Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Livet i 8 bitar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-09-27

Handling

J:s liv är komplicerat. Han är jude men lever ihop med en ickejudisk kvinna, vilket han håller hemligt för sin släkt. De accepterar inte heller att han helst av allt vill slå mynt av sin...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Projektledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Teknisk regi
Scripta
Manusbearbetning
Exekutiv producent
Platschef
Ansvarig utgivare
Inspelningsassistent
Rollsättare
Statistansvarig
Platsletare
Produktionsekonom
Pressinformation
Produktplacerare
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Laboratoriekoordinator
Optisk printer
Scanner
Digital bearbetning
Exekutör
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Maskörassistent
Sminkassistent
Klippassistent
Ljudassistent
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Praktikant
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri (i samarbete med)
Samproduktionsbolag Sveriges Television AB
Canal+ Scandinavia
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2001
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 2002
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2003
Laboratorium FilmTeknik AB
Utrustning Nils Johansson Film & Dekor AB (kamera)
Kameraten AB (kamera)
Dagsljus Filmequipment AB (ljus)
Försäkring Media Insurance Brokers ApS
Övrigt bolag Europa Studios AB (studio)

Handling

J:s liv är komplicerat. Han är jude men lever ihop med en ickejudisk kvinna, vilket han håller hemligt för sin släkt. De accepterar inte heller att han helst av allt vill slå mynt av sin säregna - något han upptäckte redan som barn - för tv-spel, eftersom allt annat än studier på Handelshögsolan är uteslutet. Inte heller hans flickvän Lina vill att han bara ägnar sig åt tv-spel, utan ser helst att han pluggar.

När J säger att han skulle kunna vinna VM i Nintendo i Kalifornien, med ett förstapris på 100 000 dollar, ingår J och Lina ett vad. Om J vinner får han spela hur mycket tv-spel som helst i hela livet, men om han inte vinner får han aldrig mer röra ett tv-spel.

Inför den judiska påskhögtiden, pesach och festmåltiden seder åker familjen, som består av pappa, mamma och lillebror Raffe, för att hämta J:s faster Simone på Arlanda. Hon har kommer hem från USA för att fira pesach. Fadern är minst sagt grälsjuk och ingen säger emot honom utom Raffe. De övriga har vant sig vid hans koleriska uppträdande. De möter faster Simone och åker hem till farfar Chaim och farmor Shosha. Kalabalik utbryter när ingen öppnar, men J hittar farfar uppflugen på en stege och snart kan ytterdörren öppnas för Simone och de övriga familjemedlemmarna. Umgängestonen inom familjen är rå och excentrisk, men alla tycks vana och ingen tar illa vid sig.

J anmäler sig till VM i Nintendo och efter flera kvaltävlingar får han veta att han gått till finalen. Problemet är bara att tävlingen äger rum under påsken, högtid J omöjligt kan avstå från. I så fall kommer han att totalt förskjutas av sin familj.

J finner på ett sätt att hinna med både påskfirandet och Nintendo-VM. Han ser att han har fyra timmar på sig från det han anländer till högtiden till dess han måste kasta sig in i en taxi och åka till Arlanda och vidare till Los Angeles. Planen kompliceras av att högtiden följer sitt givna mönster där man ska dricka fyra bägare vin. Mellan varje bägare ska olika ritualer utföras, vilket brukar ta tid.

Lina får inte följa med till högtiden, eftersom farfar och farmor inte får veta att J lever ihop med en ickejudisk kvinna. J åker ensam dit och han ber taxichauffören att återkomma om exakt fyra timmar. Resväskan gömmer han i trädgården.

Middagen börjar och den går framåt med snigelfart. I återblickar till både J:s och pappans barndom berättar J om sin koleriska pappa och sin excentriske farfar. Vid ett tillfälle kastade fadern ner J:s presenter i sopnedkastet därför att J undrade varför han inte fick batterier till en batteridriven leksak. Men berättar också om pappans ånger då han några timmar senare köper en hel vagn med nya leksaker i en butik. Och om farfar som anser att det är viktigt att äta koshermat, men som gillar bacon och därför, vid behov, anser att bacon kan förvandlas till potatisbullar i munnen.

Påskmiddagen framskrider men fortfarande i en takt som hotar att spräcka J:s tidsschema. Farfar läser ur på hebreiska ur hagdan om uttåget ur Egypten, och J biter på naglarna. Han försöker skynda på drickandet ur den andra bägaren för att komma till bitarna av det osyrade brödet, matzan, som ska gömmas och som sedan husfadern ska köpa tillbaka med en liten gåva till barnen.

Nu är det bar 20 minuter kvar tills taxin kommer och han gör allt för att snabba på det rituella förloppet under måltiden. Den är kaotisk redan från början men genom J:s agerande uppstår än mer kalabalik. När J tror att måltiden är slut och reser sig upp för att ta ett hastigt avsked inträffar det som absolut inte får ske. Lillebror Raffe säger högt att J visst inte ska till en kompis utan att han ska hem till sin svenska tjej Lina. Farfar får ett grandiost raseriutbrott och när J försöker medla stegras raseriet och farfar bestämmer sig för att ta fram motorsågen och såga ned en julgran som finns i trädgården, så att J ska kunna ta med sig den och klä den, på det löjliga svenskta sättet. När J ska hindra farfar händer olyckan - motorsågen kapar av J:s högra hand.

Hela denna historia berättas episodvis av J för medpatienterna på sjukhuset där J vaknat upp efter olyckan och där han inser att hans högra hand är borta.

Hela familjen kommer och hälsar på i sjuksalen och man förebrår J för att han inte sökt till Handelshögskolan. Tolv veckor senare jublar familjen då J tackar ja till en plats på skolan, men J jublar inte. Nintendospelet är skickade till Myrorna. Han är håglös och sitter bara av lektionerna och Lina ser att J är sitt tidigare energiska jag.

I en Speltidning ser Lina en annons för VM i tv-spel ¿ för handikappade, "The Atari Handicap World Championship" som äger rum i Bankock. Hon länmar över hans pass och han beger sig dit. Han gamla jag är tillbaka.

Censur / granskning

Censurnummer 138572
Datum 2002-06-26
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2316 meter
Kommentar Aktlängder: 487-477-510-471-371


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 2002-09-27 Filmstaden Göteborg Sverige 84 min
2002-09-27 Filmstaden Malmö Sverige 84 min
2002-09-27 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 84 min
2002-09-27 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 84 min
2002-09-27 Rigoletto Stockholm Sverige 84 min (samt ytterligare 15 platser)
Festivalvisning 2002-09-13 Idun Umeå Sverige 84 min (Umeå Filmfestival)
TV-visning 2007-02-14 SVT1 Sverige
Dvd-release 2003-04-09 Sverige

Musikstycken

Ämnesord

Judar
Nationella minoriteter, judar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2306


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2316


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Typ Printmaster
Materialbas Polyester
Bredd 17,5 mm


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Livet i 8 bitar. Bit by bit.
Omfång 40 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Seder [sej:der]. Av Jonathan Metzger & Jonas Raber. Grovmanus, ver. 1.0 2000-11-15.
Omfång 137 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Seder (arbetstitel) av Jonathan Metzger och Jonas Raber. Version 5.
Omfång 101 s.


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Seder (arbetstitel) av Jonathan Metzger och Jonas Raber. Version 6.
Omfång 98 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?