Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Het snö
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-12-14

Medverkande

Ernst-Hugo Järegård
Lennart Stenhäll, direktör

Sven-Bertil Taube
Bobby Flyckt, racerförare

Grynet Molvig
Michelle Mareau, journalist

Ulf Brunnberg
Hugin, Stenhälls hantlangare

Håkan Serner
Klas Bergström, krögare

Visa alla medverkande

Handling

En natt håller journalisten Michelle Mareau på att råka illa ut i ett hotellgarage i Marseille. Hon bevittnar hur en man byter ut ett batteri i en racerbil och råkar...

Visa hela handlingen

Press

Författaren Sandro Key-Åbergs medverkan vid manuskriptets tillkomst torde ha bidragit till den bitvis positiva kritik filmen fick vid Stockholmspremiären. Hanserik Hjertén (SvD) var...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Ernst-Hugo Järegård Lennart Stenhäll, direktör
Sven-Bertil Taube Bobby Flyckt, racerförare
Grynet Molvig Michelle Mareau, journalist
Ulf Brunnberg Hugin, Stenhälls hantlangare
Margareta Sjödin Ulla
Håkan Serner Klas Bergström, krögare
Ingvar Kjellson kommissarie Nordström
Ulf Johanson Lasse, läkare
Peter Ahlm Mumin, Stenhälls hantlangare
Joakim Bonnier racerförare
Pedro Rodrigues racerförare
Ulf Norinder racerförare
Peder Dam en tullman
Otto Riman en maffiamedlem
Fredrik Ohlsson en festdeltagare

Bolag

Produktionsbolag Tax Productions AB
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Tonefilm AB
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia

Handling

En natt håller journalisten Michelle Mareau på att råka illa ut i ett hotellgarage i Marseille. Hon bevittnar hur en man byter ut ett batteri i en racerbil och råkar ofrivilligt avslöja sin närvaro. Den mystiske mannen jagar henne med stilett, men hon lyckas undkomma. I det nya batteriet ligger en narkotikasändning som Michelle tänker följa.

Bilen tillhör den svenske racerföraren Bobby Flyckt. Michelle får lift med Bobby genom Europa och fastän de har olika idéer om det mesta börjar de trivas ihop. Vid gränsstationerna blir Bobbys bil utsatt för mycket noggrann inspektion men genom den svenska tullen går bilen flinkt. Tullaren rapporterar passeringen till sin uppdragsgivare, den förmögne affärsmannen Lennart Stenhäll. Det är till honom narkotikapartiet skall levereras. Bobby är okunnig om verksamheten. Han känner endast Stenhäll i egenskap av däcksfabrikant och tecknar kontrakt med honom.

Bobby blir bjuden till fest hos Stenhäll i dennes magnifika stenvilla och tar med Michelle. Flickorna på festen verkar egendomligt frånvarande och ändå lössläppta, särskilt en blond flicka som kallas Ulla. Plötsligt är Michelle borta. Hugin, en av Stenhälls hantlangare, har försökt döda henne med eter. Bobby påträffar henne medvetslös och lyckas få henne med sig hem. Någon anmäler honom anonymt för rattfylleri men polisen konstaterar att han är nykter. Läkaren, som Bobby tillkallat, berättar att Stenhäll är "spindeln i ett nät där många förgiftade sprattlar".

Bobby åker ut till Stenhäll för att be om en förklaring. Stenhäll beklagar den olyckliga händelsen, berättar om sin fattiga barndom, sin vilja att bereda människorna glädje och tar med Bobby till ett barnsjukhus där han delar ut gåvor. Affärsmannen nekar till all befattning med narkotika men varnar samtidigt Bobby för att snoka i saken.

Under ett racerlopp får Bobby fel på bilen och tvingas köra av banan. Bilen exploderar och Bobby delger kommissarie Nordström vid polisen sina misstankar om sabotage. Denne avfärdar dem dock. Bobby och Michelle gör en utflykt till skärgården. Lyckan lyser. Hon talar om för honom att han transporterat narkotika för miljoner i sin bil.

Hugin tar sig in i Bobbys våning, slår Bobby medvetslös och dödar Michelle. En viktig del av dossiern om Stenhäll har försvunnit hos polisen. Någon där samarbetar med affärsmannen. Ulla uppsöker Stenhäll för att få narkotika. Hon plågas svårt av abstinens men han nekar. De har tidigare haft ett förhållande som för hennes del resulterat i en abort. Desperat griper hon en revolver som Stenhäll lekt med och skjuter ned honom. Med barnslig stämma frågar han: Ulla - älskade... skall jag dö nu?

Censur / granskning

Censurnummer 107498
Datum 1968-12-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2920 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2920 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Författaren Sandro Key-Åbergs medverkan vid manuskriptets tillkomst torde ha bidragit till den bitvis positiva kritik filmen fick vid Stockholmspremiären. Hanserik Hjertén (SvD) var visserligen inte säker på att blandningen av halvhjärtat engagemang och thrillereffekter i narkotikamiljö kändes "smaklig just nu" men ville ändå sätta rubriken "Sveriges första verkliga gangsterfilm". Hjertén skrev: "Axelman säger sig ha velat göra en thriller som håller måttet på den in- ternationella marknaden. Och det är möjligt han lyckats. Svenska kriminalfilmer har hittills varit lite besynnerliga och hemmagjort tillkrånglade. Axelman som i sina bästa stun- der är en skicklig imitatör har härmed begåvat vår avkrok med ett stycke i den högeffektiva amerikanskfranska stilen. "Het snö" är öppen som en raksträcka och vass i kurvorna, med våldets äckelbilder elegant inslungade genom vår vind- ruta. (-) Ernst-Hugo Järegård är knarkkungen. Det är en mär- klig figur man totat ihop åt honom. En slottsherre som vält- rar sig i Rimbaud (fransk visionär poet 1854-91) och tomatjuice, delar ut paket åt sjuka barn och dödsdomar för folk som inte vet sitt bästa. Men kanske är verkligheten så märklig. (-) Säga vad man vill om "Het snö" men en framryckning sedan "Lejonsommar"(1968/1) har Tor- björn Axelman i alla fall gjort. Och att han gett Sverige dess första verkliga gangsterfilm samtidigt som kriminalite- ten fått internationellt format hos oss är nog ingen till- fällighet."

Göran O. Eriksson (DN) tyckte att filmen var "otidsenlig": "Ett märkligt drag i Torbjörn Axelmans "Het snö" är att den tycks knyta an till de lyxdrömmar som odlades i en del av den svenska trettiotalsfilmen. De drömmarna är döda nu, men det vet inte Axelman; alltså hamnar hans thriller i ett egen- domligt tomrum mellan decennierna, ty han tror att det är vår egen tid han beskriver." Om knarkkungens tillvaro skrev E- riksson: "Det är möjligt att denna halvvärld alltjämt finns, och att den ser ut ungefär som Axelman skildrar den. I så fall är den lika isolerad och lika anakronistisk som filmen och dess intresse ligger uteslutande i den makt den utövar. Men om den makten, dess vidd och dess struktur ger Axelman och hans medförfattare Sandro Key-Åberg inget besked."

Lasse Bergström (Expr) tog filmen mindre högtidligt och konstaterade: "Överhuvudtaget är intelligens inte den egen- skap som präglar "Het snö". Axelman har gjort den med blic- ken riktad mot en internationell B-filmmarknad. Han försöker jobba snabbt och rutinerat. Det finns italienare som redan är sämre."

Mario Grut i AB fann huvudsakligen "glättad oklarhet och yt- lighet" och Stig Björkman i Chaplin kunde inte se den pro- fessionalism med vilken Axelman påstod sig arbeta. Björkman tog fram ett exempel på en slarvigt redigerad scen och tyck- te att det enda professionella låg däri "att Axelman lyckats lura publiken att sitta kvar i bänkarna". Björkman fortsat- te: "'Het snö' förlänger ideligen speltiden med meningslösa kameraornamenteringar. Deras funktion är enbart att lura å- skådaren enligt samma princip som alla falska skrämskott i Arne Mattssons deckare. Samma ytliga demoni ger oss Ernst Hugo Järegård till livs. En schablonfigur som verkar vilja förstöra dagen för folk bara därför att han tog på sig gang- stersviden samma morgon."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades i Marseille, Frankrike, Tyskland, Stock- holm, Saltsjöbaden och Karlskoga.

Filmens förtext anger Lasse Åberg som "set designer".

Inspelning

Frankrike, Tyskland, Stockholm, Saltsjöbaden och Karlskoga

Visningar

Sverigepremiär 1968-12-14 Grand Stockholm 106 min
Urpremiär 1968-12-14 Grand Stockholm 106 min

Ämnesord

Gangsterfilm
Gangsters
Knarkkungar
Mord
Narkomaner
Narkotikasmuggling
Poliser
Racerförare
Racertävlingar
Thriller
Utpressning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HET SNÖ En svensk thriller i färg!
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HET SNÖ en färgfilm av Torbjörn Axelman
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Lasse Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Het snö
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Lasse Åberg


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Het snö.
Omfång 246 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 246 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?