Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel I huvet på en gammal gubbe
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-12-06

Medverkande

Hans Alfredson
Johan Björk, pensionär, f.d. murare

Karl-Axel Forssberg
Sven Juhlin, Björks kamrat på hemmet

Monica Ekman
en studentska som hjälper Björk hem

Gösta Ekman
en student, studentskans kavaljer

Rolf Bengtsson
en berusad som försöker hjälpa Björk

Fatima Ekman
en utländsk dam i en taxi

Visa alla medverkande

Om filmen

Per Åhlins geniala teckningar av Johan Björks bordellbesök och dödsångest varvas med spelscener i mästerverk där Hasse Alfredson hamnar på ålderdomshem och berättar om sitt...

Visa hela texten

Handling

Johan Björk, pensionerad byggnadsarbetare, är en av de glöm- da i den svenska välfärden, en kvarleva från en gången tid i det nya konsumtionssamhället. På väg till sin torftiga lya...

Visa hela handlingen

Press

"Något revolutionerande är den inte men en liten fin film, dråplig mitt i sitt vemod, nästan sentimental och med små sorgmodigt vassa hullingar under skenet av vänlighet", skrev Mauritz...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Per Åhlins geniala teckningar av Johan Björks bordellbesök och dödsångest varvas med spelscener i mästerverk där Hasse Alfredson hamnar på ålderdomshem och berättar om sitt liv.

Pensionären Johan Björk är på väg hem till sitt kyffe med hundmaten han ska ha till middag när han får ett lass bildäck över sig. Gösta Ekman och Monica Ekman famnar varandra i däckhögen, och upptäcker att de ligger på en gammal man. Han har skadat benet, och de tar honom till ett ålderdomshem. Sittande i en rullstol drömmer han om sitt liv; om katastrofen med nattvardsvinet, murarbasen som drack en öl per tegelsten, byxincidenten på bordellen…

Animatören Per Åhlin, som tog initiativet till filmen, hade gjort bokomslag till Tage Danielssons böcker och förtexterna till Svenska Ords första film Svenska bilder (1964) när han 1966 började göra teckningar till I huvet på en gammal gubbe. Svenska Ord – Hasse Alfredson och Tage Danielsson – var otroligt populära som revymakare, och deras andra film var klassikern Att angöra en brygga.

De animerade scenerna, två tredjedelar av filmen, varvas med spelscener. Per Åhlin kände sig osäker på om publiken skulle behålla koncentrationen om man inte bröt upp animationerna med spelade avsnitt. Han hade stort inflytande över hur filmen skulle se ut. I vanliga fall börjar man produktionen av en animerad film med att göra dialogen och musiken, och sedan anpassas bilderna efter ljudet. Här gjorde man tvärtom; bilderna gjordes först, och rörelsen och dynamiken i animationerna fick styra utformningen av resten av filmen, där mycket av dialogen improviserades fram.

”Alla trodde då att det skulle bli en vansinnigt rolig film” sa Per Åhlin i en intervju i samband med premiären. ”Det märkliga med 'gubben' är att vi applicerar tecknad film på ett ämne som är ovanligt. Man har inte tidigare försökt uttrycka sådana saker med tecknad film. […] vår berättelse var något helt annorlunda. Den handlade ju om äldrevården 1968. Jag menar, hade du kommit till en filmkonsulent idag och sagt att du ville göra en tecknad långfilm om äldrevården hade du hamnat långt ut på Gärdet.”, berättade han vidare i boken "Hasse & Tage – Svenska Ord & Co" från 2005.

Vid premiären 1968 hyllade samtliga kritiker Per Åhlin, men ansåg i allmänhet inte att filmen som helhet var något storverk. ”Något revolutionerande är den inte men en liten fin film, dråplig mitt i sitt vemod, nästan sentimental och med små sorgmodigt vassa hullingar under skenet av vänlighet. […] man går ut fylld av dess glada vemod”, skrev Mauritz Edström i Dagens Nyheter.

Drygt trettio år senare kallade Mårten Blomkvist i samma tidning filmen ett mästerverk: ”Många tänker nog på denna Sveriges första tecknade långfilm som ett Åhlins-Danielssons-Alfredsons sätt att få lattja med festliga gamla damhattar och mustascher. Men här finns en mörk humor som inte synts i någon annan av Svenska Ords produktioner. Johan Björk ser tillbaka på en uppväxt i ett dåligt gammalt Sverige. Med hugg och slag har han satts på plats. Sin egen son har han behandlat lika illa. Nu är gubben ensam. Döden kryper närmare, och han försöker göra mesta möjliga av några fattiga minnen av bordell- och tivolibesök. Åhlins animationer glider obesvärat mellan upprymdhet och ångest. I huvet på en gammal gubbe är ett mästerverk, förbisett därför att det inte stämde in på tidens förväntningar på tecknad film och HasseåTage.”

Nina Widerberg (2015)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Animation
Scripta
Elektriker
Smink
Specialeffekter, ljud
Mixning
Animationsdesign

Medverkande

Hans Alfredson Johan Björk, pensionär, f.d. murare
Karl-Axel Forssberg Sven Juhlin, Björks kamrat på hemmet
Monica Ekman en studentska som hjälper Björk hem
Gösta Ekman en student, studentskans kavaljer
Rolf Bengtsson en berusad som försöker hjälpa Björk
Fatima Ekman en utländsk dam i en taxi
Syster Ester syster Ester
Syster Alise syster Alise
Monica Nielsen en mamma vid sandlådan
Adam Inczédy-Gombos en pappa vid sandlådan
Petra Nielsen en dotter vid sandlådan
Tage Danielsson bilföraren som kör förbi Björk
Ernst Günther mannen som kastar bildäck på Björk
Gus Dahlström bensinstationsföreståndaren
Gun Holmqvist lyxhustrun som köper kött åt sin hund
Gunnel Wadner vårdarinna på pensionärshemmet
Herbert Wahlbeck stand-in för Hans Alfredsons händer

Bolag

Produktionsbolag GK-Film Studio AB
AB Svenska Ord
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1968
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Johan Björk, pensionerad byggnadsarbetare, är en av de glöm- da i den svenska välfärden, en kvarleva från en gången tid i det nya konsumtionssamhället. På väg till sin torftiga lya med en inköpt burk hundmat för eget bruk råkar Johan få ett lass bildäck över sig som en chaufför vårdslöst kastar av. Hans rop på hjälp förklingar obesvarade tills en fyllbult förbarmar sig över honom. I sina försök att påkalla upp- märksamhet tas denne dock av polisen. Ett älskande student- par upptäcker i nattens sena timma Johan under sig och tar hand om honom. Skadad i benet överförs Johan till ett ålder- domshem.

I hemmets ombonade men sterila miljö med fönsterut- sikt mot massiva, likformiga förortshus sitter Johan i en rullstol och drömmer sig tillbaka till barndomen. Om somrar- na var himlen alltid blå och gräset grönt. Fadern var smed och stark, modern hade stora bröst och var glad och god. Grannpojken Evert var en buse som plågade Johan men i Everts söta syster var Johan djupt förälskad och han uppvaktade hen- ne intensivt. På konfirmationsdagen inträffade den stora ka- tastrofen. Evert satte ut ett krokben, nattvardsvinet skvätte ut över flickornas vita klänningar och Johan fick skulden. Everts syster skrattade åt honom. Med krossat hjärta rymmer han till storstaden. Där han får jobb hos byggarbasen Lind, åt vilken han bär tegel och öl. Lind är änkling, konsumerar lika mycket öl som tegel och saltar in fårstek med pälsen på. Johan hyr in sig på Söder. I sin ensamhet drömmer han om kvinnor och gör sitt första besök på en bordell. Han går på Tivoli med vännerna Sven och den andre, Björn Åberg, vars namn han nästan glömt.

Sköterskan väcker Johan med den dagliga dosen illasmakande medicin och han funderar ut en kedjebrevsaffär där insatsen skall vara whiskyflaskor. När kedjan är full bör han ha 2.187 flaskor och bli förmögen på tomglasen. Johan drömmer om ett liv i lyx, spränger banken i Monte Carlo och duelle- rar med gangsters.

Åter i barndomens land ser han föräldrarnas gravar och grips av dödsångest. Ett brev från sonen Erik anländer efter 34 års tystnad. Han rymde till Amerika och genast förflyttar sig Johan dit i sina fantasier. Men det har inte gått bra för sonen, brevet är ett tiggarbrev.

En ny tid randas. Kvarteren Johan hjälpte till att bygga rivs. Vad blev det av hans liv? Fattigdomen gnagde sönder äktenskapet, sonen rymde, hustrun dog. Med vännen på pensio- närshemmet super Johan och smider planer på att tjäna pengar så att de kan börja leva livet igen. Långsamt söver ruset Johan och minnena slocknar.

Censur / granskning

Censurnummer 107472
Datum 1968-11-27
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2100 meter
Kommentar Aktlängder: 525, 545, 490, 540.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2100 meter
Längd i minuter 77 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Något revolutionerande är den inte men en liten fin film, dråplig mitt i sitt vemod, nästan sentimental och med små sorgmodigt vassa hullingar under skenet av vänlighet", skrev Mauritz Edström i DN och denna uppfattning återkom hos de andra kritikerna. Lars-Olof Franzén (BLM 1/1969) skrev: "Jag har ofta funnit Alfredsons och Danielssons samhällskritik alltför snäll och odefinierad även när den varit karikatyrmässigt träffsäker. Här är de på en gång nyanserade och precisa. Vad de åstadkommer är inte någon "stor" film, men ett generöst experiment med animerad film som utgår från en situation som är tragisk både för den enskilde och samhället."

Som förspel visades en kanadensisk kortfilm med Buster Keaton körande omkring på en tralla och Franzén gjorde en jämförelse mellan "den traditionella filmfarsens slutna estetik, utan en springa mellan vad som sker och den verklighet där det utspelas" - som han fann tråkig - och huvudfilmen, i vilken verkligheten trängde sig in: "Det intressanta med filmen om gubben är inte att den är den första svenska animerade filmen och inte heller säger den något om möjligheterna till vidare övningar i genren. Det intressanta är att den är medvetet uppbyggd på en relation mellan verkligheten och blicken inåt och därför har en realism som fortfarande är utomordentligt sällsynt i svensk film."

Tecknaren Per Åhlins insats lovordades starkt av samtliga kritiker. Lasse Bergström (Expr) tyckte att "den artistiska äran tillfaller inte Svenska Ord utan tecknaren Per Åhlin och hans fyrmannastab". Han fortsatte: "Den svenska animerade filmen har ingen jämförande historia att komma med men även mot internationella förebilder tycker jag att Åhlins vuxna visioner av gubben Björk och hans livsepisoder står sig som självständigt och infallsrikt artisteri, friskt filmskapande över Alfredsons nästan improviserade minnessnack. Det är grotesk men även poesi, och det förefaller ytterst adekvat att beteckna denna tecknade ovanlighet som sevärd."

Jurgen Schildt (AB) var också mycket positiv även om han såg Åhlins förebilder: "Tecknarstilen kan bitvis påminna om både Dali, Saul Steinberg och Stephen Bosustow. Den är barns- lig och sprudlande, rik på associationer och hugskott, dvs i sina bästa stycken bedövande rolig. Gå och titta på Per Åhlins jetdrivna änglar."

Carl Henrik Svenstedt (SvD) tyckte Åhlin var ett geni och skrev: "Per Åhlin har sin alldeles egna stil, en sorgsen uppsluppenhet med fantastiska inslag, och den rimmar för- träffligt med Alfredsons grymtande och ibland fnissiga mo- nolog. Det är mycket svenskt vemod i den texten, skräck i- bland när gravens djup verkar hotande nära och barndomens blomsterängar alltför långt borta. Åhlin är som allra bäst när han får släppa loss sitt fantasteri. Berättelsen om Västerlånggatan 34 är en orgie i lösögonfransar, Parfait D'Amour och blekhyllta kvinnor. Fantasin om Johan Björks kedjebrev med en flaska whisky som insats är inte sämre (-)."

Svenstedt konstaterade att Alfredson inte gav sig iväg på "någon av de vanliga utflykter i hjärnvindlingarna" som ka- rakteriserade hans berömda monologer utan höll "en ganska stram linje som ransonerar de hejdlösa skrattsalvorna" men i sammanfattningen kvarstod att "Svenska Ord i huvet på en gammal gubbe funnit svenska bilder som är både rörande och roliga, sköna och skrämmande".

Kommentar Svensk filmografi

En tecknad film av denna längd (cirka 50 minuter) hade ej tidigare framställts i Skandinavien, där permanenta ateljéer för animation i större skala saknades. Enligt redogörelse i Film in Sweden 1/1969 togs initiativet till en animerad film av GK-Films chef Gunnar Karlsson, vilken länge producerat trick- och reklamfilm, och idén accepterades omedelbart av Alfredson, Danielsson och Åhlin. Två och ett halvt år åtgick från de preliminära förberedelserna till filmens färdigställande. I en studio i Malmö arbetade fyra tecknare och en fotograf under Per Åhlins ledning från april 1967 till 5 okt. 1968 (Expr 7.12.1969), då "sista strecket drogs". Sammanlagt framställdes 84.000 rutor, varav genomsnittligt cirka 1.400 rutor åtgick för varje minut film. De tecknade avsnitten kom att omfatta två tredjedelar av den slutliga filmen, resten utgjorde ramberättelse. Pensionärshemsavsnitten inspelades på Lundahemmet i Solna med sjuksystrar och pensionärer som medverkande. Tidskriften Chaplin gav Per Åhlin ett debutpris och Svenska Filminstitutets jury röstade fram 1,5 poäng (5:11) vilket medförde ett kvalitetsbidrag på 264.649 kr.

Enligt Filmårsboken 1969 spelade filmen från premiären fram till mars 1970 in 1.270.971 kronor på biograferna.

Inspelning

(liveavsnitt) 1968-05-13 1968-05-29
(tecknade avsnitt) 1967-03-01 1968-10-06
Södermalm Stockholm Sverige
Lundahemmet Solna Sverige
Animationsstudio Malmö Sverige (tecknade avsnitt)

Visningar

Sverigepremiär 1968-12-06 Röda Kvarn Stockholm Sverige 77 min
Urpremiär 1968-12-06 Röda Kvarn Stockholm Sverige 77 min
TV-visning 1970-12-24 TV2 Sverige 74 min
1972-01-25 TV2 Sverige 74 min

Musikstycken

Originaltitel Only Sixteen
Av Sam Cooke (1959)
Barbara Campbell (1959)
Textförfattare S.S. Wilson (svensk text 1968)


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)


Originaltitel Ingen hinner fram till den eviga ron
Textförfattare Lars Linderot (1798)


Originaltitel Pensionärsvisan
Kompositör Thore Skogman (1967)
Textförfattare Thore Skogman (1967)
Sjungs av Thore Skogman


Originaltitel Den blå färgen
Textförfattare Albert Engström (1902 "Av alla färgerna de små")
Carl Gustaf Wadström (1820 "Af alla färger ack ändå")
Sjungs av Hans Alfredson


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1969 (bidrag om 264 649,24 kr)
Chaplin-priset Stockholm 1968 Per Åhlin (debutpris för animation)

Ämnesord

Amerika
Arbetare
Bordeller
DK Komedi
DK Åldrande
Drömmar
Döden
Främlingskap
Livshistoria
Minnen
Samhällssatir
Svenskt samhälle: 60-tal
Ålderdomshem
Åldringar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2104


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2117


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2100


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2100


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2100


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2100


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel I HUVET PÅ EN GAMMAL GUBBE en film av Per Åhlin Svenska ord GK-film


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel I HUVET PÅ EN GAMMAL GUBBE
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel I huvet på en gammal gubbe.
Omfång 30 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Out of an old man's head.
Omfång 8 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel In the head of an old codger.
Omfång 16 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 1
Färg papper 14
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Längd i minuter 78 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?