Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Tre mand frem for en trold
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-04-24

Medverkande

Lone Hertz
Vilhelmina

Jørgen Ryg
Vilhelm, naturfotograf

Axel Strøbye
Max, journalist

Ebbe Rode
Professorn

Björn Berglund
Sylvester, kolare

Emy Storm
Pensionatsvärdinnan

Visa alla medverkande

Handling

Max, en journalist på den danska tidningen Aftenbladet, är ute på jakt efter nyheter. Han råkar hamna på ett föredrag om "Det fagra Sverige" som hålls av...

Visa hela handlingen

Press

Den danske regissören Knud Leif Thomsens inhopp i buskisgen- ren med svenskt bistånd förargade något merparten av de sve- nska kritikerna men inte Elisabeth Sörenson i SvD. Hon erkände...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stillbildsfoto
Rekvisita
Smink

Medverkande

Lone Hertz Vilhelmina
Jørgen Ryg Vilhelm, naturfotograf
Axel Strøbye Max, journalist
Ebbe Rode Professorn
Björn Berglund Sylvester, kolare
Emy Storm Pensionatsvärdinnan
John Price Chefredaktören
Palle Huld En journalist

Bolag

Produktionsbolag Rialto Film
Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Tonefilm AB
A/S Constantin Films

Handling

Max, en journalist på den danska tidningen Aftenbladet, är ute på jakt efter nyheter. Han råkar hamna på ett föredrag om "Det fagra Sverige" som hålls av en inte särskilt talangfull naturfotograf. På en av fotografens bilder tycker sig journalisten se ett troll. Detta blir ett gott uppslag för journalisten och i Köpenhamns tidningar uppmärksammas dagen därpå en artikel med titeln "Tror vi på troll?"

Chefredaktören på Aftenbladet rasar och vill avskeda journalisten. Han får emellertid stanna och en expedition bestående av journalisten, den naturglade fotografen och en trollogie professor vid Köpenhamns universitet beger sig till Sverige för att i södra Halland undersöka huruvida det finns troll eller ej.

Professorn och fotografen bor i tält, medan journalisten, som måste stå i telefonkontakt med tidningen, bor på en gästgivargård där han snart får "god kontakt" med värdinnan som är änka.

En morgon träffar expeditionen på en gammal kolare, Sylvester, som bor djupt inne i skogen och vet allt om troll. Hos kolaren bor en ung flicka, Vilhelmina. Man blir inte precis väl mottagen av kolaren, men fotografen Vilhelm och naturbarnet Vilhelmina blir häftigt förälskade i varandra. Vilhelmina lovar Vilhelm, som faktiskt tror att det finns troll, att hjälpa honom få bevis.

Expeditionen upplever en massa spännande och roliga äventyr. Journalisten ringer in sina rapporter till tidningen och upplagan stiger och stiger. Ett foto av den springande professorn publiceras i tidningen som troll. Det hela slutar med trollgeschäft i stor stil. (Efter Warner-Tonefilms reklamblad samt censurkortet.)

Censur / granskning

Censurnummer 105352
Datum 1967-03-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2710 meter
Kommentar Aktindelning: 555-565-580-505-505


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2710 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den danske regissören Knud Leif Thomsens inhopp i buskisgen- ren med svenskt bistånd förargade något merparten av de sve- nska kritikerna men inte Elisabeth Sörenson i SvD. Hon erkände sig avväpnad av ett "rejält lustspel med den enkla och lättfattliga poängen att vad folk vill tro på, det tror de på":

"Utan en blinkning och utan en skammens rodnad har Thomsen gått till verket med denna enkla idé och gjort en filmfars. Vad som är roligt är just denna otroliga fräckhet, denna og- enerade buskis, detta glada humör. Attityden är så avväpnan- de att man glömmer att förarga sig över en totalt bortkastad kväll."

Jurgen Schildt i AB rekommenderade däremot sina läsare att göra en halvcirkel vid passerandet av Sergel-Teatern i Stoc- kholm för att inte falla offer för en dumhet. Innehållet be- skrev kritikern i följande kärnfullt korta stycke: "Svenskt-- danskt lustspelsförsök av Knud Leif Thomsen, en iscensättare som numera tycks åta sig vad som helst förutsatt att checken är tydligt utskriven och lyder på det rätta beloppet. Som en antydan om snillrikheten i hans praktiska nordism kan sägas att det rör sig om tre danska halvidioter, som vädrar ett scoop och landstiger i Sverige för att åt tidningen Aftenb- ladet - ett namn som bör överklagas - kolla om det finns troll i Smålands skogar."

Jonas Sima (Expr) kunde inte finna annat än att "dansk bus- kis förblir buskis även i svenska tallbackar" och tilldelade A-biografen Sergel ett C för sitt programval.

Lennart Jönsson i DN menade att här fanns ett gott uppslag som förfuskats:

"Filmen blir aldrig så rolig och träffsäker som den ibland antyder. Thomsen har ett utmärkt tillfälle att gissla sensationsjournalistiken, men gör det inte tillr- äckligt effektivt. Det är dock en ganska bitande ironi när han skildrar folkreaktionen och hur tidningen utnyttjar den. Det kommer mängder med insändare som alla är ense: det finns mycket mellan himmel och jord. Och chefredaktören frågar: Vad säger politikerna om trollen, vad säger högern, vänster- n, kyrkan, skogsägarna? Elden ska blåsas under.

Säkert är trollen symboler för samhällets fula figurer, som folk innerst inne vill veta mer om. Folk vill tro på troll, som den skrupelfrie journalisten säger.

Många av dagens danska komedifilmer, balanserar på gränsen till ren buskis. Inte heller Thomsen går balansgång utan att kliva fel. Hans ambition går vilse i trollskogen."

Inspelning

Novaris Film Studio, Köpenhamn. Södra Småland.

Visningar

Urpremiär 1967-02-23 World Cinema Köpenhamn Danmark 99 min
Sverigepremiär 1967-04-24 Metropol Malmö 99 min
Stockholmspremiär 1967-06-12 Rondo Stockholm 99 min
1967-06-12 Sergel Stockholm 99 min

Ämnesord

Byoriginal
Coproduktion: dansk-svensk
Folklustspel
Journalister
Naturbarn
Satirisk fars
Scoop
Sensationsjournalistik
Slapstick
Småland
Tidningsvärlden
Troll
Vidskepelse

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2682


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2689


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Warner-Tonefilm presenterar ett dansk-svenskt lustspel i färg RYCK MEJ I SVANSEN, ÄLSKLING!


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Warner-Tonefilm presenterar ett lustspel i färg RYCK MEJ I SVANSEN, ÄLSKLING!
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign H. Gullberg


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus


Typ Dialoglista
Språk Danska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Trold kan taenkes. Filmmanuskript af Knud Leif Thomsen.
Omfång 70 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Danska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?