Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Garaget
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1975-08-21

Medverkande

Frej Lindqvist
Andreas Hiorth, adjunkt

Agneta Ekmanner
Pia Hiorth, Andreas fru

Per Myrberg
Ulf Billgren, rektor

Christina Schollin
Nancy Billgren, lärare, Ulfs fru

Lil Terselius
Gun Liljedahl, gymnastiklärare

Kerstin Hänström
Sylvia, apoteksbiträde

Visa alla medverkande

Handling

Pia Hiorth kommer ut i villagaraget, stänger dörrarna och sätter sig i bilen, en Volkswagen. Hon startar motorn och gasar. Det är höst. Pias man Andreas, lektor vid stadens skola,...

Visa hela handlingen

Press

En Chabrol-film av Vilgot Sjöman, var en återkommande karakteristik av Garaget. I Stockholm stod morgontidningarna för de mest positiva omdömena. I internationell klass! ansåg Hanserik...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Musikarrangör
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Mixning

Medverkande

Frej Lindqvist Andreas Hiorth, adjunkt
Agneta Ekmanner Pia Hiorth, Andreas fru
Per Myrberg Ulf Billgren, rektor
Christina Schollin Nancy Billgren, lärare, Ulfs fru
Lil Terselius Gun Liljedahl, gymnastiklärare
Kerstin Hänström Sylvia, apoteksbiträde
Peter Lindgren Adolphson, redaktör på LänsTidningen
Åke Fridell Siste Baron, Nancys far
Annika Tretow Margaretha Ohlsson, Andreas och Pias granne
Axel Düberg John Ohlsson, Margarethas man, polis
- Ej krediterade:
Carl Billquist Orlander, läkare
Mona Andersson hårfrisörskan
Evert Granholm Ståhl, adjunkt
Rolf Skoglund killen på bensinstationen
Annika Levin skolflickan
Jan Nygren prästen
Sture Djerf den äldre civilklädde polisen i garaget
Gun Hyltén-Cavallius skolrådet Karlsson
Brian Wikström en man utanför polisstationen

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Public Film Production
Vilgot Sjöman AB
Distributör i Sverige (35 mm) Europa Film-Stockholm Film 1975
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Pia Hiorth kommer ut i villagaraget, stänger dörrarna och sätter sig i bilen, en Volkswagen. Hon startar motorn och gasar.

Det är höst. Pias man Andreas, lektor vid stadens skola, och Ulf Billgren, rektor och Andreas' chef, håller på att hissa en segelbåt ur vattnet.

De åker in till staden i Ulfs bil med segelbåten på släp. De stannar utanför apoteket. I fönstret syns en flicka.

Andreas ler mot henne. Hon ler tillbaka.

Andreas och Ulf kommer hem till Andreas' villa. De hittar Pia livlös i garaget. Hon förs till sjukhus, där läkaren kan ge lugnande besked.

I sjukhuskorridoren möter Andreas flickan från apoteket, Sylvia. De talar om en ansökan.

Andreas övernattar hemma hos Ulf. Denne frågar om Sylvia. Hon har dåligt självförtroende, säger Andreas. Han försöker stödja henne, nu när hon vill utbilda sig till hemsamarit. Han känner stor ömhet för henne, men något mer är det inte.

Ulf talar med sin fru Nancy. Det är klart med pengarna till Schweiz, berättar hon. Men vid nästa överföring vill Siste baron, hennes far, följa med på resan.

Pia tillbringar konvalescensen på Britasgården. Andreas kommer på besök. Han har en plågsam bekännelse att göra. Han talar om alla brev han fått från Sylvia. Har hon läst dem? Nej, svarar hon. Jag har fuskat, säger han. Det är jag som har fuskat, säger hon:

I juni, när hon skulle ha varit i Paris, var hon i själva verket i Schweiz med Ulf, berättar hon. Hon hjälpte till att flytta Nancys pappas pengar -- ren valutasvindel. Men förhållandet med Ulf är stendött nu.

Andreas undrar över självmordsförsöket och läser ur det avskedsbrev han hittat: "Jag har aldrig fått leva mitt eget liv." Pia bekräftar. Så känner hon.

På skolgården möts Ulf och gymnastikläraren Gun Liljedahl. En kort stund har de ögonkontakt. De signalerar samförstånd.

Andreas har visat intresse för en tjänst i Västerås. I lärarrummet säger han till Ulf att han tänker resa dit i helgen. Ulf undrar vad han tänker göra där.

På apoteket söker Andreas upp Sylvia. Kan de ses i helgen? Hon tvekar men tackar nej.

Andreas smyger i buskarna vid en sommarstuga. Han ser Ulf vid stugan, och han ser Pia anlända i en taxi. Hon talar med Ulf om det som varit och det som är. Gun, är det så hon heter, den nya? Ja, svarar Ulf. De klär av varandra. Från sitt gömställe ser Andreas deras samlag. Ulf står bakom den framåtböjda Pia.

Jag väntar barn med dig, säger Pia till Ulf. Andreas vet ingenting. Det kan lika gärna vara han, säger Ulf. Nej, svarar Pia.

Pia skrivs ut från Britasgården. Hon åker till en fest med Ulf och Nancy som värdpar. Andreas anländer efter henne. Han meddelar att han ska flytta till Västerås i vår. Där får han färre timmar och kan återuppta sin avhandling om Johannes av korset.

När Pia och Andreas går till sängs på kvällen, är atmosfären i hemmet fylld av förtvivlad kontaktlöshet. Pia bedövar sig med sömnmedel.

På morgonen gör Andreas i ordning matsäck. Skolan har friluftsdag med orientering, och han ska vara i skogen. Pia har tid hos doktorn. Han ska skjutsa henne.

De går ut i garaget och sätter sig i bilen. Pia sjunker ihop och tycks sova. Andreas får en ingivelse. Han startar motorn med stängda garagedörrar. Sedan lämnar han henne.

Pia vaknar till sans. Hon slår sönder fönstret i garagedörren och kan andas frisk luft. Hon går in i villan och ringer till Ulf på skolan. Hon måste få träffa honom. Det gäller deras barn.

Ulf kommer i bil till Pia som står och väntar vid en skogsväg. Han är upprörd över att hon ringt honom. Hon berättar om Andreas' mordförsök. Skitprat! säger Ulf, och för övrigt har Nancy sina aningar om deras äventyr i Schweiz. Och barnet, det är väl inte sant. Det var sant, säger hon, men hon har fått missfall. Det kallas utpressning, säger han. Sedan övergår grälet i slagsmål. Ulf har fått tag i ett stort verktyg och klipper till.

Gun och Nancy är tillsammans ute i skogen. På avstånd ser de Ulfs bil. Gun ropar, och Ulf stannar. Nancy behöver en filt som ligger i baksätet, och Gun vill låna tången som finns i bagageutrymmet. Nancy tar filten. Men tången finns inte i bilen, säger Ulf. Kvinnorna går vidare.

Ulf har stannat. Han torkar av mordvapnet. I ba!gageutrymmet ligger Pia. Hon rör sig lite. Han stänger luckan, när Andreas kommer cyklande. Ulf ger honom skjuts. Cykeln placeras på taket. Andreas ska bevaka en orienteringskontroll.

I bilen bekännar Andreas att han har dödat Pia. Han tänker anmäla sig hos polisen.

De kör in i en automattvätt på en bensinstation. Andreas sitter kvar inne i bilen. Ulf öppnar bakluckan -- och ser att Pia lever. Han rycker till sig en tom plastkasse från cykeln på taket, trär den över hennes huvud och knyter till. Då knackar det på dörren till tvätten. Cykeln måste bort, innan tvättmaskineriet startas.

Ulf kör Andreas till polisstationen.

Polisen följer Andreas hem. Pia finns i garaget. Hon sitter som han lämnade henne -- men med plastkassen över huvudet. Andreas nickar bekräftande.

Redaktör Adolphson intervjuar Nancy om skolan som nu ska få gymnasium. Men helst vill han tala om Andreas' öde. Det fanns massor med förmildrande omständigheter. Ändå tycktes han vilja ha sitt straff. Det måste vara något kristet, spekulerar Adolphson.

Nancy hämtar posten. Hon går till Ulf som är i deras garage. Han dammsuger bagageutrymmet i bilen. Han borde läsa vad Adolphson skriver, säger hon. Denne menar att Andreas var en kristen människa. Nu är det säkert så rent det kan bli, tillägger hon.

De går ut tillsammans. Garagedörren stängs.

Censur / granskning

Censurnummer 114520
Datum 1975-04-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2750 meter
Kommentar Aktlängder: 510-550-475-620-595 = 2 750 m (biografbyråns censurkort anger felaktigt att akt 4 är 520 m).


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2750 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En Chabrol-film av Vilgot Sjöman, var en återkommande karakteristik av Garaget. I Stockholm stod morgontidningarna för de mest positiva omdömena. I internationell klass! ansåg Hanserik Hjertén i DN och Elisabeth Sörenson i SvD.

Men exempelvis ABs Jurgen Schildt konstaterade kallsinnigt:

"Chabrol gör det bättre."

DN (Hanserik Hjertén): "Nu har han gjort något annorlunda, en thriller som heter Garaget. Det är den bästa svenska hittills. Konkurrensen är visserligen obetydlig i detta land, som i thrilleravseende ännu går i pappslöjden, men jag tycker Sjömans film håller bra även internationellt. (-)

I Garaget delar han upp människorna i starka och hjälplösa, oskuldsfulla och cyniska. Den lite världsfrånvände kristendomsläraren och hans vilsna fru är i händerna på rektorsparet, som med eftertryck får representera karriärandan och skatteflykten i dagens betongsamhälle. Lärarens väg blir en lidandets väg med oanade följder.

Oskuldens kollisioner med verkligheten har spelats upp i flera Sjömanfilmer och tyder på det självupplevdas besatthet. Poängen i Garaget är att Sjöman i sann Chabrolanda ruckar på begreppet och visar att den oskuldsfulle är en tvivelaktig figur. (-)

Jag tror att han i Garaget vill visa att utslag av den kristna skuldkänslan kan bli absurda som snöbollar i helvetet och bara ger fritt spelrum åt djävlarna. Men jag är inte helt säker, för jag tycker där finns en svärmisk ton också.

Lite torr och humorlös är den också, för att fortsätta minuslistan. Men det är en film man gärna ser. Den har ett slags komprimerad hetta under den välgjorda ytan. Formellt är det nog Sjömans styvaste prestation hittills, med en perfekt balans mellan olika spänningar och en trio ypperliga skådespelare i täten -- Agneta Ekmanner, Frej Lindqvist och Per Myrberg -- som ger den lite hårt skruvade intrigen ett alldeles mänskligt ansikte."

Vi (Carl-Eric Nordberg): "Sjöman är numera en durkdriven regissör: sin psykologiska thriller iscensätter han med kvickögd och snabbfotad effektivitet. Moralitetens pekpinnar skymtar nog ibland. Och kollisionen mellan två livsstilar kan bli lite väl pedagogisk. Men som helhet är denna spännande och mycket välspelade övning i verklighet väl värd att uppleva."

SDS (Jan Aghed): "Jag tycker att filmen känns otidsenlig med sina beskurna synvinklar. Sitt instängda kvalm och sin privatfixerade, religiöst färgade vånda. Den uppfattningen kan naturligtvis avvisas såsom fördomsfull och strängt subjektiv. Å andra sidan tror jag att det finns rent objektiva argument med vilkas hjälp man kan kassera dels slutet på själva mordaffären, där polisen spelar en förvånansvärt egendomlig roll, såsom alltför hårt skruvat, dels och framför allt kristendomsadjunkten. Utmärks hans enastående naivitet och renhjärtade psykologi verkligen av trovärdighet och realism ens i berättarteknisk mening? Är han inte i stället en figur enkom konstruerad för att passa in i Sjömans handfast tecknade, psykologisk-religiösa schema över oskuld och oskuldens korruption och en lidande och offervillig kristendom."

Expressen (Jonas Sima): "Garaget är något så ovanligt som en religiös svensk thriller. Sjömans version av Bergmans Nattvardsgästerna om man så vill. (-)

Inte nog med detta: mitt i den borgerliga och skenbara idyllen begås självmord och mord, hand!gripligt som hos Hitchcock och sinnebildligt som hos Chabrol.

Vill Sjöman ha någonting sagt eller vill han denna gång bara kittla? (-)

Den unkna doften från Sjömans tidiga filmer (Äls!karinnan, Klänningen, Syskonbädd) går igen i Garaget. Filmen känns kvalmig. Den inpyrda historien med alla tragikomiska mötena kring liket är inte ens särskilt spännande; den är mest smålöjlig.

Dock det är i hög grad en professionell film. Tycka vad man vill om filmskaparen Vilgot Sjöman, han kan sitt jobb. Garaget har fått en attraktiv yta och iscensättningen ett övertygande stöd av framför allt Per Myrberg, Frej Lindqvist, Agneta Ekmanner och Christina Schollin. Fast vad tjänar det till? Briljans och bländverk. Bergmanfilm i Sjömanregi. Trist kombination. Tyvärr."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Garaget påbörjades 2.9.1974 och avslutades 6.11.1974.

Vilgot Sjömans manus till filmen utformades under viss medverkan av skådespelarna i huvudrollerna. I en osignerad artikel i DN (30.8.1974) berättade Frej Lindqvist:

"Några av oss har ju varit med från början i arbetet med manuskriptet till filmen. Vi har jobbat tillsammans med Vilgot Sjöman under våren, arbetat fram karaktärerna på människorna i filmen.

På det viset har vi jobbat oss igenom hela analysen av de olika rollerna."

Sjöman bearbetade manuset till en novell, "Garaget", som 1975 publicerades i boken "Oskuld och förbittring".

Inför arbetet med sin följande film, Tabu (1977/1), intervjuades Vilgot Sjöman i Dagens Nyheter (24.3.1976) av Berit Wilson. Hon inledde texten så här:

"Vilgot Sjömans förra film Garaget har ännu inte spelat in de 40 000 som regissören fick i förskott. Ni ljuger (1969/23) blev också en flop.

Åtminstone Garaget var gjord med tanke på publi!ken. Vad han trodde publiken ville ha.

Nu litar han inte längre på detta 'kalla blod', på den beräkningen. Nu gör han en film därför att han absolut vill göra den."

Dessa rader upprörde Frej Lindqvist som gick till motangrepp med ett inlägg i samma tidning (1.4.1976) riktat direkt till Sjöman:

"Jag har nu levt i den förvissningen att våra dagar och kvällar med rollerna Pia, Andreas och Ulf tjänade syftet att gestalta en problematik som var viktig för Dig och som skulle pröva våra konstnärliga uttrycksmöjligheter. Detta var det primära syftet -- att det sedan skulle ske i en för publiken så attraktiv form som möjligt (den psykologiska thrillerns) kändes inte som en eftergift, tvärtom: det var nödvändigt för att göra en så pass avancerad psykologi möjlig.

När jag nu alltså läser i DN att Garaget uteslutande var tänkt för att ge publiken vad den vill ha kan jag bakom fasaden till detta uttalande läsa ut ungefär det här: 1. Samarbetet med kamraterna måste ha varit någon form av låtsassamarbete, eftersom knappast någon av skådespelarna skulle skriva under på att Garaget uteslutande var tänkt för att ge publiken vad den vill ha. Det känns tragiskt när en genuint demokratisk arbetsmetod inte tillåts spela någon roll efter avslutat arbete. 2. Den snabbhet med vilken Du i mitt tycke nedvärderar Ditt och kamraternas jobb i föregående produktion Garaget till förmån för den nya Tabu skapar hos mig en känsla av att Du hyser en ödesdiger känsla för marknadsmässig opportunism eller helt enkelt känner Dig osäker inför Din egen konstnärliga gärning. Den osäkerheten lever vi ju alla med i den här professionen -- men den bör inte få slå så vilt och obetänksamt omkring sig att kamraterna faller som förvånade käglor.

Jag ställer alltså inte upp på den målsättningen att Garaget är gjord 'för publikens skull'. Jag ställer upp på den målsättningen att den är gjord för vår egen skull med hopp om att den därigenom också är gjord för publiken. En hemsk tanke slår mig: om vi leker med tanken att det var ett låtsassamarbete och att Du har gjort Din film för publikens skull: ligger där möjligen en förklaring till att den inte hade så lätt att nå publiken? Man kan ju aldrig spekulera i framgång -- man kan bara försöka behålla sin konstnärliga !oskuld inför varje nytt projekt -- även om det kan te sig lite svårare efter denna tavla."

Inspelning

Sverige 1974-09-02 1974-11-06
AB Europa Studio Sundbyberg
Barkarby
Djursholm
Östhammar

Visningar

Sverigepremiär 1975-08-21 Falken Stockholm Sverige 100 min
Urpremiär 1975-08-21 Falken Stockholm Sverige 100 min
Sverigepremiär 1975-08-21 Saga Stockholm Sverige 100 min
Urpremiär 1975-08-21 Saga Stockholm Sverige 100 min

Musikstycken

Originaltitel Jenny Girl
Kompositör Jack Arel
Jean-Claude Petit


Originaltitel Visit to Florida
Kompositör Jack Arel
Jean-Claude Petit


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1976 (bidrag om 201 183,68 kr)
Chaplin-priset Stockholm 1975 Agneta Ekmanner (roll)
Festivalpris Taormina 1975 Vilgot Sjöman (bästa regi)

Ämnesord

Adjunkt
Apotek
Apoteksbiträde
Barkarby
Biltvätt
Djursholm
Friluftsdag
Gymnastiklärare
Havandeskap
Intervju
Journalist
Konvalescens
Lektorer
Läkare
Lärare
Missfall
Mord
Mordförsök
Orientering
Otrohet
Polis
Präst
Rektorer
Sjukhus
Självmordsförsök
Skola
Valutasmuggling
Östhammar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2743


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2746


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ...nånting kusligt händer i GARAGET Vilgot Sjömans ny film
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ...nånting kusligt händer i GARAGET Vilgot Sjömans nya film
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel The garage. A flm by Vilgot Sjöman.
Omfång 66 s. Rollförteckning, innehållsförteckning mm (3 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Förförelsen eller Så föds en reformator. Av Vilgot Sjöman
Omfång 166 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dödssynden.
Omfång 108 s. Rollista och innehållsförteckning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Vilgot Sjöman. En anonym berättelse.
Omfång 95 s. + 2 s. inledning.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 53 s. + 2 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Av Alan Blair
Omfång 23 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Färg papper SET
Bakombild papper 2
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?