Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lillebror på tjuvjakt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-04-04

Medverkande

Kjell Bergqvist
Roland Ström

Daniel Bragderyd
Lillebror

Helena Korsvall
storasyster Alex

Inga Ålenius
Märta, barnens mormor

David Schlein-Andersen
Jens, Lillebros kompis

Karin Bjurström
Veronika, Jens mamma

Visa alla medverkande

Handling

Lillebror bor tillsammans med sin pappa Roland, storasyster Alex och mormor i en villa. Hans mamma är död. Lillebror och hans bästa vän Jens spanar på omgivningen och misstänker att...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Rådgivare
Stuntkoordinator
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Runner
Rollsättare
Produktionsekonom
Filmkonsulent
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Sångare
Scenografiassistent
Kläder
Maskör
Klippassistent
B-ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Kjell Bergqvist Roland Ström
Daniel Bragderyd Lillebror
Helena Korsvall storasyster Alex
Inga Ålenius Märta, barnens mormor
David Schlein-Andersen Jens, Lillebros kompis
Karin Bjurström Veronika, Jens mamma
Rickard Svensson Slim
Ivan Mathias Petersson Frank
Conny Andersson Peter
Svante Grundberg museivakt
Gösta Hurtig-Möller museivakt
Putte Elgh museivakt
Willy Karlsson gubben Granit
Lennart Gustavsson museichef
Helen Vedle kassörska
Lena Skogsberg guide
Christer Flodin kommissarie Edengren
Christer Fredriksson polis
Martin Arwidsson polis
Lotta Stam husspekulant
Henrik Tibblin husspekulant
Johan Nyberg mäklare
Thomas Lindahl magister Lindal
Christina Rothlin Löfqvist konferencier

Bolag

Produktionsbolag Live Networks AB (©)
Samproduktionsbolag Scanbox Sweden AB
Politrukfilm Stockholm AB
Elgudden Invest AB
Zabre B.V.
Filmfabriken Sverige AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2002
Rollsättare Miro Kids Artist & Showskola
Distributör i Sverige (35 mm) Scanbox Sweden AB 2003
Distributör i Sverige (DVD) Scanbox Entertainment Sweden AB 2003
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Lillebror bor tillsammans med sin pappa Roland, storasyster Alex och mormor i en villa. Hans mamma är död. Lillebror och hans bästa vän Jens spanar på omgivningen och misstänker att grannen Granit har något skumt för sig.
Pappa Roland är säkerhetsexpert och arbetar som konsult. Han har gjort en utredning om säkerheten på Leksaksmuseet, som ska ha en spektakulär och värdefull utställning av tsarens leksaker.
Roland åker till museet för att presentera sin utredning. Han hoppas också att få fast jobb som säkerhetschef, något som han verkligen behöver eftersom familjen annars kan tvingas flytta från villan.
Han märker inte att några skumma individer spanar på honom när han går in i museet. Det är Frank och Peter samt deras chef Slim. Han sitter i en bil utanför och ger sina underhuggare order om att följa efter Roland in i museet.
Museets styrelse har beslutat att utse Roland till säkerhetschef för museet och att genomföra alla de förslag som han har i sin utredning. Personalen gruffar över nyordningen. Frank och Peter går runt i lokalerna, lyssnar och hör vilka åtgärder man bestämt ska vidtas. De rapporterar sedan till Slim och visar oro över all teknisk utrustning som ska installeras, men Slim verkar nöjd.
Roland kommer hem och berättar att han fått jobbet. Lillebror och Jens berättar att de sett en skum person hos grannen Granit, men pappa avfärdar dem.
Det ringer på dörren och Jens mamma Veronica står utanför. Hon och Roland ska åka till Alex skola och förbereda vinterfesten, där Alex ska sjunga.  Roland berättar att han köpt en videokamera för att spela in Alex framträdande. Lillebror och Jens får inte följa med på vinterfesten utan ska stanna hemma hos mormor.
I skolans lokaler smyger Frank och Peter in och häller vätska i rökmaskinen. Samtidigt smyger Lillebror och Jens sig ut genom fönstret hemma. De går olovandes till skolan. När de kommer fram ser de Slim, samma person som de sett hos grannen Granit.
När Alex börjar sitt framträdande kryper pojkarna in genom en lucka under scenen. Pappa filmar med videokameran och Slim flörtar från publikplats med Alex. Rökmaskinen sätts igång och rökutvecklingen blir alldeles för våldsam. Salen utryms och Alex ramlar ned från scenen. Hon räddas av Slim som följer med hem. Pojkarna skyndar hem för att deras rymning inte ska upptäckas.
Hemma bjuds Slim in som den store hjälten. Pojkarna är misstänksamma mot honom och när han blir bjuden på middag försöker de varna Alex. Hon avfärdar dem. 
Under middagen pratar Roland om sitt jobb som säkerhetschef och Slim berättar att han är datakonsult. Han har t ex hjälpt grannen Granit. Efter middagen sitter de i vardagsrummet och Slim ser hur Roland sätter fast nyckeln till kassaskåpet bakom en tavla.
Pojkarnas misstänksamhet har inte lagt sig. De letar bland Rolands utrustning och hittar avlyssningsmikrofoner som de placerar ut i lägenheten.
På museet sitter vakterna håglöst och lyssnar på en guide som berättar om utställningen för en handfull åskådare. Peter är där tillsammans med Frank för att rekognosera. De vill veta var blottorna i säkerhetssystemet finns. Peter kryper längs golvet och blir utkörd av vakterna.
Alex ska vara hemma ensam med Slim och från Jens hus ser pojkarna Slim komma i bil. De ser hur Slim går fram och hämtar nyckeln till kassaskåpet, när Alex gått ut från rummet. Han tar ut pappans ritningar över säkerhetssystemet på museet för att fotografera av dem, men har inga batterier i kameran. Slim gör ett avtryck till nyckeln som går till skåpen för rörelsedetektorer och övervakningskameror.
Pojkarna ser händelseförloppet och varnar, men pappa tror inte på vad de berättar.
Boven Peter har upptäckt att det finns en svag punkt i säkerhetssystemet. Det finns ingen elektronisk övervakning i golven. Alltså, bestämmer Slim, ska de ta sig in den vägen.
Slim är på besök hemma hos familjen och går åter in i pappas kassaskåp. Lillebror rusar in i rummet, men Slim skakar på huvudet och säger att det inte är någon idé för honom att berätta för resten av familjen – de skulle ändå inte tro honom.
Det är natt på leksaksmuseet. Tjuvarna kryper under golvet och tar sig in i utställningslokalen. Vakterna spelar kort och tittar inte alltför noga på monitorerna. Tjuvarna avprogrammerar rörelsedetektorerna och manipulerar övervakningskameran. De stjäl tsarens leksaker och en del smycken som tillhör samlingen.
Roland får sparken från museet och dessutom blir han misstänkt för kuppen. Han är den ende som haft tillgång till nycklar och ritningar.
Mormor går igenom familjens alla papper och räkningar och säger att Roland måste bringa ordning i dem. Roland brusar upp och berättar att han fått sparken. Pojkarna hör samtalet och rusar hem till Veronica som är revisor, och ber henne hjälpa till. Hon gör det och kommer fram till att Roland måste sälja huset.
Pojkarna frågar vad som händer om de hittar tjuvgodset och pappa säger att en stor belöning är utlovad. Mormor kommer in och säger att Slim gjort slut med Alex, och att hon är ledsen. Lillebror säger att det är Slim som är boven, men pappa avfärdar honom åter och säger att det är en internationell liga som ligger bakom.
Dagen därpå låtsas pojkarna vara sjuka men deras föräldrar låter sig inte luras. På väg till skolan får de syn på Granit och de följer efter honom till ett kafé där han träffar Slim. När Slim går därifrån följer de efter men blir upptäckta. Slim hinner upp Lillebror och hotar honom med stryk, men får sedan idén att kidnappa honom. Jens kommer smygande bakifrån och skjuter Slim i ryggen med en kraftig slangbella. Slim tappar greppet om Lillebror och pojkarna kan fly.
Peter träffar händelsevis Alex, som han är förtjust i. Han frågar hur hon mår och hon säger att Slim gjort slut. Peter tar upp en ring och ger henne. På kvällen ser Lillebror ringen och jämför den med en bild i en uppslagsbok. Han visar Alex, som ser att det är samma ring som den i tsarens samling. Jens dyker upp med en videoinspelning från skolfesten som visar att det är Slim som knuffar ned Alex från scenen.
Tjuvarna sitter med de stulna leksakerna framför sig i en övergiven fabrikslokal. Slim säger att det fattas en ring. Tartarringen – en födelsedagspresent till Anastasia. Peter berättar skamset att han gett den till Alex och Slim beordrar honom rasande att ta den tillbaka.
Peter ringer till Alex och de bestämmer att han ska komma hem till dem och hämta ringen. Pojkarna är på plats i trädgården och när Peter går in i huset manipulerar de hans motorcykel. När han åker därifrån med ringen börja det smälla och ryka och de kan lätt följa efter honom  fabriken på sina cyklar. De smyglyssnar och får veta att bovarna ska träffa sin kontakt kl 15.00 på julafton. En bra dag, för då är alla hemma.
Mormor och pappa förbereder julafton samtidigt som barnen gör upp en plan. De åker till fabriken och med sig har de sprängpuckar och pappas videokamera. De filmar när Frank och Peter bär ut dyrgriparna till sin kontakt som är – grannen Granit.
Hemma hos familjen kommer Veronica för att hämta Jens och de vuxna upptäcker att barnen är försvunna. I Lillebrors rum står datorn på och de ser bildbevis och en anfallsplan mot den gamla fabriken. Roland och Veronica kastar sig i bilen för att åka till fabriken och mormor ringer polisen.
Bovarna gör sig redo att försvinna. Barnen sätter igång en polissiren och kastar sprängpuckar. Frank och Peter kan inte ge sig iväg från området. Slim kommer med bilen och Alex hindrar den genom att kasta fotanglar framför. I en högtalare säger Lillebror att de är omringade av polisen. Slim känner igen hans röst och börjar jaga honom. Alex och Jens springer efter för att rädda honom. Samtidigt försvinner Granit med stöldgodset. Slim och Frank fångar in Alex också, men Jens kommer undan med videokameran och de bildbevis som finns där.
Granit blir infångad av Roland och Veronika. Slim föreslår Jens ett byte. Lillebror mot videokameran.  Jens gör ett misslyckat försök att avleda bovarna med ännu en sprängpuck, som inte fungerar. Också han blir infångad.
Roland och Veronika kommer springande och vrålar åt bovarna att släppa barnen, men de tar videokameran från Jens och slår söder den.
Polisen kommer och bovarna försöker skylla stölden på Roland och säger att det fanns bevis i kameran, men att Roland haft sönder den. Då stiger Jens fram och säger att bevisen finns på videotapen och den har han tagit ur kameran innan bovarna slog sönder den.
Peter har låst in sig i ett skåp. Alex släpper ut honom och säger att han kanske kan hinna undan om han skyndar sig. Hon förbjuder Lillebror och Jens att avslöja hennes handlande.
Familjen går hem och firar jul och Roland och Veronica verkar tycka alltmer om varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 139104
Datum 2003-01-16
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2583 meter
Kommentar Aktlängder: 566-563-529-484-441


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 2003-04-04 Filmstaden Göteborg Sverige 94 min
2003-04-04 Filmstaden Malmö Sverige 94 min
2003-04-04 AMC Stockholm Sverige 94 min
2003-04-04 Filmstaden Kista Stockholm Sverige 94 min
2003-04-04 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 94 min
2003-04-04 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 94 min
2003-04-04 Rigoletto Stockholm Sverige 94 min (samt ytterligare 27 platser)
Dvd-release 2003-12-01 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Why
Kompositör Gerda Liljeholm
Textförfattare Gerda Liljeholm


Utmärkelser

Pris Kristiansand 2003 (publikpriset)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lillebror & co av David Beron, Anders Lennberg, Urban Norrgård.
Omfång 87 s. + 5 s. för- och eftertexter.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lillebror & co. Av David Beron Anders Lennberg Urban Norrgård. Bearbetning och regi Clas Lindberg.
Omfång 87 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lillebror & Co. Av David Berron, Anders Lennberg, Urban Nordgård. Bearbetning och regi Clas Lindberg.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?