Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Simon Syndaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-11-15

Medverkande

Gunnar Hellström
Simon Angus, tattare

Ann-Marie Gyllenspetz
Rut Persson

Stig Järrel
pastor Rickman, ledare för Sions Boningar

Einar Axelsson
Persson, kallad Orgel-Pelle, tältpredikant

Åke Grönberg
Lund, bilmekaniker

Marianne Löfgren
fru Spalding, invalid

Visa alla medverkande

Handling

Den unge och stilige tattaren Simon Angus är en fruktad slagskämpe och suput. Om dagarna arbetar han i ett växthus, kvällarna tillbringar han helst vid byns dansbana. En...

Visa hela handlingen

Press

Omdömena efter stockholmspremiären var i allmänhet mycket positiva om Gunnar Hellströms regidebut, även om några recensenter uttryckte irritation över att filmens budskap förblev...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Manusbearbetning
Inspicient
Smink

Medverkande

Gunnar Hellström Simon Angus, tattare
Ann-Marie Gyllenspetz Rut Persson
Stig Järrel pastor Rickman, ledare för Sions Boningar
Einar Axelsson Persson, kallad Orgel-Pelle, tältpredikant
Åke Grönberg Lund, bilmekaniker
Marianne Löfgren fru Spalding, invalid
Sven-Eric Gamble Herbert, skinnknutte
Willy Peters journalist
Ulla Sjöblom sjuk flicka
Carl Ström Mattsson, trädgårdsmästare, Simons arbetsgivare
Märta Dorff Simons mor
Olof Sandborg döv bergsprängare
Olle Hilding hjälpsökande
Märta Arbin hjälpsökande, kvinnan med darrande hand
David Erikson Jakobsson, medlem av De äldstes råd
Nils Ohlin medlem av De äldstes råd
Renée Björling kaffedrickande dam
Magnus Kesster redaktionschefen
Hans Sundberg skinnknutte, Herberts kompis
Anders Andelius skinnknutte, Herberts kompis
Siv Ericks kaffedrickande dam
Gösta Prüzelius polisman
Jane Friedmann telefonist
John Melin hjälpsökande i kön
Carl-Axel Hallgren kantorn i Sions Tempel
- Ej krediterade:
Sten Mattsson skinnknutte, Herberts kompis
Axel Högel hjälpsökande i kön
Margit Andelius bodbiträde
Astrid Bodin gumma på torget
Stig Johanson man på torget
Georg Skarstedt äldre arbetare
Siegfried Fischer äldre arbetare
Arthur Fischer den cigarrökande hotelldirektören
Måns Westfelt hjälpsökande med basker i kön
Svea Holst fru Spaldings hemhjälp
Olga Appellöf hjälpsökande med sjuk liten son
Hugo Tranberg tältbesökare med käpp
Mauritz Strömbom medlem av De äldstes råd
Sonja Thedell flicka i församlingen
Thore Segelström man på festplatsen
Lill-Arne Söderberg dragspelaren på festplatsen

Bolag

Produktionsbolag Metronome Studios AB
Distributör i Sverige (35 mm) Freja-Film AB 1954
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Den unge och stilige tattaren Simon Angus är en fruktad slagskämpe och suput. Om dagarna arbetar han i ett växthus, kvällarna tillbringar han helst vid byns dansbana.

En sommarkväll vid dansen provoceras Simon av skinnknutten Herbert till ett våldsamt slagsmål. Under kampen tar Simon ett så kraftigt struptag på motståndaren att denne tuppar av, till synes livlös. Simon, som tror sig ha dräpt Herbert, vacklar fylld av ruelse och skräck in på ett frireligiöst tältmöte, anordnat av sekten Sions Boningar. Bland mötesdeltagarna lägger han märke till den vackra Rut.

Nästa dag är Herbert på benen igen. Men incidenten har förändrat Simon och på kvällens tältmöte överlämnar han sig åt Gud.

Den nyfrälste tattaren visar sig snart besitta en märklig förmåga: Genom handpåläggning -- eller kanske suggestion? -- kan han häva invaliditet och bota sjukdomar. Hans rykte sprids snabbt i bygden och till de många lytta och sjuka som blir helbrägdagjorda hör Ruts hjärtsjuke far; Rut kysser extatiskt Simons händer.

Sions Boningars ledare, pastor Rickman, driver sitt religiösa imperium enligt strikt affärsmässiga principer. Han hämtar Simon till Stockholm och utnyttjar honom hänsynslöst. Simon drar mycket folk till mötena i Sions Tempel -- sektens kyrka -- och pastorn noterar belåtet hur kollektintäkterna stiger. Utanför Simons hotell ringlar köerna med hjälpsökande långa.

Rut söker en kväll upp Simon och förklarar att hon älskar honom. Innan han hinner svara knackar det på dörren. Den fattige bilmekanikern Lund ber att Simon skall hjälpa hans cancersjuka hustru. "Gå, Simon!" säger Rut. När Simon sent på natten återvänder till hotellet har Rut väntat på honom. De tillbringar natten tillsammans.

På morgonen är Simon ångerköpt över sin "synd" och han fruktar att hans helande kraft håller på att lämna honom.

Ruts och Simons förhållande ses inte med blida ögon i frikyrkokretsarna -- trots att det enligt Rut är sanktionerat av Gud själv. Skvallret om att helbrägdagöraren i själva verket är en charlatan underblåses villigt av pressen, som hela tiden varit skeptiskt inställd. Polisen börjar intressera sig för Simons verksamhet, hotellet vägrar släppa in de sjuka och mötena får i fortsättningen äga rum i Lunds verkstad i stället för i Sions Tempel.

Simon skakas av trostvivel som förvärras ytterligare sedan han frestats att "bota" en sjuk flicka genom att ligga med henne.

Styrelsen för Sions Boningar, De äldstes råd, inser att Simon inte längre går att utnyttja och tar avstånd från hans verksamhet. När sedan Lunds fru dör mitt under ett möte, rasar Simons värld samman. De sjuka blir åter sjuka, då de får höra, att de bara suggererats att må bättre: Endast en döv man "hör" fortfarande. Simon flyr, efterspanad av polisen.

Ruts kärlek till Simon har inte mattats. Hon söker reda på honom och övertalar honom att följa med henne tillbaka. På järnvägsstationen blir han igenkänd av samma sjuka flicka som han bedragit Rut med. Han grips av panik och börjar springa, men snubblar och faller under ett inkommande tåg.

Censur / granskning

Censurnummer 85215
Datum 1954-12-31
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2280 meter
Längd efter klipp 2273 meter
Kommentar I akt 3: bilden av Ruts och Simons omfamning (Rut naken) kortas och resten av scenen klippes fram till bilden av kvinnorna utanför huset. Den 31.12.1954 tilläts producenten ersätta det av censuren klippta avsnittet med en närbild av en bibel och kort på bord jämte en efterföljande kort panorering fram till ett fönster. Vid denna granskning hade producenten även kortat filmen i både akt 4 och 5 med 15 respektive 30 meter. Granskningskopians aktlängder före censurklipp: 540-475-555-495-215 = 2280 m - 83 minuter. Granskningskopians aktlängder efter censurklipp: 540-475-548-495-215 = 2273 m - 83 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 85215
Datum 1954-11-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2325 meter
Längd efter klipp 2318 meter
Kommentar I akt 3: bilden av Ruts och Simons omfamning (Rut naken) kortas och resten av scenen klippes fram till bilden av kvinnorna utanför huset (7 meter). Granskningskopians aktlängder före censurklipp: 540-475-555-510-245 = 2325 m - 85 minuter. Granskningskopians aktlängder efter censurklipp: 540-475-548-510-245 = 2 318 m - 85 minuter. Aktlängder: 540, 475, 555, 510, 245.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2325 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Omdömena efter stockholmspremiären var i allmänhet mycket positiva om Gunnar Hellströms regidebut, även om några recensenter uttryckte irritation över att filmens budskap förblev alltför dunkelt.

Till dem hörde Harry Schein i BLM, som jämförde med Arne Ragneborns debutverk Farlig frihet (1955/1) och fann att Simon syndaren "har en långt högre specifik vikt än Ragneborns film, ett långt mera anspråksfullt ämne. Själv är jag religiös idiot, följaktligen likgiltig för att inte säga illa berörd av Zetterholms problematik. Jag förstår inte riktigt vad han menar. Det obehagliga med reaktionärt dravel av typen "Vad har vi för glädje av sanningen när vi behöver hjälp" är att man aldrig är säker på vad författaren egentligen själv anser därom. Är han religiös reporter eller propagandist?

Den frikyrkliga miljön synes mig inte tillräckligt främmande för att vara exotisk men ändå alltför absurd och beklämmande för att bli tagen på allvar. Men rent dramatiskt är den mycket tacksam. Det är glädjande, mycket glädjande, att se hur skickligt Hellström har tagit vara på dess filmiska möjligheter. Även han behärskar tempot, den sammansatta kompositionella avvägningen. Hans kameraföring är kanske ibland något långsökt, men i regel fyndig och då och då kraftfull och suggestiv. Särskilt beröm förtjänar hans genomtänkta montage. Filmen bärs över huvud taget upp av en formell fräschör."

"Det är en mestadels mycket fängslande, tekniskt styv och välspelad historia om en i anden fattig som tros (och tror sig?) ha undergörande förmåga. Halvheten ligger i att man inte får riktigt klart för sig vad förf. Tore Zetterholm själv menar om saken och därmed inte rätt grepp om Gunnar Hellströms skinnknutte med själsliv; eljest utmärkt träffad av den unge skådespelaren som också visar en verkligt imponerande lejonklo som filmskapare.

Hellströms marterat sammanbitne tattare med sin på en gång demoniska och flackande blick under den mörka kalufsen är helt trovärdig som typ, men man sitter oförstående för hans utveckling, har svårt att ta ställning. Naturligtvis kan man säga sig att förf. har velat överlåta avgörandet om sannskyldig tro eller charlataneri till åskådaren men då är å andra sidan de i tron brinnande alltför ensidigt karikerade. Samt och synnerligen är det dock ett överdådigt porträttgalleri från en pingstförsamling någonstans i Sverige där man nog så väl känner igen typerna (-)." (Filmson i AB)

Mest entusiastisk var Robin Hood i StT som deklarerade: "Sverige har fått en ny begåvad filmregissör. Eller rättare en filmbegåvning av ovanliga mått har fått visa sig som regissör för första gången. (-) Skall det bli en stor regissör av honom -- något mitt emellan Ingmar Bergman och Mattson? Det beror på hur han själv och herrar producenter förvaltar det betydande pundet. (-)

Simon syndaren är förbluffande säkert gjord. Som andra unga griper Hellström med lidelse alla stumfilmens gamla visuella uttrycksmedel, för honom är film f i l m -- inte något slags urlakad teater -- han använder detaljbilder, svepande kameraåkningar, karakteriserande bildvitsar à la Lubitsch (-). Han utnyttjar ljudet. Han formar briljanta bifigurer (Ann-Marie Gyllenspetz, den döve Sandborg). Och han förmår hålla trådarna samlade i ett fast grepp. Fast, lidelsefullt, djärvt."

"Några roliga och rent av fyndiga regiinfall fanns det visst. Med de begränsade resurser, som Gunnar Hellström haft till sitt förfogande och som gör filmen rent tekniskt påfallande svag, har han inte arbetat oskickligt (-).

Men vad går det hela ut på? Vad har Gunnar Hellström velat med denna sin första film? Skojet med de troende är uppenbart, de framställes utan misskund som en samling får och rävar -- och ändå har inte regissören vågat ta ställning till frågan, om Simon Angus verkligen är en helbrägdagörare med Guds kraft i händerna eller inte. (-) Nej, tydligen har det egentliga motivet för filmen varit, att Gunnar Hellström lockats av Simons roll. (-) Privat spelsugenhet är dock inte nog för att skapa en film av inre bärkraft." (Nils Beyer i MT)

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Simon Trollkarlen" av Tore Zetterholm (1915-2001) utkom 1950 på Norstedts förlag. Pjäsen efter romanen uruppfördes på Dramaten i Stockholm 15.12.1951.

Vissa likheter mellan Stig Järrels porträtt av Sions Boningars ledare pastor Rickman och pingströrelsens ledare Lewi Pethrus föranledde frikyrkliga kretsar att gå till angrepp mot den nidbild de ansåg att Simon Syndaren gav av frikyrkorörelsen. Distributörens val att premiärsätta filmen just i det frireligiösa Jönköping uppfattades också som en provokation.

För sin roll som Simon Angus tilldelades Gunnar Hellström Folket i Bilds filmpris Mauritz för 1955 års bästa manliga huvudroll. För sin regi fick Hellström ett stipendium från Filmproducenternas kommitté för svenskt-danskt samarbete.

Med Simon Syndaren inledde Gunnar Hellström (1928-2001) en framgångsrik och omväxlande regikarriär. Efter Nattbarn (1956) och Synnöve Solbakken (1957) flyttade han till USA och arbetade som regissör av tv-serier vid bolaget CBS. Under 1960- och 1970-talen har Hellström arbetat och bott omväxlande i Sverige och USA, och bl.a. regisserat avsnitt ur tv-serien Dallas. 1983 skrev han manus till, regisserade samt spelade titelrollen i Raskenstam, en film om den legendariske sol-och-våraren med samma namn.

Förlaga

Originaltitel Simon trollkarlen (Roman)
Författare Tore Zetterholm


Originaltitel Simon trollkarlen (Pjäs)
Författare Tore Zetterholm


Inspelning

Sverige (sommaren) 1954 1954
Metronome Studios Stocksund (ateljé)
Stockholm
Roslagsbanan

Visningar

Stockholmspremiär 1955-01-10 Riviera Stockholm Sverige 83 min
Sverigepremiär 1954-11-15 Teaterbio Jönköping Sverige 85 min
TV-visning 1991-12-26 TV2 Sverige 80 min
1995-05-13 TV4 Sverige 80 min
1995-12-28 TV4 Sverige 80 min
1998-12-05 SVT2 Sverige 80 min
1965-03-19 TV Sverige 80 min
1972-02-12 TV2 Sverige 80 min
1975-06-07 TV2 Sverige 80 min
2000-08-24 SVT1 Sverige 80 min
Urpremiär 1954-11-15 Teaterbio Jönköping Sverige 85 min

Musikstycken

Originaltitel Varför kysser alla Solveig?
Kompositör Lill-Arne Söderberg (1954)
Textförfattare Åke Gerhard (1954)
Orkester Lill-Arne Söderbergs orkester


Originaltitel Södertoner
Kompositör Lill-Arne Söderberg (1944)
Orkester Lill-Arne Söderbergs orkester


Originaltitel Kom låt oss följa Frälsarens bud
Kompositör Tord Benner (1954)
Textförfattare Tore Zetterholm (1954)
Sångare Einar Axelsson
kör


Originaltitel Löftena kunna ej svika
Kompositör Lewi Pethrus (1914)
Textförfattare Lewi Pethrus (1914)
Sångare Ann-Marie Gyllenspetz
Einar Axelsson
kör
Gunnar Hellström (repris)
Einar Axelsson (andra repris)


Originaltitel I Am on My Way to Heaven
Kompositör Herbert J. Lacey (1904)
Textförfattare Herbert J. Lacey (engelsk text 1904)
Otto Witt (svensk text 1922)
Sångare Einar Axelsson
Ann-Marie Gyllenspetz
kör


Originaltitel Han är likadan i dag
Kompositör Johannes Alfred Hultman
Textförfattare Johannes Alfred Hultman
Sångare Einar Axelsson


Originaltitel I'm a Pilgrim, and I'm a Stranger
Textförfattare Betty Ehrenborg-Posse (svensk text 1852)
Mary Stanley Dana-Shindler (engelsk text 1841)
Bearbetning Oscar Ahnfelt (1853)
Sångare Carl-Axel Hallgren
kör


Originaltitel Shall We Gather at the River
Kompositör Robert Lowry (1864)
Textförfattare Robert Lowry (engelsk text 1864)
Joël Blomqvist (svensk text "O hur saligt ... 1876)
Jonas Stadling (svensk text "Få vi mötas ..." 1880)
Per Ollén (svensk text "O hur saligt ... 1876)
Sångare Einar Axelsson
kör


Originaltitel Halleluja
Kompositör Tord Benner (1954)
Textförfattare Tore Zetterholm (1954)
Sångare Einar Axelsson
kör


Utmärkelser

Folket i Bild Stockholm 1955 Gunnar Hellström (roll)
Pris Stockholm 1955 (bästa svenska film i Fickjournalens omröstning)

Ämnesord

Cancer
Dödsfall
Frikyrka
Helbrägdagörelse
Omvändelse
Pastor
Polis
Religion
Sjukdom
Skinnknuttar
Slagsmål
Suggestion
Tattare
Trostvivel
Tältmöte/frireligiöst
Verkstäder

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2289


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SIMON SYNDAREN
Tryckeri AB Roos tryckerier


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SIMON SYNDAREN
Tryckeri Nylunds lito


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Simon Syndaren. Manuskript efter roman av Tore Zetterholm.
Omfång 16 s. + 2 s. rollista och produktionsuppgifter.


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer Simon Syndaren.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Simon the Sinner.
Omfång 21 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Simon Syndaren. Inserat att översättas till spanska.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Simon el Pecador.
Omfång 1 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Simon el Pecador.
Omfång 21 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer Simón el Pecador.
Omfång 2 s.
Språk Spanska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?