Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Är du inte riktigt klok?
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1964-07-22

Medverkande

Jarl Kulle
Hans Ringmar, advokat

Gunnel Lindblom
Ellen Ringmar, Hans fru

Catrin Westerlund
Anni, Hans sekreterare

Tor Isedal
Roland

Björn Gustafson
Ribban, stavhoppare

Lauritz Falk
Juan, sol-och-vårare

Visa alla medverkande

Handling

Advokaten och skatteexperten Hans Ringmar är inte lycklig i sitt äktenskap med Ellen. Han tycker hon är för ytlig och flamsig, ställer till med dumma parties, läser veckotidningar. Själv...

Visa hela handlingen

Press

Mottagandet var överlag rätt negativt, med ett stort undantag, Björn Norström i StT, vars omdöme både i fråga om helhet och detaljer rätt avgörande skilde sig från de andra...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Jarl Kulle Hans Ringmar, advokat
Gunnel Lindblom Ellen Ringmar, Hans fru
Catrin Westerlund Anni, Hans sekreterare
Tor Isedal Roland
Björn Gustafson Ribban, stavhoppare
Lauritz Falk Juan, sol-och-vårare
Per Oscarsson mannen utan egenskaper
Carl-Olof Alm Drake, privatdetektiv
Gunnel Sporr Rikarda
Meta Velander Boel
Signe Stade Lena, hembiträde
Brita Öberg fru Andersson, städhjälp
Jessie Flaws Laila
Gösta Krantz Knut
Rolf Bengtsson bridgegäst
Lars Elwin bridgegäst
Sten Ardenstam bridgegäst
Chris Wahlström bridgegäst

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Europa Film 1964
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Advokaten och skatteexperten Hans Ringmar är inte lycklig i sitt äktenskap med Ellen. Han tycker hon är för ytlig och flamsig, ställer till med dumma parties, läser veckotidningar. Själv har Hans ett förhållande med sin sekreterare, Anni.

Med henne diskuterar han ofta sitt äktenskap. De kommer överens om att försöka bli av med Ellen genom att locka henne med en annan karl. De sätter in en annons. Bland svaren väljer de ut tre kandidater, lämpliga att förföra Ellen: Stavhopparen, Don Juan och Mannen utan egenskaper.

Hans satsar stor energi på att få Ellen intresserad av någon av dem. Men ingenting lyckas. Ellen är kall mot alla mer eller mindre skamliga förslag. Egentligen förstår hon ju ingenting. En privatdetektiv (Drake) sätts att bevaka henne, men ingenting komprometterande händer. Tills hon en dag träffar den unge socialisten Roland. Det blir både kyssar och besök på riksdagsläktaren.

Nu vaknar emellertid Hans svartsjuka. Och med alla medel går han in för att hejda "förhållandet". I ett slagsmål med Roland får han stryk - och upptäcker på kuppen att det naturligtvis är Ellen han älskar. Och hon honom. Det är ju inte riktigt klokt vad de egentligen älskar varandra! (Bearbetning av reklamblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 102141
Datum 1964-07-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 3100 meter
Kommentar Speltid: 113 minuter. Filmen förkortades till 3045 m (111 minuter) i augusti 1964. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3100 meter
Längd i minuter 113 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mottagandet var överlag rätt negativt, med ett stort undantag, Björn Norström i StT, vars omdöme både i fråga om helhet och detaljer rätt avgörande skilde sig från de andra recensenterna: "Gamlin demonstrerar en betydande och löftesrik filmkänsla. Många avsnitt är filmatiskt bländande och bländande vackra: bl.a. en lång rad scener från Ringmars kontor och - kanske framför allt - en suggestiv bridgesekvens, där kameran smyger sig tyst förbi de spelande, Antonioni-döda människorna och där sparsamma ljudeffekter musikaliskt accentuerar scenen. Bridgekvällen slutar med en vild röjning, där Gamlin lyckats binda ihop förstörelsemomenten till en absurd, böljande dans.

Gamlin har dessutom lyckats med bravaden att ge en rad kända skådespelare nya ansikten, nya beteenden: Jarl Kulle är kattlen och suveränt avspänd, Gunnel Lindblom (som hustrun) är befriad från Ingmar Bergmantyngden och Catrin Westerlund gör en älskarinneroll med värme och vacker nyansering. Björn Gustafsson gör ett roligt inhopp som stavhoppare; hans rollfigur personifierar idrottsidiotin med en vidunderlig och nödvändig häftighet.

Är du inte riktigt klok? är visserligen ingen till alla delar helt lyckad film, men ändå den bästa svenska filmkomedi som gjorts på länge: den är vacker, den är rolig och den vill någonting."

Ett exempel på de omdömen som dominerade kritiken var Mauritz Edström i DN, som inledningsvis konstaterade att filmen "minst av allt ställer till med någon revolution i den svenska filmkomedins klichéförråd". Han ansåg också att filmen var resultatet av en stil- eller personlighetsblandning:

"Kanske beror det medelmåttiga resultatet på att Yngve Gamlin i detta sammanhang inte varit lika suveränt regerande som när han var filmamatör, eller hur man nu skall beteckna hans kortfilmer. Erik Westerberg har kläckt en idé, Lars Forssell har levererat manus och några visor och Gamlin har styrt ut det med hela sitt handlag med rekvisita. Alla tycks ha haft var sin tanke med filmen och ingen har vunnit. Så fort Gamlin rör vid tingen fungerar hans trollspö, och roligast har man därför åt det himmelrike av kitsch som han plockat ihop och fotograferat. Att han kan hantverket råder knappast något tvivel om - man måste till och med förundra sig över hur ofta han lyckas hålla tillbaka Kulles tendenser till överspel på film."

Lills slutreplik i SvD visade en viss villrådighet inför hela filmen: "Allt tillsammantaget är det en mastig filmunderhållning, om vars publika framgång jag inte vågar spå någonting alls. Det kan likaväl bli succé som fiasko."

Kommentar Svensk filmografi

Mottagandet av filmen vållade sommaren 1964 en debatt om filmkritiken. Den fråga som ställdes först var Göran O. Erikssons i en artikel i StT den 26.7.1964, nämligen: "Är det möjligt att vi har en filmkritik som är så isolerad från resten av kulturlivet att den inte tycker att generationens främste lyriker är värd att lyssna till, bara därför att han tar till orda i en fars utan större filmatiskt intresse? Säger han samma saker i en diktsamling avhandlas det decimetervis i kulturspalterna - till övermått kanske, det erkänner jag gärna, men man vänder honom åtminstone inte ryggen för att tala om futiliteter. Jag trodde att filmens gamla isolering höll på att brytas, att vi äntligen hade kommit fram till det tillstånd där det gick att föra ett samtal mellan konstarterna. Delvis har det väl också skett, i och med den nya kontakten mellan kritiken, författarna och producenterna. Men tydligen har denna kontakt mest varit estetiskt betingad, grundad framför allt i författarnas entusiasm över ett nytt och utvecklingsbart medium; den diskussion som redan äger rum över gränserna måste föras via formella analyser, och den gäller i första hand de slutsatser man kan dra av olika uttrycksformer. Inget ont i det, för det är på det området som debatten under senare år har varit vitalast inom alla konstarter. Risken är bara att både film och filmkritik halkar rakt in i formalismen. Då sluter sig filmen på nytt, i en ny isolering som kanske är lättare att häva än den gamla men precis lika kvävande.

Det är tänkbart att man kan hitta lika goda argument för att kalla Är du inte riktigt klok? för en usel film som för att tycka om den. Kom med dem i så fall. Det som oroar är likgiltigheten, för den skvallrar om att man inte har hört ett ljud av vad som har sagts."

Småningom ledde debatten till att Lars Forssell den 10 aug. tog till orda i Expressen med artikeln Filmen (En cinemassaker). I artikeln behandlade han svepande den svenska filmen, med underrubriker såsom Bergman, Widerberg och Donner. Men han ville också försvara filmen och sitt eget manus, vilket han gjorde på följande sätt: "Det må vara en urusel film men jag hatar när narrarna jamsar om kameravinklar.

Det finns schabloner från fyrtiotalsfilmen som idag har blivit verklighet.

Fyrtiotalsfilmen - narrarna talar om Flottans kavaljerer -- levde i en drömvärld som kanske behövdes på fyrtiotalet därför att människorna på den tiden sannerligen inte levde i någon drömvärld.

Idag kopierar verkligheten fyrtiotalsfilmen. Och det är en allvarlig historia. I varje fall allvarligare än att en naken flicka blir utestängd i en farstu.

Det finns m.a.o. människor som lever i ett totalt standardiserat vakuum, det finns folk som drömmer om att stå i Vecko-Journalen som den idealiska värdinnan och som glatt berättar för vem som vill höra på att de läser börsnoteringarna för sina män till morgonkaffet och - på söndagarna - resumerar den nyutkomna litteraturen i korthet. Det finns människor som köper plastfontän för 500 kronor och sätter den i vardagsrummet. Det finns människor som dekorerar sina våningar så de ser ut som helvetets käftar, gröna tänder, purpurröd tunga och allt. Det finns socionomer, det finns gabardinbrämade nollor både på LO och bland de s.k. skattejuristerna.

Tomheten är en verklighet. Schablonen är en lärdom som lärs ut i trehundra veckotidningar i mångfärgstryck. Allt detta finns. Liksom det finns människor som fortfarande hyser den socialistiska drömmen och skulle te sig som fullständiga idioter i samvaro med Krister Wickman eller i ett sällskap unga folkpartister med femton garanterat "radikala" idéer.

Allt detta har jag velat skildra i mitt manuskript till filmen. Och medelålderns problem också, en smula. Detta skildras helst i farsens form, för medelålderns problem har mindre intresse i filmsammanhang än t.ex. raggarnas och alla våra nygiftas tristess. Filmpubliken är fortfarande mest tonåringar och tonåringar vill antingen gråta över sig själva eller skratta åt sina föräldrar.

Så, av filmsociologiska skäl, blev det en fars som jag skrev med vänster hand för jag är vänsterhänt."

Inspelning

1963 1963
Europa Studio Sundbyberg Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1964-07-22 Saga Stockholm Sverige 113 min
TV-visning 1987-03-15 TV2 Sverige 109 min
1991-10-04 Kanal 1 Sverige 109 min
1996-06-07 SVT1 Sverige 109 min
1999-11-08 SVT1 Sverige 109 min
Urpremiär 1964-07-22 Saga Stockholm Sverige 113 min

Musikstycken

Originaltitel Arbete föder arbete
Kompositör Harry Arnold (1964)
Textförfattare Lars Forssell (1964)


Originaltitel Arbetets söner
Kompositör Nils Peter Möller ("Vindarnas kör"/"Upp genom luften ...")
Textförfattare Henrik Menander (text "Arbetets söner" 1885)
Arrangör Roland Lindberg


Originaltitel Det spelar ingen roll
Kompositör Olle Adolphson (1964)
Textförfattare Lars Forssell (1964)


Originaltitel L'Internationale
Kompositör Pierre Degeyter (1887)
Textförfattare Henrik Menander (svensk text 1902)
Eugène Pottier (fransk text 1871)


Originaltitel Lovers' Meeting
Kompositör Charles Williams


Originaltitel Stavhopparen
Kompositör Olle Adolphson (1964)
Textförfattare Lars Forssell (1964)


Originaltitel Är du ensam?
Kompositör Harry Arnold (1964)
Textförfattare Lars Forssell (1964)


Originaltitel Finalmelodi
Kompositör Olle Adolphson (1964)
Textförfattare Lars Forssell (1964)


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1965 (bidrag om 107 912,14 kr)

Ämnesord

Fiskartorpet
Maskerader
Privatdetektiver
Sol-och-vårare
Stockholm/Riksdagshuset
Sturebadet
Äktenskapsannonser

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3030


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2923


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Europa film presenterar ÄR DU INTE RIKTIGT KLOK?


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Europa film presenterar ÄR DU INTE RIKTIGT KLOK?
Tryckeri Kopia


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄR DU INTE RIKTIGT KLOK?
Tryckeri Kopia


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÄR DU INTE RIKTIGT KLOK?
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel AB Europa film Annonce HVEM VIL HA' MIN KONE? hvordan slipper man af med sin kone? Hvad med at saette en annonce i avisen?
Tryckeri Parrot Litho A/S


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Är du inte riktigt klok?
Omfång Morgonrock i rosa organza


Typ Kostym
Arkivalietitel Är du inte riktigt klok?
Omfång Klänning i storblommigt svart siden


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 109 s. roll- och miljölista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 108 s. rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 200 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 48 s. rollista och produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 18
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?