Sverige (DVD) AB Svensk Filmindustri 2001
Laboratorium Johan Ankerstjerne A/S
FilmTeknik AB

Handling

Det börjar en dag när låset till dasset trilskas och Pettson blir inlåst och sur. Så sur att han vill ha Findus att städa upp efter sig. Men med ett brev till kungen, som enligt Findus faktiskt är den som bestämmer, tror han sig kunna övertyga Pettson om att små katter faktiskt inte behöver städa. Den kollrigt vinglige brevbäraren lovar plikttroget att leverera.

Och under tiden Findus väntar på svar, så får han och gubben besök av Pettsons bror, går på cirkus där Findus blir kompis med den stora tigern Istvan som ska vara med i föreställningen. En dag har brevbäraren post till Findus i väskan, men när brevet ska överlämnas är det plötsligt försvunnet. Vart tog brevet vägen? Vem var avsändaren?

En dag när Pettson och Findus kommer hem efter att ha varit vid sjön och fiskat är huset skinande rent. Det visar sig att de fått besök av kungen som hjälpt Findus att städa.

Censur / granskning

Censurnummer 137227
Datum 2000-10-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2159 meter
Kommentar Aktlängder: 567-509-474-609


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Förlaga

Skapade av Sven Nordqvist


Visningar

Sverigepremiär 2000-10-27 Filmstaden Göteborg Sverige 79 min
2000-10-27 Filmstaden Malmö Sverige 79 min
2000-10-27 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 79 min
2000-10-27 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 79 min (samt ytterligare 62 platser /lördagspremiären inräknad/)
TV-visning 2005-01-03 SVT1 Sverige 76 min
2006-01-15 SVT1 Sverige 76 min
Dvd-release 2001-11-14 Sverige
TV-visning 2010-01-08 SVTB Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Pettson & Findus kattonauten. Structured titles 2001-01-30.
Omfång 16 s.
Språk Engelska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 79 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd Mediafil


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?