Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Mannen i skuggan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1978-09-09

Medverkande

Helmut Griem
Willi Mohr

Slobodan Dimitrijevic
Santiago, fiskare

Gunnel Fred
Siglinde, Mohrs vän

Ivan Tchenko
Ramon, fiskare

Richard Warwick
Tornilla, polissergeant

John Hamill
Dan Pedersen, författare, Siglindes man

Visa alla medverkande

Handling

Det är i Spanien 1965. Willi Mohr kör nerför en brant backe i en öppen, skranglig bil. Farten ökar. Han passerar ett par polisposteringar utan att någon hinner stoppa honom. Sedan...

Visa hela handlingen

Press

En praktiskt taget enig kritikerkår betecknade Mannen i skuggan som ett bottennapp. Vi (Carl-Eric Nordberg): "En gång hörde Arne Mattsson till våra märkligare filmregissörer. I...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Musikarrangör
Kläder
Smink
Specialeffekter, ljud

Medverkande

Helmut Griem Willi Mohr
Slobodan Dimitrijevic Santiago, fiskare
Gunnel Fred Siglinde, Mohrs vän
Ivan Tchenko Ramon, fiskare
Richard Warwick Tornilla, polissergeant
John Hamill Dan Pedersen, författare, Siglindes man
Ivo Pajer Pujol
Zvonimir Zoricic medlem av hemliga polisen
Igor Galo medlem av hemliga polisen
Mile Rupcić Cabo
Mirko Vojkovic Pedro
Franjo Stefulj Jacinto
Demeter Bitenc Berg
Vida Jerman Mrs. Berg
Branko Spoljar Thorpe
Marko Sincic tandlös man
Majda Grbac flicka från Rovinj
Mirko Boman guardia civil
Karel Pogorelec gammal man
Vladimir Oblescuk man med grå mustasch
Taos Ciglic pojke
Petar Buntic smed
Tomaz Pipan lärling
Ivo Kristof drucken konstnär
Vladimir Zanic svensk
Marija Jereb Mrs. Jacinto
Ivo Jurisa Mr. Andrén
Hermina Pipinić Mrs. Andrén
Sasa Grünbaum barägare
Nada Abrus Mrs. Thorpe
Ivan Lovricek Centralkaféets ägare
Branko Grubar man i Centralkaféet
Nereo Scaglia man i Centralkaféet
Mile Ognjanovic guardia civil i Centralkaféet

Bolag

Produktionsbolag Stockholm Film AB
Jadran Film
Distributör i Sverige (35 mm) Fox-Stockholm Film Distribution AB

Handling

Det är i Spanien 1965.

Willi Mohr kör nerför en brant backe i en öppen, skranglig bil. Farten ökar. Han passerar ett par polisposteringar utan att någon hinner stoppa honom. Sedan hörs ett skott.

Willi sitter i förhör med ett polisbefäl, Tornilla. Han är västtysk men kommer ursprungligen från Östtyskland. Förhöret gäller Ramon Alemany som Willi inte har sett på flera månader. När Willi går, måste han lämna kvar sitt pass.

Willi återvänder hem till sitt hus. Han kommer att hämtas till förhör igen, säger han till sig själv. Innan dess måste han döda den andre också.

Därefter går berättelsen tillbaka i tiden.

Willi flyttar in i huset tillsammans med Dan och Siglinde Pedersen. Deras spanske vän Santiago Alemany hjälper till. Willi och Dan åker i väg i sin öppna, skranglia bil för att hämta ett nytt lass, och Siglinde och Santiago lämnas ensamma.

Santiago gör genast ett drastiskt närmande mot henne. Han kramar hennes bröst. Först verkar hon njuta av det. Sedan ger hon honom en örfil och säger: Gör aldrig om det där!

Det är mörk kväll. Willi, Dan och Siglinde badar nakna. På stranden står Santiago och hans bror Ramon.

Dan och Siglinde följer med Santiago och Ramon ut i en båt för att fiska. Ute till havs slår Santiago en sten i huvudet på Dan. Kroppen kastas över bord.

Bröderna bär upp Siglinde på en strand. De sliter av henne kläderna.

Willi underrättas av polisen att hans vänner har förolyckats. Men han blir snart övertygad om att de har dödats av Santiago och Ramon.

Willi låter sig engageras som besättningsman av en engelsk överste för en kryssning till Italien och Grekland. Också Ramon har tagit hyra.

Vid ett besök hos en prostituerad i en hamn skryter Ramon för Willi med att han -- Ramon -- har tagit Siglinde.

När de på natten är tillbaka på båten, dödar Willi Ramon och kastar kroppen överbord.

En mycket regnig dag kommer Santiago i lastbil till Willis hus. Bilen har blivit beskjuten, upptäcker Willi. Den är lastad med fisk i lådor. Santiago avslöjar att fisken döljer en mängd vapen och ammunition. Ingen annan vet om det än Santiago och hans far -- och Willi.

Gör du det här för pengar? undrar Willi. Nej, säger Santiago. Han är skuld till en slakt på 40 -- 50 personer. De fick inte sina vapen i tid, därför att han stod och tittade på nakenbad. Den här gången ska inget hindra honom.

Trakten vimlar av poliser, säger Santiago. Han berättar att 400 fabriksarbetare i Santa Margerita ska gå i strejk i morgon. Innan dess behöver de vapnen. Han tänker frakta över dem i gryningen.

Var är min bror? frågar Santiago. På havsbottnen, svarar Willi. Jag dödade honom. Vem dödade Dan? Ramon, säger Santiago. Och Siglinde? Jag, säger Santiago. Men det var inte meningen. Jag har aldrig velat ha någon så mycket som henne. Jag är inte bra på att döda.

Inte jag heller, säger Willi.

När Santigao har åkt i väg i regnet, kallas Willi till polisen för förhör. Det leds av två säkerhetspoliser som kallar honom östtysk provokatör och misshandlar honom.

Santiago ska genomföra sin vapentransport men upptäcker att han är omringad av poliser. Han flyr. Det hörs skott.

På morgonen ber Willi att få tala med Tornilla, som tidigare har förhört honom om den försvunne Ramon, och erkänner sig skyldig till mord. Men Tornilla invänder att brottet begicks i annat land och att kroppen saknas. Dessutom var det självförsvar. Tornilla tänker inte göra någonting. Willi är fri att gå.

Jag tänker inte döda den andre, säger Willi. Jag tror er, säger Tornilla. Han arresterades i morse.

När Willi kommer hem igen, väntar en liten pojke på honom med ett brev från Santiago.

Willi åker i väg i den öppna skrangliga bilen. Han kommer till Santiagos gömställe och stuvar vapenlasten i bilen. Ett gevär som inte får plats kastar han i en brunn.

Han kör bilen i full fart förbi ett par polispatruller. Strax därefter träffas han av en prickskytt. Bilen far av vägen nedför en sluttning, där den fattar eld.

En stor grupp väl beväpnade poliser driver en människomassa framför sig. Några människor skjuts ned.

På ett torg ligger kanske ett 20-tal kvinnor fjättrade vid marken, flera med sönderrivna kläder som om de nyss skändats. Poliser beväpnade med blåslampor inleder systematisk tortyr. Luften fylls av skrik.

Kvinnorna på torget har sönderbrända underliv.

Vid den brunna bilen ligger Willi död.

En speaker säger: General Franco dog 1975.

Censur / granskning

Censurnummer 118383
Datum 1977-10-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3070 meter
Längd efter klipp 3057 meter
Kommentar (första inlämnade kopian var 3195m) Aktlängder: 550, 402, 530, 510, 545, 520.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3195 meter
Längd i minuter 116 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En praktiskt taget enig kritikerkår betecknade Mannen i skuggan som ett bottennapp.

Vi (Carl-Eric Nordberg): "En gång hörde Arne Mattsson till våra märkligare filmregissörer. I sina bästa verk framstod han som en ovanligt kraftfull berättare med episk bredd över skuldrorna. Han kunde bygga upp handlingen i mäktiga bildblock och hugga fram högresta människogestalter liksom med slägga ur granit.

I mitten på sextiotalet nådde han kanske sin konstnärliga höjdpunkt. Det skedde med Yngsjömordet, en dovt uppladdad bondetragedi där instängda känslor mognade mot katastrof under de låga taken i Skånegården vid sekelskiftet. Men jämsides med sådana styrkeprov visade tyvärr Mattsson en allt mer påfallande svaghet för publikfrierier och sensationseffekter. (-)

Med sin senaste film (byggd på en roman av Per Wahlöö) vinner han en åtminstone halv seger. När väl solen, blondinen och hennes nakenbad försvunnit från bildrutan får nämligen filmen resning och allvar. Det börjar regna intensivt över den spanska jorden och samtidigt tätnar det politiska ovädersdramat. Förgäves söker mannen i skuggan -- en vinddriven tysk -- fly undan sitt engagemang. Mot sin vilja drivs han in i upprorskampen mot diktatorn -- utan att därför bli någon enkelspårig hjälte!

I finalen bevittnar vi tvärtom nederlaget. Ute på kaserngården blir nakna motståndskvinnor torterade med blåslampor. (-)

Det kunde lätt ha blivit en orgie i spekulativt våld. Nu verkar scenen i stället kväljande sann. Visst kan också denna film långa stunder se ut som ett kolpor!tage och människorna som marionetter. Men att bara använda Arne Mattsson som slagpåse vore denna gång orättvist."

DN (Hanserik Hjertén): "Ytterligare en av Per Wahlöös politiska underhållningsromaner från 60-talet, "Lastbilen", har filmats, här kallad Mannen i skuggan. (-)

Boken kallades spännande, sinnlig och humoristisk, med en frän sida mot Francodiktaturen, när den kom ut. Detsamma kan ingen säga om Arne Mattssons film.

Historien handlar om en vinddriven tysk och ett par skandinaver som drabbas av våldet bakom den spans!ka turistfasaden. Men med den okänslighet som sen länge varit ett trist faktum hos denne veteran tar Mattsson död på allt levande redan från början.

Han bryr sig inte om att skapa något som helst intresse för personerna, filmen släpar sig fram genom tomma ord och döda blickar och det politiska verkar upphängt på en småspik. (-)

Som exekutiv producent för detta talanglösa missbruk hittar man av någon anledning Jörn Donner.

Släng smörjan!"

Arbetet (S E O): "Att säga att Mannen i skuggan är en pinsam företeelse är att vara snäll. (-)

Handlingen, i den mån denna nu går att urskilja, utspelas i Francos Spanien. (-)

Styckevis är den obegriplig. Ömsom lojt, ömsom abrupt klippt och med repliker som knyckta ur MAD. Styckevis är den obehaglig: alltför uppenbar i sin blottarlust eller alltför äckligt våldspornografisk.

Filmens klimax -- om uttrycket tillåts -- är när spanska poliser med blåslampor bränner sönder ett tjogtal kvinnor kring könsorganen.

Jag hoppas att det är lång preskriptionstid på dylika övergrepp mot ett bra utgångsmaterial och mot filmpubliken."

Kommentar Svensk filmografi

Per Wahlöös (1926-75) roman "Lastbilen" utkom 1962.

Mannen i skuggan var Arne Mattssons 55e film. Han sa sig ha drömt om att filmatisera Per Wahlöös bok alltsedan den kom ut.

Mannen i skuggan gav upphov till ett mindre censurbråk. Efter överklaganden till regeringen blev slutresultatet två mindre klipp.

Som vanligt kände sig Arne Mattsson förföljd av de svenska kritikerna. Han ansåg sig klart och tydligt ha tagit politisk ställning mot Franco-diktaturen. Trots detta talade kritiken bara om spekulation och våld.

Mannen i skuggan är en svensk/jugoslavisk samproduktion.

Förlaga

Originaltitel Lastbilen (Roman)
Författare Per Wahlöö


Inspelning

Portorož Jugoslavien 1977-03-20 1977-05-18

Visningar

Sverigepremiär 1978-09-09 Cinema Stockholm Sverige 111 min
Urpremiär 1978-09-09 Cinema Stockholm Sverige 111 min

Ämnesord

Coproduktion: svensk/jugoslavisk
Diktatur
Francodiktaturen
Guardia Civil
Mord
Nakenbad
Polis
Polisförhör
Polisvåld
Smuggling/vapen
Spanien
Strejker
Säkerhetspolis
Terror
Tortyr
Vapensmuggling
Våldtäkter

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2814


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Helmut Griem MANNEN I SKUGGAN Han var en främling i landet och ville leva i fred - men fann bara våld och död...
Tryckeri American printing


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BLACK SUN


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Helmut Griem MANNEN I SKUGGAN Han var en främling i landet och ville leva i fred - men fann bara våld och död...
Tryckeri American printing


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel The Lorry. Scenario. Per Wahlöö Arne Mattsson from Per Wahlöö's novel
Omfång 226 s. Roll- och miljölista (7 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lastbilen. Scenario. Per Wahlöö Arne Mattsson efter Per Wahlöös roman.
Omfång 215 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel English dialogue list. Black sun.
Omfång 45 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The Lorry. Screenplay by Per Wahlöö and Arne Mattsson from Per Wahlöö's novel.
Omfång 187 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The Lorry. Scenario. Per Wahllöö Arne Mattsson from Per Wahlöö's novel.
Omfång 202 s. + 6 s. roll- och miljölista.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Black sun
Omfång 5 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 7
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?