Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sommarnöje sökes
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-12-21

Medverkande

Gunnar Björnstrand
Gustaf Dahlström, advokat

Eva Dahlbeck
Ingeborg Dahlström, Gustafs fru

Bibi Andersson
Mona Dahlström, Gustaf och Ingeborgs dotter

Alf Kjellin
Arne Forsman, konstnär

Claes-Håkan Westergren
Tom Åkermark

Visa alla medverkande

Handling

Ingeborg Dahlström går på Birger Jarlsgatan i Stockholm. En man följer efter henne. Hon går in på Svenska Dagbladets depeschkontor där hon lämnar ett annonsmanuskript. Hon söker...

Visa hela handlingen

Press

Sommarnöje sökes har ett svagt manus, ansåg majoriteten kritiker. Något färre menade att den lätta komedin trots detta räddas av skådespelarna och Hasse Ekmans regi. DN (C B-n):...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare
Kläder
B-ljud
Mixning

Medverkande

Gunnar Björnstrand Gustaf Dahlström, advokat
Eva Dahlbeck Ingeborg Dahlström, Gustafs fru
Bibi Andersson Mona Dahlström, Gustaf och Ingeborgs dotter
Alf Kjellin Arne Forsman, konstnär
Birgitte Reimer Lizzy
Claes-Håkan Westergren Tom Åkermark
Sigge Fürst Nisse Persson
Siv Ericks fröken Svensson, sekreterare på advokatbyrån
Lars Egge Grefberg, advokat
Naemi Briese annonsmottagare på depeschkontor
Carl-Gunnar Wingård maskeradgäst
Sif Ruud maskeradgäst
Mary Esphagen tågpassagerare
Ingvar Kjellson radioteaterröst (endast röst)
Meta Velander radioteaterröst (endast röst)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1957
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Ingeborg Dahlström går på Birger Jarlsgatan i Stockholm. En man följer efter henne. Hon går in på Svenska Dagbladets depeschkontor där hon lämnar ett annonsmanuskript. Hon söker sommarnöje. Mannen kommer fram till henne med en bukett blommor som hon tar emot efter en stunds övertalning. Jag ska ge dem till min man, säger hon.

Ingeborg med make Gustaf, som är advokat, och 17-åriga dottern Mona har rest ut i Stockholms skärgård för att ta i besittning det sommarnöje de fått tag i genom annonsen. De kommer med båt och möts på bryggan av sin värd, konstnären Arne Forsman. Det visar sig vara samme man som uppvaktade Ingeborg på depeschkontoret. Han bor själv i en stuga i närheten.

Nästa dag lämnar Gustaf fru och dotter och tar båten till stan för att arbeta. På kvällen bjuder Arne Forsman hem Ingeborg på kaffe. Han visar målningar han gjort av nakna kvinnor. Hon berättar att hon varit gift med Gustaf i 18 år. Arne säger att han vill måla henne. Han målar kvinnor med kläderna på också.

Dagen därpå utsätts Ingeborg för anklagelser av Mona som kallar Arne en förförare.

I bostaden i stan står Gustaf och lagar mat åt sig själv. Då får han oväntat besök av en främmande kvinna, en danska som visar sig heta Lizzy. Hon kommer med hans plånbok som han glömt på en restaurang och som hon tagit vara på. Medan de talas vid, blir hans mat vidbränd. Hon lovar genast laga till något annat och intar köket.

Samtidigt går Ingeborg för att träffa Arne -- till Monas förtvivlan.

Efter middagen blir Gustaf och Lizzy bjudna över till en granne där det pågår en livlig maskerad. Senare på natten, när de åter är ensamma, säger Gustaf att han känner sig yr. Du är kär, fastslår Lizzy.

Mona har tagit den tidiga båten in till stan och söker sin far på advokatbyrån. Men i dag är han försenad. När han kommer till jobbet, ringer Mona på dörren hemma. Där öppnar Lizzy.

Mona har kommit till advokatbyrån. Hon gråter. Hur kunde du? frågar hon. Man måste få hoppa över skaklarna ibland, säger han. Mona talar om att hon kommit för att berätta att mamma håller på att hoppa över skaklarna. Fattar du inte att det är skillnad på kvinnor och män! säger Gustaf upprört.

Det är redan mörkt, när Gustaf och Mona kommer ut till sommarnöjet. Han möter Ingeborg som är vit i ansiktet av skönhetskräm. Han skriker i högan sky. Han tror sig ha sett ett spöke.

Medan föräldrarna går till sängs, beger sig Mona bort till Arne. Han har räknat med besök av Ingeborg. En bättre supé står framdukad. Mona begär att få vikariera som supégäst.

Mona och Arne dansar till grammofon. Han kysser henne. Då slås dörren upp. Släpp henne! säger en röst. Det är Tom, en pojke Mona umgåtts med de senaste dagarna. Han har en bössa i handen. Ett skott går av, och Arne faller ihop.

Mona och Tom har flytt från Arnes stuga. Hon är imponerad över vad han har gjort för hennes skull. Och han ångrar sig inte, säger han. Men det gäller att skaffa undan liket och att få göra detta i fred.

På morgonen berättar Mona för sin mor om faderns älskarinna, och modern reser genast till stan.

Mona och Tom kommer till Arnes stuga. Liket är borta. Och strax därpå visar sig Arne livs levande -- med ett gevär i handen. Tom svimmar.

När Tom vaknat, visar Arne en målning av Ingeborg -- en present från henne till Gustaf på hans 40-årsdag i morgon. Vi måste hindra mamma, säger Mona.

Ingeborg har kommit till bostaden i stan och träffat Lizzy. Det ringer på telefon, och Lizzy svarar. Det är Gustaf som under ursäkter säger upp deras förhållande. Efteråt berättar Lizzy vad han sagt. En sån jäkla buse, säger Ingeborg.

Det är Gustafs 40-årsdag. Genom fönstret på stugan ser han en massa gratulanter som samlats -- och en av dem är Lizzy. Han säger till Ingeborg att han mår dåligt.

Ingeborg släpper in Lizzy i huset. Lizzy knackar på sovrumsdörren och stiger in. Gustaf skriker högt.

På kvällen är det dans på en brygga. Lizzy står ensam. Arne kommer fram till henne. Han säger att hon är mycket vacker och att han vill måla hennes porträtt. I kväll? frågar hon. Ja visst, svarar han, och hon går med på förslaget.

Ingeborg och Gustaf är för sig själva i stugan. Där finns nu också Arnes porträtt av henne. Hon påminner honom om Lizzys paket som ännu inte är öppnat. Det innehåller en förgylld amorin.

Du har inte varit så nogräknad med var du sätter dina pilar, säger Ingeborg. Men du har gjort livet värt att leva. Det känns som vi vore nygifta, säger Gustaf.

Mona och Tom har sett till att få vara för sig själva. Gamla människor borde inte få bli kära, säger hon. De är som barnungar.

Jag kommer inte att älska någon annan än dig, säger Mona och Tom till varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 91185
Datum 1957-11-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2680 meter
Kommentar Speltid: 98 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2680 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sommarnöje sökes har ett svagt manus, ansåg majoriteten kritiker. Något färre menade att den lätta komedin trots detta räddas av skådespelarna och Hasse Ekmans regi.

DN (C B-n): "Sommarnöje sökes -- en alldeles utsökt bagatell, påhittad av Per Gerhard, spirituellt regisserad av Hasse Ekman. En film utan alla s k pretentioner -- men ändock med kultur. Ett av dessa lyckliga spinnkast i den svenska filmens sommar, som man gärna vill rekommendera -- därför att man hela tiden har roligt, i en behaglig miljö och bland okomplicerade människor, vilkas muntra konflikter roar oss halvannan timme. (-)

Denna lyckliga film har dessutom den lyckan att på alla händer, fötter och barmar spelas med just den okynniga leklust som filmens lätta tema kräver. Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand är ett särdeles trivsamt, tolerant munhuggande äkta par i den allra yngsta medelåldern. Alf Kjellin är verkligen avundsvärt attraktiv som en fenomenalt magnetisk målare-förförare, och Bibi Andersson en förtjusande liten förtrollerska i den södra skärgårdens lummiga enslighet. I kanten antecknas Claes-Håkan Westergren, vars trevliga pojkvasker vittnade om en verklig komedibegåvning, Birgitte Reimers spirituellt genomförda pigebørn, en liten förförerska utan förförerskans later; och så Sigge Fürsts klämmiga medelålders studentmössa, ett praktnummer av kamratlig brackighet."

StT (Robin Hood): "Den monotona färgsättningen bidrar till att göra filmen litet blek. Men å andra sidan är den smakfull och genomarbetad och förlänar Hasse Ekmans nya verk en solig lätthet, en artistisk tusch, som filmen knappast skulle ha i svartvitt. I ingen svensk film hittills har färgen betytt så mycket för helhetsintrycket.

Vi tycker i dag att historien är mindre lustig, ja smått larvig. Men det tycker också filmens ungdomar Bibi Andersson -- advokathusets dotter -- och Claes-Håkan Westergren, hennes sällskap. Det är det originella i Per Gerhards version att vi ser de gamla larviga äktenskapliga snedsprången med moderna ungdomars friska ögon, och det var nog Bibi Anderssons slutreplik till sin trogne kavaljer som inbragte filmen en slutapplåd:

-- Vi unga måste vaka över de vuxna, se till att de uppför sig, visa dem att det finns riktig, äkta kärlek.

Filmen har många nätta scener, där det finns en del bra repliker och ett lyckat inpass av Sigge Fürst -- i revysketchgenren. Men det finns också otympligheter som Björnstrands hastigt påkomna spökrädsla (jubel i salongen) och lingonsyltsmordet på Kjellin.

Björnstrand, Eva Dahlbeck, Kjellin och danskan Birgitte Reimer spelar alla bra -- på rutin. Att filmen trots detta gör ett sollätt, modernt och rätt friskt intryck beror på färgen och Bibi Andersson."

Expr (Staffan Tjerneld): "Per Gerhard som författare och Hasse Ekman som regissör är ingen lyckad kombination. Båda saknar värme och spontanitet. Deras lustspel rasslar av beräkningar, av vilka en del går hem hos en inte alltför kritisk publik, medan andra bara rasslar.

För att fylla speltiden har de fått göra en generalinventering bland lustspel och filmfarser under de sista 40 åren. Ibland har man intryck av att se en film från den tid deras pappor höll på ute i Långängen. Filmen var stum den gången. Per Gerhards dialoger kommer en ofta att längta dit.

Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand är beundransvärda. De har gjort samma roller många gånger förr, men de lyckas ändå få små variationer. Och de spelar aldrig över. Bibi Andersson är förtjusande, och man hoppas snart få se henne i en inte så kommersiellt inspirerad komedi.

Den svenska filmens välsignelse och straff, skärgården, presenteras i de gräsligaste färger."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Sommarnöje sökes pågick i två omgångar 1957, dels 24.5-1.7, dels 3.9-14.9.

Sommarnöje sökes är den enda film som Per Gerhard skrivit manuskript till.

Inspelning

1957-09-03 1957-09-14
1957-05-24 1957-07-01
Filmstaden Råsunda Sverige
Birger Jarlsgatan Stockholm Sverige (m.fl. miljöer i Stockholm)
Torö Nynäshamns kommun Sverige (m.fl. platser i Stockholms skärgård)

Visningar

Sverigepremiär 1957-12-21 Spegeln Stockholm Sverige 98 min
TV-visning 1986-04-06 TV1 Sverige 94 min
TV2 Sverige 94 min
1995-06-06 TV2 Sverige 94 min
1999-08-27 SVT1 Sverige 94 min
2007-05-15 SVT1 Sverige 94 min
2008-06-09 SVT1 Sverige 94 min
Urpremiär 1957-12-21 Spegeln Stockholm Sverige 98 min
TV-visning 2011-05-23 SVT1 Sverige
2013-05-06 SVT1 Sverige
2015-06-19 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2019-08-14 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2020-03-24 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Music in the Night
Kompositör Ludo Philipp


Originaltitel Nariquita
Kompositör Roger Barsotti


Originaltitel Sweet Memories
Kompositör Eddy Reinwald


Originaltitel Med en enkel tulipan
Kompositör Jules Sylvain (1938)
Textförfattare Sven Paddock (1938)


Originaltitel Roslagsvår
Kompositör Hugo Alfvén (musik, musikbearbetning 1956)
Textförfattare Alf Henrikson (1956)


Originaltitel Ja, må han leva!


Ämnesord

Advokater
Annonsering
Bryggdans
Depeschkontor/SvD
Födelsedagar
Försoning
Föräldrar och barn
Konstnärer
Otrohet
Porträttmåleri
Sommarnöjen
Stockholm
Stockholm/Birger Jarlsgatan
Stockholms skärgård/Torö
Svartsjuka
Vapenhot
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2680


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2674


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2680


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2680


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SOMMARNÖJE SÖKES


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SOMMARNÖJE SÖKES
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Bertil Ranke


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En komedi om kärlek av Per Gerhard.
Omfång 186 s. +42 s. tillägg löst i ett ex.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?