Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Repmånad eller Hur man gör pojkar av män
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1979-02-23

Medverkande

Lasse Åberg
Helge Jonsson, televerksarbetare, repgubbe

Janne Carlsson
Oskar Löfgren, fastighetsmäklare, repgubbe

Weiron Holmberg
Tore Tallroth, repgubbe

Lars Haldenberg
Hans Öberg, repgubbe

Ted Åström
Börje Larsson, furir

Lennart Skoogh
Jonas "Gurra" Gustafsson, repgubbe

Visa alla medverkande

Om filmen

Supande repgubbar drar till Statt i Lasse Åbergs första långfilm, där Janne Carlsson är ofattbart grov. Kritiker skrev om publikförakt och biljetterna tog...

Visa hela texten

Handling

Televerksarbetaren Jonsson har blivit inkallad till rep!övning och följs till tåget av sin omtänksamma mamma. På regementet träffar han många av sina gamla kompisar, bl a Löfgren. Denne...

Visa hela handlingen

Press

Med få undantag var kritikermottagandet negativt: "Detta är en svensk hamburgerfilm. Hamburgare är mat man sväljer istället för tillagad mat. Hamburgerfilmer är filmer man ser i...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Supande repgubbar drar till Statt i Lasse Åbergs första långfilm, där Janne Carlsson är ofattbart grov. Kritiker skrev om publikförakt och biljetterna tog slut.

Det är rackabajsare och pruttare och stänkare och knappar och jävlar och dragnaglar och pöjkar och vi börjar med två åttor var. Janne Carlsson är repgubbarnas egen Karlsson på taket, stenhårt koncentrerad på sprit och olydnad. De ständigt berusade "kabeltattarna" drar elen åt fel håll och klarar knappt att få upp tältet. Carlsson beskriver filmens kvinnliga journalist som en slangklämma med fina små pattar. Ett jävla mök att vara het på gröten. Lite fett på nålen skulle sitta.

Man behöver kanske inte säga mer. Slangklämman nämndes inte specifikt, men de flesta av kritikerna blev tokiga.

Så här skrev Sydsvenskans Jan Aghed:

"Åberg är […] en sketchmakare som mer än gärna satsar på lättköpta flabb, och i det förehavandet har han sett till att skaffa sig hjälp från synnerligen pålitligt håll […]. […] Jag är medveten om att Åberg kommer att få många skrattare på sin sida i salongen, men det motsäger inte att hans film bygger på ett djupt förakt för publiken."

Om publiken skriver Leif Furhammar i sin bok "Filmen i Sverige":

"Ett så överväldigande behov av fiktionsfabricerad munterhet [som kring 1980] hade inte tagit sig uttryck i svenska folkets biopreferenser sedan trettiotalet, och det är inte särskilt långsökt eller sofistikerat att sätta det i samband med den känsla av otrygghet och vanmakt som började breda ut sig efter mitten av sjuttiotalet […]. Trettiotalsparallellerna gick igen också i de komiska preferenserna. De allra största publikframgångarna var folkhemskomedier i sjuttiotalstappning som baserades på gemenskapsmönster lika välbekanta och rituella som någonsin en Edvard Persson-film eller en militärfars från pilsnerfilmens tid. Repmånad hade över en och en halv miljon åskådare, Sällskapsresan från 1980 över två miljoner. Båda dessa kollektivlustspel var uppbyggda av och kring Lasse Åberg, en mångsysslande underhållare som plötsligt framträdde som det publiktillvända geni den svenska filmen så väl behövde."

Nina Widerberg (2018)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Teknisk regi
Scripta
Inspelningsledare
Produktionssekreterare
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Effektläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Lasse Åberg Helge Jonsson, televerksarbetare, repgubbe
Janne Carlsson Oskar Löfgren, fastighetsmäklare, repgubbe
Weiron Holmberg Tore Tallroth, repgubbe
Lars Haldenberg Hans Öberg, repgubbe
Ted Åström Börje Larsson, furir
Lennart Skoogh Jonas "Gurra" Gustafsson, repgubbe
Ingvar Andersson kapten Nils "Beethoven" Jönsson
Thomas Ungewitter Wickman
Lena Maria Gårdenäs-Lawton Bea, journalist
Monica Dominique Doris
Agneta Prytz Jonssons mamma
Malou Berg Doris väninna
Lottie Ejebrant Doris väninna
Agneta Lindén Doris väninna
Greta Zachrisson Doris väninna
Palle Granditsky överstelöjtnant
Örjan Ramberg stabsbiträde
Lina Jonsson Doris dotter
Jörgen Edman sångaren på stadshotellet
Peter Ahlm major
Moltas Erikson stridsdomare
Bengt Berger Berg, överste
Utas vapenvägrare
Charlie Elvegård Göte
Lars Amble chefredaktör
Lars Lind golfspelare
Olle Grönstedt tågkonduktör
Bruno Johansson kock
Oskar Rangner förrådsförvaltare
Gustav Roger förrådsförvaltare
Lars Johansson vakt
Sven Ekdahl hovmästare
Sherman Adams Jr. soldat i Vietnam

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
AB Ri-Film
Viking Film AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2019
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1997
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Televerksarbetaren Jonsson har blivit inkallad till rep!övning och följs till tåget av sin omtänksamma mamma. På regementet träffar han många av sina gamla kompisar, bl a Löfgren. Denne ska senare på kvällen visa Jonsson och de andra hur man fixar en brud, i detta fall flickan på markan. Han misslyckas dock. Flickan, som heter Bea, är egentligen journalist och är där för att i hemlighet skriva om repgubbarna och repövningen. Bea blir förtjust i den något tafatte Jonsson och bjuder hem honom på vin och räkor. Mer blir det dock inte.

Kulmen på repövningen blir naturligtvis "den stora manövern". Men repgubbarna är något odisciplinerade. De fixar öl och sprit, och mycket till övning blir det inte.

Löfgren ser till att de på övningens sista dag hamnar på stadshotellet. Där träffar de olyckligtvis på kapten Beethoven. Men han lovar att inte rapportera dem. När repgubbarna lämnar stadshotellet, har de med sig ett gäng flickor som de tar med sig till övningen. Men det gör inte så mycket. Kaptenen är ju så berusad så han inte kommer att kunna säga något.

När repövningen är slut har Jonsson och Bea sällskap hem till honom, där de hamnar i samma säng.

Censur / granskning

Censurnummer 119930
Datum 1979-02-16
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2335 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2335 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med få undantag var kritikermottagandet negativt:

"Detta är en svensk hamburgerfilm. Hamburgare är mat man sväljer istället för tillagad mat. Hamburgerfilmer är filmer man ser i brist på tillagade filmer. Repmånad borde ha finansierats av McConald." Janne Carlsson kallar man in "och låter honom spåna allt vad byxorna håller. Vi ger honom några pannor Kosken och ber honom med jämna mellanrum bjuda polarna på 'en pruttare' eller 'en jävel' eller 'en rackabajsare'. Sånt måste gå hem inte bara i Knohult med omgivningar. (-) Att säga att den slickar publiken i röven -- för att använda den militäriska normalprosan -- vore en anatomisk underdrift. I sin populism söker den sig i själva verket avsevärt längre norröver: åt magmunnen till, för att inte säga adamsäpplet. Inget knussel här. Ska det vara så ska det vara. Repmånad är nämligen inte avsedd att vara en bra film. Repmånad är en hamburgerfilm som är avsedd att gå lika bra som Firmafesten eller -- o fryntliga 30-tal -- Kustens glada kavaljerer." (Jurgen Schildt i AB)

"Man kan nollställt säga att det här är en genre utan pretentioner, en filmsort som skall intas med öppna och befriade sinnen men naturligtvis kan man även inom en sådan genre vara mer eller mindre begåvad, mer eller mindre originell, mer eller mindre lustig. Vad gäller Repmånad är egenskaperna i samtliga fall av digniteten mindre, en film som rider på fördomar och billiga snabbvitsar, en film vars enda innovation är att landstormens lilla lotta förvandlats till undersökande reporter." (Hans Schiller i SvD)

"Felt med Repmånad är inte att den frivilligt uppsökt buskiskomiken. Felet är att den upprepar de mest slitna skämten på ett ofta helt poängslöst sätt. Det känns spöklikt, tycker jag. För Repmånad innebär något av en mob-övning för vålnader. Den har blivit en 'Åsa-Nittiettan (Carlsson)'." (Sven E Olsson i Arbetet)

"Det visar sig att Åberg inte haft någonting som helst i tankarna, utöver den gamla vanliga ytligheten och tramsigheten. Mötet mellan civil och militär mentalitet har förlagts till enklast tänkbara sketchnivå. I all film med någon mening förändras eller utvecklas personerna i någon bemärkelse, men i Repmånad är de garanterat samma flacka och tomma pajsare i slutet som i början.

Å andra sidan: hur utvecklas klichéer och seriefigurer.

Åberg är nästan totalt oförmögen att föreställa sig några repgubbar vilkas tankevärld inte är monomant fixerad vid musen, pavan och ett järn på Stadt. (-)

Åberg är ut stånd eller ointresserad av att berätta en historia. Han är en sketchmakare som mer än gärna satsar på kättköpta flabb, och i det förehavandet har han sett till att skaffa sig hjälp från synnerligen pålitligt håll: Janne Carlsson, alias flabbhumorns och flbbandets konung. (-)

I den stilen går det mestadels, så andefattigt att man storknar. Jag är medveten om att Åberg kommer att få många skrattare på sin sida i salongen, men det motsäger inte att hans film bygger på ett djupt förakt för publiken." (Jan Aghed i SDS)

Alla var dock inte lika negativa.

Hanserik Hjertén i DN var till och med klart positiv:

"Gamla militärfarser har välförtjänt dåligt rykte. Det är mest lågkomik och charmlösa drulligheter, och bakom det hela klappar alltid det blågula hjärtat i gammal pålitlig försvarsanda.

Lasse Åberg är barn av en annan tid. Hans Repmånad är inte bara begåvat rolig utan också totalt respektlös i det här avseendet, vilket framgår redan av inledningsbilden där några repgubbar parodierar flaggstångsresningen i en gammal storvulen amerikansk krigsfilm.

Sen utbryter en stillsam drift med försvarsmaktens anordningar. (-)

Man ser den gärna. Det är i och för sig inga märkvärdigheter, men som militärlustspel besitter den en för svenska förhållanden ovanlig blandning av skämtlynne, finess och tankeförmåga. Den är nog värd ett kors i logementstaket."

Lasse Bergström i Expr såg också filmen "med blida och roade ögon. Åberg själv är en nordisk brylling till Tati, inte minst när han som här gestaltar en gänglig och tystlåten mammas gosse med spjuvern gömd bakom de stålbågade. (-)

Annars är det samma gamla stridsglada löjtnanter och snälla kaptener, samma stadshotell och samma gamla upptågsledare med svada från Södermalm. Förr var det Elof Ahrle, nu är det Janne Carlsson, och vad vore lumpen utan dem?"

Även Monika Tunbäck-Hanson i GP var road:

"Lasse Åberg har lyckats göra en fräsch historia, där en repmånads glädjeämnen och vedermödor skildras med befriande distans. (-) Inte är Lasse Åberg någon originell bildmakare, men berättelsen själv tar ganska ofta oväntade svängar. De svängarna tål att skrattas åt. Vad som gör Repmånad sympatisk är driften och den där snälla humorn som Lasse Åberg och skådespelare som Janne Carlsson har förmågan att spela med."

Mer ambivalent var Carl-Eric Nordberg i Vi:

"Nog verkar den gengångaraktig -- fast liket kan sprattla och roa för stunden. (-) Jag vet inte vad vår käre överbefälhavare skulle ha att säga om denna initierade skildring av våra krigsmäns försök att försvara nationen. Kanske skulle han le -- lite betänksamt. Mitt bland all gammal brännvinskomik och alla mossiga klichéfigurer serveras vi nämligen här en ibland festlig drift med auktoritetsmoral och dystra överheter."

Joel Ohlsson i Chaplin såg dock inga försonande drag alls:

"Den omtalade kreativitetskrisen i svensk film har plötsligt blivit synlig. Den heter Repmånad och är regisserad av Lasse Åberg. Filmen tillägnas Sveriges Morsor, en tillägnan som förmodligen skall ses som en vänlighet. Vore jag morsa skulle jag nog bli enbart förbannad. För vem vill ha en film där man ansträngt sig så ohyggligt lite. (-) Repmånad anknyter till en av de bedrövligaste traditionerna inom svensk film, den s k militärfarsen (-) kröken är som bekant det roligaste som finns i svenska lumparfilmer. Vidare förekommer det lite ofarligt skämtande om det militära systemet, lite dasshumor och några lustifikationer om brudar. Det är allt.

Den underhållning och den verklighetsflykt som gänget bakom Repmånad åstadkommit är både menlös och meningslös."

Kommentar Svensk filmografi

Lasse Åberg (f 1940) är unik på många sätt, bl a därför att han inte vill beteckna sig filmregissör, detta trots att han har signerat tre av de mest publikkära filmer som gjorts här i landet. "Att göra film är inte min livsuppgift," har han sagt upprepade gånger. "Jag ser det som ett uppdrag." (AB 24.2.1979/GP 18.9.1986)

Han är utbildad formgivare med examen från Konstfack men kallar sig kreatör. Han är tecknare, grafiker, illustratör, författare, musiker, skådespelare och allmän underhållare.

För en bredare allmänhet slog han igenom i mitten av 60-talet, då Torbjörn Axelman i TV lanserade honom och konstnären Ardy Strüwer som ett nytt komikerpar i sofistikerad crazystil. Trion fick också göra en långfilm, Oj, oj, oj eller Sången om den eldröda hummern (1966/4) men den slog mindre väl an.

Sitt verkliga genombrott fick Lasse Åberg som figuren Trazan i en serie egna barnprogram för TV i början av 70-talet.

En dag några år senare satt han tillsammans med producenten Bo Jonsson och pratade lumparminnen. Bägge hade varit på repövning och plötsligt slog det dem att detta kunde kanske vara idén till en filmkomedi.

Annat kom emellan, men idén låg och grodde. Åberg skrev ett manusutkast, Bosse Jonsson kom med nya uppslag. Till sist fanns det en hållbar story som Bosse Jonsson presenterade för Europa Film, och bolaget ville vara med om att producera. Bosse Jonssons bolag Vikingfilm tog filmen på "entreprenad" och gav Lasse Åberg i uppdrag att också regissera med Peter Hald som "teknisk regissör" och regiassistent. 3 miljoner kronor fick det kosta. Inspelningstiden fastställdes till 21.8.1978 -- 19.10.1978 och produktionen höll både tid och budget.

Den 23 februari 1979 fick filmen sin premiär. Fyra månader senare kunde den miljonte besökaren räknas in och filmen hade spelat in över 20 miljoner kronor. Nytt svenskt rekord. Till sist blev det 1,5 miljoner besökare . . . Naturligtvis fick Åberg i "uppdrag" att göra nya filmer. 1980 kom Sällskapsresan. Den gick ännu bättre.

Redan under inspelningen av Repmånad sa Lasse Åberg: "All likhet med det banala är avsiktlig." Det har han fått på pälsen för, men det har onekligen lönat sig. Tveklöst har den figur han skapat, den gänglige, snälle och tafatte Jonsson, blivit något av en svensk Tati.

Filmen blev också en framgång i de andra nordiska länderna, men var i övrigt för lokal för att slå internationellt. Den visades i svensk TV (TV1) 18.09.1986.

Inspelning

S1 Uppsala Sverige 1978-08-21 1978-10-19
Lidingö
Stockholm
Sigtuna

Visningar

Sverigepremiär 1979-02-23 Rival Stockholm Sverige 85 min
1979-02-23 Saga Stockholm Sverige 85 min
1979-02-23 Aveny Göteborg Sverige 85 min
1979-02-23 Fyren Göteborg Sverige 85 min
1979-02-23 Rio Malmö Sverige 85 min (samt ytterligare 13 platser)
TV-visning 1986-09-18 TV1 Sverige 82 min
1990-12-29 Kanal 1 Sverige 82 min
1999-08-03 SVT1 Sverige 82 min
2002-06-24 TV4 Sverige 82 min
2004-02-01 TV4 Sverige 82 min
2004-03-27 TV4 Sverige 82 min
Urpremiär 1979-02-23 Aveny Göteborg Sverige 85 min
1979-02-23 Fyren Göteborg Sverige 85 min
1979-02-23 Rio Malmö Sverige 85 min (samt ytterligare 13 platser)
1979-02-23 Rival Stockholm Sverige 85 min
1979-02-23 Saga Stockholm Sverige 85 min
Videorelease 1997-12 Sverige 82 min
TV-visning 2008-06-06 TV4 Sverige 82 min
2010-12-30 TV4 Sverige
2014-01-01 TV4 Sverige
2017-01-06 TV4 Sverige
2017-06-30 TV4 Sverige
2017-12-30 TV4 Sverige
2018-12-30 TV4 Sverige
Cinemateksvisning 2019-05-06 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-07-21 TV4 Film Sverige
2018-12-30 TV4 Sverige
2019-05-14 TV4 Film Sverige
2019-05-15 TV4 Film Sverige
2019-06-06 TV4 Sverige
2019-07-23 TV4 Film Sverige
2019-09-06 TV4 Film Sverige
2019-09-07 TV4 Film Sverige
2019-09-21 TV4 Film Sverige
2019-09-22 TV4 Film Sverige
2019-10-10 TV4 Film Sverige
2019-10-12 TV4 Film Sverige
2019-10-23 TV4 Film Sverige
2019-11-10 TV4 Film Sverige
2019-11-11 TV4 Film Sverige
2019-11-15 TV4 Film Sverige
2019-11-16 TV4 Film Sverige
2019-11-20 TV4 Film Sverige
2019-11-21 TV4 Film Sverige
2019-12-26 TV4 Sverige
2020-03-12 TV12 Sverige
2020-03-16 TV12 Sverige
2019-03-03 TV4 Film Sverige
2019-03-07 TV4 Film Sverige
2019-03-08 TV4 Film Sverige
2019-04-14 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1979 (bidrag om 198 502 kr)

Ämnesord

DK Komedi
Journalist
Lidingö
Manöver
Marketenteri
Officerare
Regementen
Repgubbe
Repövning
Sigtuna
Spritfest
Stadshotell
Stockholm
Televerksarbetare
Uppsala (S1)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel REPMÅNAD eller Hur man gör pojkar av män
Tryckeri Litoprint


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Under inspelning! REPMÅNAD en komedi av Lasse Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel REPMÅNDAD eller Hur gör man pojkar av män
Tryckeri Litoprint


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel REPMÅNAD eller Hur gör man pojkar av män


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Repmånad en komedi av Lasse Åberg.
Omfång 102 s. Personförteckning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Repmånad eller Hur man gör pojkar av män.
Omfång 44 s. Produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Repmånad. Manus: Lars Åberg och Lars Molin - tredje versionen.
Omfång 123 s. Personbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Repmånad en komedi av Lasse Åberg.
Omfång Ca. 440 s. Rollista, teamlista, sekvensförteckning, inspelningsrapport, foton, anteckningar mm ingår
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Färg papper SET
Dia 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 86 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?