Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel ABBA - the Movie
Filmtyp Långfilm
Kategori Hybrid (spelfilm och dokumentär)
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1977-12-26

Om filmen

"Trevliga. Ordentliga. Slår inte sönder instrumenten." ABBA är på Australien-turné, och en reporter intervjuar tanter när han missar konserterna. Björn...

Visa hela texten

Handling

ABBA kommer till Australien. Radiodiscjockeyn Ashley får av sin studiochef i uppdrag att göra en "när-intervju" med ABBA under deras turné i Australien. Ideligen missar...

Visa hela handlingen

Press

"Många låtar på en tunn tråd" (rubrik i DN) sammanfattar väl kritikermottagandet av ABBA -- The Movie. Positiv till själva filmen var egentligen bara Lasse Bergström i Expr....

Visa all press


Relaterat

Om filmen

"Trevliga. Ordentliga. Slår inte sönder instrumenten." ABBA är på Australien-turné, och en reporter intervjuar tanter när han missar konserterna. Björn har ärmlös overall, Agneta och Frida har hotpants och Benny har pianot i underbara konsertscener.

– Nej gå inte ut och blöt ner håret är du bussig!

Det är slagregn i Sydney och Stickan Andersson, ABBA:s manager, vet hur mycket Björn Ulvaeus frisyr är värd. Björn vill ut och känna om scenen är så våt att de måste ställa in. Alla väntar på ett beslut, och gruppmedlemmarna trampar som kapplöpningshästar för att få springa in på scenen. Så får man klartecken, och när Agnetha och Frida prövar rösterna sekunderna innan de ska in, inser man att det inte spelar någon roll hur outsägligt fånigt allt är mellan konserterna på Australien-turnén.

Man glömmer ramhandlingen som totades ihop på planet till Syndey, och man glömmer den pinsamma skådespelaren som spelar dj:n som är för dum för att komma in på konserterna och jagar ABBA runt halva ön för att få en intervju med "gut level dialogue". Men ABBA:s kostymer, de glömmer man inte. Agnjetta and Freeda dansar i blanka vita hotpants, guldlinnen, guldskärp, guldhalsdukar och guldstövlar. Björn har en vit ärmlös konståkningskostym med vida ben och guldblixtar, och Benny har en guldprydd skjorta med snörning. Han är så stor och trygg och ler så rart bakom sitt piano, och en halvdränkt skolflicka håller på välta sina kamrater när hon vräker sig framåt och med all sin kraft vrålar "I LOVE YOU!! BENNYYYYYYY!!!".

Annars är det ofta just Agnethas bak som står i centrum. Med jämna mellanrum ställer hon sig en bit bakom de andra med ryggen mot publiken, och framför en liten dans. Eller snarare rör baken lite. Hennes vita stretchbyxor är tajta och blanka, men hon har satt en liten barnslig snodd i håret och ser ut som om hon bara står och gungar lite på skoj. Hela ABBA ser nästan alltid ut som om de är mitt inne i en lek och har jättekul. I slutet av turnén har Frida plötsligt så jättekul med ett mickstativ att man börjar undra vad det är som händer. Och sen twirkar hon också.

"They're clean cut", svarar folk på frågan om varför de gillar ABBA. "Nice and clean." "Nice and tidy." "Clean." En sjuårig flicka höjer ett ögonbryn och säger blaserat: "They look sexy". "Sexy??" Det tar någon sekund innan tjejkompisen kommer på vad "sexy" betyder och chockerad slår handen för sin väns mun.

De är så rara och oskyldiga i filmen, ABBA. "What does 'kinky' mean?" frågar Benny livvakten när en tidning har ljugit ihop att svenskarna beställt en "kinky velvet bed" till hotellet i Sydney. På en fansajt kan man läsa att man i samma scen höll en tumme över ordet "dull" så en rubrik blev "Agnetas bottom tops – concert".

På lågstadiet läser man inga tidningar. Scenen där en sal balettelever med rosa tights och hårspännena på sned framför "Ring, ring..." är en av filmens höjdpunkter. Och på en av konserterna står fyra prydliga farbröder bredvid varandra och sjunger med. De kan också vartenda ord.

Kritikern Dave Kehr intervjuade Lasse Hallström i New York Times 2002:

"'To be a fan of Abba in 1975 or 1980 was like being connected with evil,' Mr. Hallstrom recalled. 'They were frowned upon in Sweden for their commercial success. For us who liked their music, there has been a wonderful sense of revenge and justice that the music is still around. [...] I did all of their music videos except for two. We had to shoot two songs in one day, and that's my explanation as to why they are somewhat visually impaired.'

Mr. Hallstrom was already a veteran of music videos – or clips, as they used to be called – by the time the Abba assignment came along. 'I started out in 1966 as a television producer in Sweden,' he said. 'This was pre-MTV, pre-everything. I did clips on Jimi Hendrix, the Hollies and the Who. I went from there to doing shorts with actors and then to features in the 70's. But the clips were my film school. I handled the camera myself and did the editing myself. [...] 'Abba: The Movie [...] started out as a 16-millimeter project and ended up, when the producers decided to gamble big, being in 35-millimeter wide-screen Panavision." 

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Polar Music International AB
Reg Grundy Productions Pty
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium Colorfilm Pty
FilmTeknik AB
Kläder Artist-Dressing Ovelars (scenkläder)
Animationsfoto Animagica Film & Video AB

Handling

ABBA kommer till Australien. Radiodiscjockeyn Ashley får av sin studiochef i uppdrag att göra en "när-intervju" med ABBA under deras turné i Australien. Ideligen missar han dem, trots att han förföljer dem från spelning till spelning. Under tiden hinner han intervjua många fans, och även människor som inte är så förtjusta i ABBA. Samma dag som ABBA ska resa hem träffar han av en händelse på gruppen i hotellhissen, och han får sin intervju, vilken kan sändas ut i etern på den utsatta tiden.

(redigerad 2021-02, den ursprungliga versionen av denna text publicerades i boken "Svensk filmografi 7")

Censur / granskning

Censurnummer 118574
Datum 1977-12-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2650 meter
Kommentar Aktlängder: 515-500-425-550-365-295 = 2650 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (Panavision)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Magnetisk stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2650 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Många låtar på en tunn tråd" (rubrik i DN) sammanfattar väl kritikermottagandet av ABBA -- The Movie.

Positiv till själva filmen var egentligen bara Lasse Bergström i Expr.

"Det är lika snällt och oförargligt som i gamla Bildjournalen.

Tyvärr får man ingen möjlighet att lära känna personerna i gruppen, tyvärr finns inga bilder från artist- och kappsäckslivets baksida, tyvärr får man inget begrepp om apparaten kring supergruppen - musiker, uppbackare, managers, chaufförer, grammofonbolag, tyvärr visar man inte hur en låt kommer till från den första leken med melodi och text fram till den färdiga produkten.

Därför blir ABBA:s värld så overklig och glättad, filmen befäster idoleriet och blir på sätt och vis lika förljugen och konserverande som många av deras sångtexter." (Jan Andersson i AB).

"Filmen är hållningslös, eller vänligare uttryckt, den saknar förhållningssätt. Måhända går det inte heller att ha något förhållningssätt till ABBA:s musik, utöver att rada upp låtarna och återge dem ljudmässigt professionellt och bildmässigt klädsamt.

ABBA -- The Movie är alltså en prydlig promotion-film av lägre format, som ger en ögonblicksbild av gruppens enorma popularitet i Australien.

Den kommer förmodligen att lyckliggöra sina beundrare.

Men de som är måttligt intresserade och kanske bara har några ABBA-låtar malande i bakhuvudet kommer att ha tråkigt." (Eva af Geijerstam i DN).

"Lasse Hallströms film om ABBA i Australien förefaller vara strömlinjeformad någonstans mellan filmstaden Hollywood och musicalgatan Broadway. Den är med andra ord osvenskt proffsig och rör sig - som det anstår ämnet - på högsta häftiga internationella populärmusiknivå.

I hans tempoladdade och spirituella filmreportage sägs det nånstans, med anledning av ABBA:s speciella rytmiska sound, att skulle en av deras låtar plockas sönder i bitar vore de fyra i gruppen de enda som skulle kunna plocka ihop den igen så att det lät som förut.

Det är säkert en bra beskrivning på musikalisk egenart. Synd då att man ingenstans i hela filmen får se några prov på hur låtarna plockas ihop, hur ljudet uppstår, hur det ser ut på vägen till det färdiga numret.

Men ABBA:s alla färdigheter får man så mycket mer av. Det är både upplysande och underhållande." (Lasse Bergström i Expr).

"Efter att ha sett ABBA:s första långfilm ABBA -- The Movie måste jag konstatera: den här kvartetten är ett fenomen.

Inte alls så att filmen är särskilt bra, jag anser att den är riktigt dålig som film betraktad. Egentligen vet jag inte om man ens skall kalla den en långfilm i ordets rätta bemärkelse. Den tar visserligen samma speltid men jag skulle snarare vilja kalla den en ovanligt lång reklamfilm för en företeelse som ingen reklam behöver längre." (Gaby Wigardt i SvD).

"Medan den här disc-jockeyen jagar ABBA förefaller det som om nästan vem som helst kan få tag i gruppen. Dock inte den här radioprataren. För att det hela skall bli ännu fånigare har grabben dessutom inte försett sig med presskort, varför han naturligtvis blir stoppad stup i ett i sina intervjuförsök.

Den här 'jakten' på ABBA avbryts ideligen av ABBA på konsertestraden. De musikaliska fyrlingarna lanserar sin skickligt skrivna musik till hisnande, svindlande och förföriskt sköna och explosiva bilder. Allt medan biograflokalen genljuder av skrik i fyrkanalsstereon: 'We want ABBA', från tiotusentals hysteriska fans.

Men det här är nog den sämsta och mest humorfria svenska filmkomedi som rullat fram över våra filmdukar det senaste decenniet, främst beroende på att det egentligen inte finns någon story." (Tony Kaplan i Arbetet)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen är en svensk/australisk samproduktion med samma titel i båda länderna. Urpremiären ägde rum i Australien. Även i Holland och Finland gick filmen upp före den svenska premiären.

ABBAs enorma popularitet gjorde att filmen blev en kommersiell framgång trots den dåliga kritiken. Inte minst blev den en stor framgång på exportmarknaden.

Inspelning

1977-03 1977-06
Stockholm Sverige
Australien (konsertbilder)

Visningar

Sverigepremiär 1977-12-26 China Stockholm Sverige 97 min
1977-12-26 Fanfaren Stockholm Sverige 97 min
TV-visning 1980-12-27 TV2 Sverige
1992-06-03 TV3 Sverige
2005-12-25 TV4 Sverige
2006-12-25 TV4 Sverige
Urpremiär 1977-12-15 Palace Melbourne Australien
1977-12-15 Astra Parramatta Australien
1977-12-15 Regent Theatre Sydney Australien
Annan visning 1978 Warszawa Polen
Festivalvisning 2017-02-03 Draken Göteborg Sverige 97 min Göteborg Film Festival 2017

Musikstycken

Ämnesord

Australien
Discjockey
Dokumentärfilm
Popgrupp
Popmusik
Turnéer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2637


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2642


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2644


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2642


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2642


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Magneto Optical Disc


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ABBA THE MOVIE
Affischdesign Rune Söderqvist
Björn Andersson


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ABBA
Affischdesign Pagowski


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ABBA THE MOVIE
Tryckeri Narva-Tryckeriet
Affischdesign Rune Söderqvist
Björn Andersson


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 10 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel ABBA the movie. Dialoguelist.
Omfång 47 s. + 4 s.trailer
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Omfång 7 s.


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 9
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck


Typ Program folio
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Längd i minuter 97 min
Dialogspråk
Textad


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?