Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel En kille och en tjej
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1975-06-25

Medverkande

Claire Wikholm
Berit, Lenas väninna

Chatarina Larsson
Ulla, en rak brud

Gun Jönsson
Lenas mor

Visa alla medverkande

Om filmen

"Jag är så jävla trött på din humor!" Tidningsbud med journalistexamen gör sin bedragna flickvän galen i Lasse Hallströms...

Visa hela texten

Handling

Lasse, 26 år, har gått ut journalisthögskolan, men det är ont om jobb, och han saknar ambition och armbågar. Han försörjer sig med att bära ut tidningar, och på kvällarna sysslar han...

Visa hela handlingen

Press

Sällan har en debutfilm mottagits med sådan glädje som En kille och en tjej. Det började redan vid "förpremiären" vid filmfestivalen i Cannes, där filmen visades på marknaden. "Kors i...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

"Jag är så jävla trött på din humor!" Tidningsbud med journalistexamen gör sin bedragna flickvän galen i Lasse Hallströms långfilmsdebut.

Illgrönt och orange. Möblerna, gardinerna och huvudpersonens kalsonger har 1970-talsfärgerna många av oss försökt glömma. "Huvudpersonens", för En kille och en tjej är en film om en kille. En kille som gör killgrejer ihop med andra killar: dricker väldigt mycket sprit, läser högt ur tyska porrtidningar, känner efter om han inte är lite sjuk, raggar brudar i partyskjorta och köar för att lämna gonorréprov.

Han är tidningsbud med journalistexamen och röd dagismössa. Tidningarna har han i en barnvagn, och i en minnesvärd bakfyllescen föröker han pressa in en slak Svenska Dagbladet i ett brevinkast. Han träffar en tjej, och allt går bra tills han säger att han vill säga något han egentligen bara kan säga till killar. När hon ritat på sig en mustasch säger han att han bedrog henne för en halvtimma sen. På en rödvinsfest hittar Claire Wikholm Tomas Bolme ensam i ett rum med en tv. Hon tycker att han är konstig, och han försöker förklara vad det är han tittar på: ett svenskt underhållningsprogram, mest situationer, ingen handling direkt, men jätteroligt. I En kille och en tjej ryms handlingen på en nummerlapp.

Lasse Hallström beundrade den tjeckiska regissören Milos Forman, som också tyckte om att titta länge på vad människor gjorde, speciellt om det blev pinsamt. I Det brinner min sköna från 1967 springer unga kvinnor för livet för att slippa vara med i de frivilliga brandmännens skönhetstävling, och bybor som satts att vakta lotterivinsterna ertappas med stulna prisskinkor. Mest situationer, ingen handling direkt, men jätteroligt.

Hallström var sin egen fotograf, och precis som Forman (som arbetade med Miroslav Ondricék) använde han massor av råfilm; improviserade, väntade ut saker, såg vad som hände och kunde sedan prova sig fram i klippbordet.

Manuset skrev han tillsammans med Brasse Brännström, som är med i snart sagt varenda scen. Många av dem handlar om hans kropp. I filmens början säger en bister läkare "Släpp ner kalsongerna. Ta fram penis. Dra tillbaka förhuden. Förhuden!" I en dubbelsäng på en charterresa lyfter Brännström på täcket och låtsas att hans penis talar svenska med arabisk brytning.

Killen och tjejen skrattar och snurrar runt i famnen på varandra, och han gör roliga saker hon viker sig dubbel åt. Själv är hon rolig utan att skämta: hon är bakfull och står i informationsdisken på IKEA, där en uppeldad man kräver att hon ska svara på något om något som fattas hääär, hääär på monteringsanvisningen. När han hållit på en evighet ser hon på honom och säger – Jag är så in i helvete trött.

Lasse Hallström och Brasse Brännström hade arbetat tillsammans länge; de hade gjort humoristiska tv-produktioner sedan 1968, men En kille och en tjej var Brännströms första stora roll. 1985 skrev han, Hallström och Reidar Jönsson manuset till Mitt liv som hund efter Jönssons självbiografiska roman. Hallström blev oscarnominerad och många anser att filmen är hans bästa. Gilbert Grape (1993) blev en ännu större succé i USA och gav Leonardo di Caprio en oscarnominering. Filmen blev början på Hallströms långa amerikanska karriär, där en höjdpunkt är Ciderhusreglerna (1999) som fick sju oscarnomineringar och gav Michael Caine statyetten för bästa manliga biroll. Regissörens senaste svenska film är Hypnotisören (2012).

Hallström hade gjort en förstudie till sin första långfilm med den legendariska tv-filmen Ska vi hem till dig… eller hem till mig… eller var och en till sitt? och i recensionerna av En kille och en tjej prisade man hans lyhördhet. I Expressen skrev Lasse Bergström: "Hallström [kan] påminna om en av sina idoler, tjecken Milos Forman, med ironierna spelande över djupa vatten. Men oftare än så arbetar han, alldeles avspänd och utan att kommentera sina iakttagelser, mitt inne i en alldeles okonstlad vardag och liknar då sin andra förebild, den amerikanske filmskaparen John Cassavetes."

Tio år senare jämförde amerikanska kritiker barndomsskildringen i Mitt liv som hund med François Truffauts. "Han kan höra ett löv falla på fyrahundra meters avstånd" sa Johnny Depp om sin regissör i en intervju om Gilbert Grape (1993).

Nina Widerberg (2017)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Lars "Brasse" Brännström Lasse Bengtsson
Mariann Rudberg Lena Helmers
Christer "Bonzo" Jonsson Bosse
Claire Wikholm Berit, Lenas väninna
Chatarina Larsson Ulla, en rak brud
Gun Jönsson Lenas mor
Roland Hedlund Bertil, Lenas styvfar, flygofficer
Börje Ahlstedt Lasses bror
Anna Godenius Lasses före detta
Pia Garde tjej
Janne Forssell kille på diskoteket
Magnus Härenstam partygäst
Marvin Yxner partygäst
Tomas Bolme partygäst
Lasse Hallström partygäst
Else-Marie Brandt Lasses mamma
Lena Hansson panelhöna
Eddie Axberg patient på könspolikliniken
Gunnar Schyman Lasses pappa
Arne Andersson kunden vid IKEA:s informationsdisk
Stig Hård läkaren på könspolikliniken
Per Wrigstad Per Wrigstad, chefredaktör på Expressen
Örjanskören

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
SF-Produktion AB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1975
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1997
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Lasse, 26 år, har gått ut journalisthögskolan, men det är ont om jobb, och han saknar ambition och armbågar. Han försörjer sig med att bära ut tidningar, och på kvällarna sysslar han med ingenting, d v s han fördriver tiden på diskotek med bäste kompisen, Bosse, och hamnar inte sällan i främmande flickors sängar.

Så en morgon, utanför en brevlåda, träffar han Lena, 25 år, en ung, målmedveten kvinna som jobbar med information på IKEA och som på fritiden sjunger i kyrkokör.

Tycke uppstår mellan den hypokondriske, slarvige, men ack så charmfulle killen och den självständiga, chosefria tjejen, och i en serie, ofta improviserade episoder och situationer berättas denna kärlekshistoria, där också vänner och släkt spelar sin beskärda del. Alla har ju sina åsikter -- och känslor.

Följaktligen uppstår även konflikter, och under en resa till Tunisien, där Lasses hypokondri blommar ut, kulminerar detta. Efter ett stort gräl i en magnifik ruin far Lasse hem ensam och försöker återuppta sitt gamla liv. Det går inget vidare.

En dag söker han därför upp Lena just som hon är i färd med att sjunga i kören, rycker henne beslutsamt därifrån och uppför en serie sketcher som får henne övertygad om att han verkligen älskar henne och att de behöver varann.

I slutscenen ser vi att Lena väntar barn.

Censur / granskning

Censurnummer 114617
Datum 1975-06-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2575 meter
Kommentar Aktindelning: 635-545-675-720 = 2575 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2575 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sällan har en debutfilm mottagits med sådan glädje som En kille och en tjej. Det började redan vid "förpremiären" vid filmfestivalen i Cannes, där filmen visades på marknaden. "Kors i taket -- En svensk film som verkligen är en sensation" rubricerade Björn Fremer i KvP sin krönika därifrån, och tonfallen gick igen, när filmen efter midsommar fick sin premiär i Stockholm:

"En rolig (!) svensk komedi" sammanfattade SvD. "Brasse magnifik i äkta och underhållande ny film" löd rubriken i AB.

"Värd att älska" skrev DN, även om Hanserik Hjertén fann den "lite slarvig och tunn (-) den lever för mycket på improvisationer och hugskott (-) Men den är i sin slarvighet ändå äkta. Den tittar oss snabbt i ögonen, den är nära och påtaglig mitt i rörligheten. Den säger att vi i vår oundvikliga samhällsanpassning måste behålla lite sorglöshet, galenskap och livsglädje. Någonstans älskar jag detta försök till storstadskomedi."

"Allt speglas i på kornet fångade situationer med charm och värme och väl utvecklat sinne för den dråpliga poängen (-) [Filmen är! fräsch och hoppfull i sin förmåga att se komiken i vardagens pinsamheter", menade Elisabeth Sörenson (SvD).

Av samma uppfattning var Lasse Bergström (Expr):

"I ögonblick som dessa kan Hallström påminna om en av sina idoler, tjecken Milos Forman, med ironierna spelande över djupa vatten. Men oftare än så arbetar han, alldeles avspänd och utan att kommentera sina iakttagelser, mitt inne i en alldeles okonstlad vardag och liknar då sin andra förebild, den amerikanske filmskaparen John Cassavetes."

Skådespelarna fick genomgående lovord, framför allt Brasse Brännström, men också musiken uppmärksammades av flera:

"Och så är det ju så skön musik. Dels Berndt Egerbladhs originallåtar, men framför allt hela stora Örjanskören som sjunger så nackhåren reser sig av vällust" avslutade Jan Anderson sin recension i AB.

Den enda allvarligare invändningen kom i DN två månader efter premiären, då Olof Lagercrantz hade sett filmen och tyckte att huvudpersonerna tog lite väl lätt på kärleken: "Viktigare för filmskaparen var att visa att de båda älskande hade roligt tillsammans. De drack och skrattade. De dansade och skrattade. De gick på fest och skrattade. (-) Det är kärleken som underhållning. Bjuder inte vår kultur underhållning varje sekund! TV sprutar ut underhållningsprogram. Över dem alla breder sig skratten. (-) Så har vi alltså nu nått fram till vår underhållnignsindustris efterlängtade mål -- sammansmältningen av kärleken och revyn. De unga riskerar inte längre att fogas samman av gemensamma intressen, av samhällsansvar, av politiska idéer. Kom skall jag göra konster för dig!" (27.8.1975)

Kommentar Svensk filmografi

Lasse Hallström (f 1946) kom redan 1969 till televisionen (TV2), där han snart fick fast tjänst som underhållningsproducent med korta sketcher som specia!litet. 1972 skrev och regisserade han emellertid ett lite större och mer personligt verk, entimmesfilmen Ska vi gå hem till dej eller till mej eller var och en till sitt?

Filmen sågs av Filminstitutets nytillträdde produktionschef Bengt Forslund som omedelbart kontaktade Hallström: Kunde han tänka sig att göra en långfilm för biograf i samma anda och med samma humoristiska iakttagelseförmåga? Det var ont om unga och lovande debutanter med känsla för nutiden.

Hallström var smickrad -- men också splittrad -- och någon idésynopsis kom inte fram. Forslund ville dock inte ge sig, och våren 1973 skrev han på eget bevåg ett utkast, Du och jag, som i vart fall kunde lämnas in till den nyinrättade H-fonden, så att manusstöd kunde beviljas. Hallström fann det okej, skrev av det framlagda förslaget med smärre justeringar på televisionens brevpapper och lämnade in det i eget namn. 7 juni 1973 beviljades projektet manusstöd med 20 000 kr.

Under sommaren jagade Forslund på Hallström om manusarbetet, men även det hade svårt att komma i gång. Hallström var med Lasse Bränn!ström engagerad för att göra TV-underhållning i Göteborg augusti-september -- varför Forslund fortsatte att skriva. Det gällde ju dels att få projektet godkänt av Harry Schein, dels att få produktionsgaranti av H-fonden, dels att få Hallström tjänstledig från TV.

15 augusti presenterade pseudonymen Niklas Lundfors och Hallström en utförlig storyline för Harry Schein och SF (som var tilltänkt medproducent), och detsamma gick också in till H2-fonden som 27 september beviljade projektet fullständig produktionsgaranti.

Så dags hade emellertid en journalist i DN råkat avslöja medförfattaren, vilket vållade rabalder på Film!institutet. Dess ansvarige produktionschef borde inta styra produktionen genom att själv vara med och skriva manus, vilket i och för sig var en riktig tanke. Han skulle heller inte behöva det i fortsättningen. Hallström och hans gamle skolkamrat från Adolf Fredriks musikskola, Brasse Brännström började samarbeta, och deras första, mer fullständiga manusversion låg klar sista veckan i september.

SF förklarade sig nu också intresserat att vara med, och det blev preliminärt bestämt att filmen skulle spelas in under våren 1974 med Filminstitutet som huvudansvarig, medan SF skulle ta ansvaret för efterarbetet.

I december gjorde Forslund och Hallström en rekognosceringsresa till Sousse i Tunisien, där en kortare del av filmen skulle inspelas, och samtidigt kom de överens om vissa justeringar och förändringar av manuset, vilka godkändes av Olle Hellbom och Olle Nordemar på SF, med vilka det slutliga avtalet skrevs före jul. Budgeten löd på 1,2 miljoner kr med planerad inspelningstid 4 februari--11 april 1974.

Inspelningen kom av olika skäl att dra ut på tiden. Hallström som själv fotograferade tog stora mängder film, eftersom han gärna ville improvisera som han tidigare hade fått göra. Hela Tunisien-avsnittet fick därför läggas efter den planerade tiden, och dessutom gjordes en veckas komplettering i juli samt en omedelbart före julen. Totalt blev det 70 inspelningsdagar och drygt 100 timmar film. Den slutliga budgeten kom -- med SFs goda minne -- att hamna på närmare 1,8 miljoner kr.

Men slutresultatet överträffade alla förväntningar. 30 juli fick producenten följande telex från filmchefen på SF:

"Orkar bror med siffror i värmen? 5:e veckan på Röda Kvarn slutade igår. Utsålt varje kväll. 49.307 betalande besökare. Våra ungdomar sköter sig onekligen. Både killen och tjejen."

Totalt kom närmare 1 miljon människor att se filmen, och Sverige hade fått en ny regissör att räkna med. SF lade också påpassligt beslag på guldkalven i fortsättningen.

En kuriositet är att filmen fick göteborgspremiär på den nyrenoverade biografen Victoria. Den invigdes redan 1914, och det var där Georg af Klerckers Hasselbladfilmer först visades. En som aldrig visades var dock Mysteriet natten till den 25:e som totalförbjöds av censuren 1916. Den fick nu sin senkomna Victoriapremiär som förfilm till En kille och en tjej 27 augusti 1975.

Inspelning

Kungsholms kyrka, Arlanda m.fl. platser i och kring Stockholm samt Sousse, Tunisien.

Visningar

Sverigepremiär 1975-06-25 Röda Kvarn Stockholm Sverige 94 min
Urpremiär 1975-06-25 Röda Kvarn Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 1995-07-04 TV2 Sverige 90 min
Videorelease 1997-12 Sverige 90 min
TV-visning 1999-07-04 SVT1 Sverige 90 min
2001-08-01 SVT1 Sverige 90 min
Dvd-release 2007-11-14 Sverige
Cinemateksvisning 2014-04-05 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-06-01 TV4 Film Sverige
2018-06-03 TV4 Film Sverige
2018-06-16 TV4 Film Sverige
2018-06-17 TV4 Film Sverige
2018-06-25 TV4 Film Sverige
2018-06-27 TV4 Film Sverige
2018-07-06 TV4 Film Sverige
2018-07-08 TV4 Film Sverige
2018-07-19 TV4 Film Sverige
2018-08-02 TV4 Film Sverige
2018-08-05 TV4 Film Sverige
2018-08-07 TV4 Film Sverige
2018-08-10 TV4 Film Sverige
2018-08-15 TV4 Film Sverige
2018-08-17 TV4 Film Sverige
2018-08-26 TV4 Film Sverige
2018-08-29 TV4 Film Sverige
2018-08-30 TV4 Film Sverige
2020-04-06 SVT1 Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1975 (bidrag om 244 649 kr)

Ämnesord

DK Komedi
DK Kärlek
DK Relationer, Samliv
Diskotek
Graviditeter
Hypokondri
IKEA
Journalist
Kyrkokör
Stockholm/Kungsholms kyrka
Tidningsbud
Tunisien/Sousse

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2546


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Lasse Hallströms EN KILLE OCH EN TJEJ en komedi helt enkelt
Tryckeri Ewes tryckeri AB
Affischdesign Lasse Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Lasse Hallströms EN KILLE OCH EN TJEJ En komedi, helt enskelt.
Tryckeri Ewes tryckeri AB
Affischdesign Design 2001


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Lasse Hallströms EN KILLE OCH EN TJEJ
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel KAHDEN KAUPPA
Tryckeri Oy Värioffset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Du och jag. Ett filmmanus av Lasse Hallström och Brasse Brännström.
Omfång 82 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 55 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Du och jag. Ett filmmanus av Lasse Hallström och Brasse Brännström.
Omfång 82 s. Beskrivning av huvudpersonerna (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Du och jag. Ett filmmanus av Lasse Hallström och Brasse Brännström.
Omfång 82 s. Beskrivning av huvudpersonerna (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Du och jag. Idéutkast till en film av Lasse Hallström & Niklas Lundfors i samarbete med Lasse Brännström.
Omfång 12 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 17
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 94 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?