Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel En kärleks sommar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1979-02-21

Medverkande

Gösta Ekman
David Jernberg

Anita Ekström
Ingrid Jernberg, Davids fru

Sanna Hultman
Ann, dotter till David och Ingrid

Linda Megner
Lena, dotter till David och Ingrid

Lauritz Falk
Davids far

Visa alla medverkande

Handling

Poliser bryter sig in i en lägenhet. Därinne ligger en död kvinna. Händelsen bevittnas av David Jernberg med fru Ingrid och två små döttrar. Familjen är på väg in i den egna...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna tog emot En kärleks sommar med påfallande välvilja. AB (Jurgen Schildt): "Från författaren Ivan Klimas skrivmaskin, står det bland produktionsuppgifterna, har utgått...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Kläder
Smink
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Gösta Ekman David Jernberg
Maria Andersson Eva
Anita Ekström Ingrid Jernberg, Davids fru
Sanna Hultman Ann, dotter till David och Ingrid
Linda Megner Lena, dotter till David och Ingrid
Lauritz Falk Davids far
Stig Ossian Ericson Wirén
Kjell Bergqvist Rikard
Åsa-Lena Hjelm Expedit
Sylvia Lindenstrand Davids mor
Jan Waldekranz Gitarrist
Karin Miller Sekreterare
Peter Hüttner Skådespelare
Tom Younger Mr Greenstreet
Kirsten Walther Mrs Greenstreet
Agne Norén Präst
Henri Hanus David som barn
Tomas Norström Laboratorieassistent
Jan Jaegestedt Vincent
Ingvar Petrow Sångare
Kim Berg Barnsköterska

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Poliser bryter sig in i en lägenhet. Därinne ligger en död kvinna.

Händelsen bevittnas av David Jernberg med fru Ingrid och två små döttrar. Familjen är på väg in i den egna lägenheten.

David är åldringsforskare. På arbetet tar han emot ett brev som meddelar att han har fått ett ettårigt förordnande i London. Kolleger gratulerar.

Ingrid ringer honom på jobbet. Den döda kvinnan -- deras hyresvärdinna sedan åtta år -- ska begravas i dag klockan två på Skogskyrkogården, berättar hon. Själv kan hon inte gå. Hon är upptagen av familjerådgivning. Jag har inte tid, säger David.

David bevistar begravningen. Där är också ungdomarna Eva och Rikard. David erbjuder lift, och de tackar ja.

I bilen berättar Eva att den döda är hennes styvmors moster.

Rikard stiger av bilen i stan. David kör vidare med Eva mot Tensta.

David ber att få bjuda Eva på något, och de besöker en servering. Han frågar hur hon förtjänar sitt uppehälle. Hon måste väl arbeta. Måste jag? säger Eva.

Framme i Tensta föreslår han en ny träff, och de bestämmer att återses om en vecka.

David får förhinder, en gäst från utlandet att ta hand om, men han sviker plikten och söker upp Eva. Hon berättar om sig själv -- om en kille hon varit ihop med i Italien, om hur hon trodde sig vara med barn och om Rikard som då ville gifta sig med henne.

David säger direkt till publiken såsom berättare: Jag kände närmast förtrollning.

David återser Eva ett par gånger. Jag tycker om dig -- mycket, säger han till sist. Hon har svårt att förstå hans allvar.

Efter ett nattligt möte kommer David hem och träffar en orolig Ingrid. Han snärjer in sig i ett försök till lögn och erkänner sedan att han är förälskad.

Ingrid reser till sina föräldrar över helgen. Eva besöker David i hemmet.

David möter Ingrid vid tåget. Han har haft tid att tänka, säger han. Han kan bara älska Ingrid. Du överdriver alltid, säger hon.

David och Eva fortsätter att träffas. Han hoppas på bestående kärlek. Hon förmår inte tänka på morgondagen.

En solig dag ligger de lätt klädda i frodigt gräs. Hon plockar fram lite kokain. Han blir upprörd och säger att sådant där är förbjudet. Du är inte min farsa! säger hon.

Ingrid anar att förbindelsen fortsätter. Oron förstärks, när David meddelar att han redan nu måste göra en kortare resa till London.

Eva följer med David till London. Samvaron gnisslar starkt, och i ett gräl säger han att de ska göra slut, när de har kommit hem. Han påminner om att han ska åka tillbaka till London. Jag kanske inte låter dig resa, säger hon. Jag kanske tar livet av mig.

David ligger i sängen hos Ingrid efter hemkomsten. Du var väl i London? säger hon. Du var väl inte hos henne? Han visar passet som bevis.

Eva ringer till David, och de träffas igen. Jag skiter i om du åker, säger hon. En stund senare ber hon honom stanna.

Ingrid inser att Davids kärlekshistoria inte är avslutad, och han erkänner. Han säger också att han inte tänker ta jobbet i London. Och jag som redan har packat! säger hon. Och så ber hon honom ge sig i väg.

David berättar för Eva att han inte tänker resa. Hon blir upprörd. Jag älskade dig för att du skulle resa, säger hon.

David är hemma igen, när Eva ringer och säger att hon är rädd. Han lägger på. Senare ringer han henne men får inget svar.

David kommer hem till Eva och knackar på dörren. Ingen öppnar. Från en telefonkiosk ringer han till Rikard som kommer och kan låsa upp.

De finner Eva liggande på sängen. Hon har skärsår i armen, och det är blod på golvet. David sluter hennes ögon.

I en blomsterhandel köper David blommor för 150 kronor. Vart ska jag skicka dem? frågar expediten. De är till er, säger David.

Han står utanför blomsterhandeln. Bilden är frusen.

Censur / granskning

Censurnummer 119917
Datum 1979-02-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2775 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2775 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna tog emot En kärleks sommar med påfallande välvilja.

AB (Jurgen Schildt): "Från författaren Ivan Klimas skrivmaskin, står det bland produktionsuppgifterna, har utgått en roman som heter 'En kärleks sommar.' Jag har inte läst den. Det är kanske en bra bok, vad vet jag. Det enda jag vet är att Mats Arehn lagt den till grund för en film som blivit sensibel utan att vara känslosam, insiktsfull utan att i onödan fuska med komplikationerna och mellanorden. Jag ser den med respekt och mestadels otyglade sympatier.

Temat tillhör de äldsta i världen: mannen, hustrun, älskarinnan. (-)

En kärleks sommar är en historia om balans kontra sanslöshet. Den handlar också om kollisionen mellan två hållningar och livsattityder. Å ena sidan den gammaldags passionen med dess ohjälpliga fixpunkter. Å andra sidan 70-talsgenerationens äkta eller tillkämpade saklighet: inställningen att relationer kommer och går och att knullet i likhet med brödet och pizzan är någonting man tillgriper när man är hungrig.

Det är här Maria Andersson, alias Mackan, ritar sitt exakta för att inte säga fängslande tonårsporträtt. (-) Mackan kan vi lämna därhän. Men Maria Anderssons ansikte, med dess knubbiga desperation och stängda förtvivlan, behåller vi för säkerhets skull. (-)

Mats Arehns film behåller vi också. Ingalunda för de taktfasta återblickarna på mannens barndom, eftersom de i stort sett ingenting förtydligar eller förklarar. Men för mycket annat.

Därför att den berör oss.

Därför att den ger sig tid att speja ner i generationsklyftan. Därför att den är klyftigt berättad, livlig både på det yttre och det inre planet.

Därför att den brukar sitt mänskliga språk till att tala om medmänskliga ärenden. T ex parbildningens våndor och kriser: den äktenskapliga liksom den förvildade.

Ämnet har dugt i ca 2 000 år. Förvaltar man det med så känsliga tassar som Mats Arehn är det inte otänkbart att det för den förtorkade inhemska filmen finns mer att hämta."

SvD (Elisabeth Sörenson): "Titeln En kärleks sommar är bittert ironisk. Den i och för sig banala historien rymmer inga idyller. Kärleken som drabbar den medelålders vetenskapsmannen David Jernberg ger honom inte mycken lycka men desto mer plåga och bekymmer. (-)

Kanske har Gösta Ekman aldrig varit bättre. Han gör en mogen, väl sammanhållen tolkning av den allt mindre sammanhållne docenten, vilkens väl inrutade livsmönster bryts upp ruta för ruta så att sikten blir vidare. En ström av liv har nått honom -- det är hans vinst.

Men viktigare för oss att lära känna är kanske bilden av Eva, representanten för en generation som har det svårare, som släppt de gamla fästpunkterna i tillvaron men knappast funnit några nya. (-)

David behandlar hon med en grymhet som är mer självklar än medveten. Hon är människan som gör vad som faller henne in -- men gör det utan övertygelse. Som i försöksballonger utskickade i en oändlig ödslighet. Det är ganska skakande.

En kärleks sommar är kort och gott en bra film."

SDS (Jan Aghed): "Grundintrigen i Mats Arehns En kärleks sommar är gammal som gatan, eller åtminstone som 1930 års berömda filmklassiker Blå ängeln, där den medelålders bildade borgaren som kastar bort sitt liv i blind lidelse för en vulgär och ovärdig varietésångerska var lärare och hette Unrat.

Efter en roman av Ivan Klima har Arehn och manusförfattaren Jonas Cornell behängt denna melodramatiska schablon om erotisk besatthet med en rad intressanta nyanser och komplikationer. (-)

I motsats till vad som är fallet med den fullkomligt befängt överskattade En vandring i solen, också den med specialisten på krisande medelålders svenskar, dvs Gösta Ekman, i centrum, arbetar Arehn ambitiöst och proffsigt med iscensättning och bildregi, vilket gång på gång resulterar i scener med en anmärkningsvärd nyanstäthet, påträngande atmosfär och innebördsmässig komplexitet, alltså saker som inte hör till vanligheten i aktuell svensk film.

Den psykologiska tätheten garanterar Gösta Ekman, som är otroligt bra. (-)

Ekmans båda motspelerskor, Maria Andersson och Anita Ekström, är utmärkta.

I uttalanden från några av filmens upphovsmän och medverkande har det antytts att En kärleks sommar är en väsentlig politisk film, genom att den i sina bilder av äktenskap, samlevnadskriser och ungdom indirekt skildrar och anklagar vårt samhälle, men det är att göra den märkvärdigare än den är. Cornell och Arehn visar några individualiserade symtom, det är allt. Sättet som de gör det på är emellertid ovanligt suggestivt och sevärt."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av En kärleks sommar påbörjades 24.7.1978 och avslutades 25.9.1978.

Romanen "Milostné léto" av Ivan Klima (f 1931) utgavs i Västtyskland 1974. 1976 utgavs den i svensk översättning av Ingrid Börge, "En kärlekssommar".

Förlaga

Originaltitel Milostné léto (Roman)
Författare Ivan Klíma
Översättare Ingrid Börge


Inspelning

Tensta m fl platser i och kring Stockholm 1978-07-24 1978-09-25
London Storbritannien
Skogskyrkogården Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1979-02-21 Draken Stockholm Sverige 101 min
1979-02-21 Spegeln Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 1980-11-29 TV2 Sverige 97 min
2000-07-09 SVT1 Sverige 97 min
2002-01-21 SVT1 Sverige 97 min
2003-04-07 SVT1 Sverige 97 min
Urpremiär 1979-02-21 Draken Stockholm Sverige 101 min
1979-02-21 Spegeln Stockholm Sverige 101 min

Musikstycken

Originaltitel Hair of the Dog
Kompositör Charles Rae


Originaltitel Trigger Finger
Kompositör Charles Rae
Frank McDonald


Originaltitel Unknown Waltz
Kompositör Walter Warren


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1979 (bidrag om 351 035,63 kr)

Ämnesord

Blomsterhandel
Dödsfall
Expedit/blomsterhandel
Forskare
Hyresvärdinnor
London, England
Otrohet
Polis
Självmord
Stockholm
Stockholm/Skogskyrkogården
Stockholm/Tensta
Tensta
Åldringsforskning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2775


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2775


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN KÄRLEKS SOMMAR
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign STB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN KÄRLEKS SOMMAR
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Olle Frankzen
Design 2001


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN KÄRLEKS SOMMAR
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign STB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En kärlekssommar. Manuskript av Jonas Cornell, fritt efter Ivan Klimas roman.
Omfång 114 s. Roll- och miljölista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel En kärlekssommar.
Omfång 25 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel After Dark. Baserad på en roman av Ivan Klima. Manuskript: Mats Arehn, Ingemar Ejve, Håkan Alexandersson.
Omfång 91 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En kärlekssommar. Manuskript av Jonas Cornell, fritt efter Ivan Klimas roman.
Omfång 114 s. Roll- och miljölista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 4
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?