Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Emma och Daniel - mötet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2003-10-24

Handling

Det är vinter runt det ensligt belägna huset i Norrlands fjälltrakter där 12-åriga Emma bor med sin pappa Anders. Emmas mamma dog i en bilolycka två år tidigare. Emma tänker tillbaka...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Arbetstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Ljusdesign
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Dialog
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Specialeffekter, foto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Scanner
Digitala effekter
Digital ljussättning
Exekutör
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Catering
Stunt
Klippassistent
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

Det är vinter runt det ensligt belägna huset i Norrlands fjälltrakter där 12-åriga Emma bor med sin pappa Anders. Emmas mamma dog i en bilolycka två år tidigare. Emma tänker tillbaka på föregående sommar då Daniel, som är lika gammal, kom in i hennes liv.
Det var pappa Anders födelsedag och posthelikoptern kom med ett brev. Födelsedagskaffet dricker de tillsammans med Isak, en äldre man som arbetar tillsammans med Anders vid en stugby i närheten. Isak är också god vän med Emma och de brukar åka och fiska vid fjällhemmanet i Ovansjö, Isaks barndomshem.
När Isak gått hem berättar Anders att Sara ska komma från Stockholm för att tillbringa en vecka i fjällen. Hon har  sin son Daniel med sig. Anders har träffat henne via en kontaktannons. Emma blir upprörd och tycker att hennes mamma blir sviken då det kommer en ny kvinna in i huset.  Hon bestämmer sig för visa sig tjurig och sur när gästerna anländer.
De åker till flygplatsen för att hämta Sara och Daniel. När de kör förbi platsen där Emmas mamma förolyckats stannar de och sätter fräscha blommor i en burk. Det vill Emma göra ensam. Pappa Anders sitter kvar i bilen.
Vid flygplatsen vägrar Emma att följa med in för att ta emot Sara och Daniel.  I bilen hem frågar Emma surt vad det är han har i knät. Han svarar att det är en dator.  Då Emma upplyser om att det inte finns någon ström i huset blir också han arg och sur.
Anders har lovat bort Emmas rum till Daniel och Emmas ilska trappas upp. Hon sover i ett tält på gården, tillsammans med sina handdockor.
Emma ska åka med Isak till Ovansjö och fjällhemmanet för att fiska. Hon vill inte att Daniel ska följa med och är därför extra sur, men Daniel vill med eftersom han hoppas att det ska finnas ström till datorn där. De åker tillsammans i Isaks båt. Halvvägs måste de lämna båten och vandra till nästa vattendrag, där det finns ytterligare en båt som slutligen tar dem till Ovansjö. På vägen dit ser de i kikaren en man i jägarkläder och med bössa över axeln. Isak hoppas att det är en fågelskådare och ingen tjuvjägare eller äggtjuv.
När de kommer fram är stämningen mellan barnen grinig. Det finns ingen el och Daniel blir besviken. På kvällen visar Emma Daniel hur man fiskar och han får napp, en fisk som de sedan äter till middag.
Isak är trött och går och lägger sig. Barnen pratar med varandra och Daniel berättar att hans pappa är i USA och att han är chef över 4000 anställda i ett dataföretag. Emma blir inte imponerad. De somnar.
På morgonen har inte Isak vaknat och när de går in till honom är han medvetslös. Emma får panik och tänker på bilkraschen som hennes mamma dog i. Hon rusar ut i båten och Daniel rusar efter.  Ute i forsen går styrpinnen sönder och de flyter ohjälpligt mot de starka forsarna. De tappar också årorna, men har sinnesnärvaro nog att lägga sig ned i båten.  De klarar sig helskinnade fram till lugnare vatten där de stiger ur båten för att ta sig tillbaka till stugan och för att hämta hjälp till Isak.  När de går glömmer de att förankra båten och den flyter ut i forsen. Mannen med jägarutstyrseln ser det ske utan att ingripa.
Tillbaka i huset inser de att Isak är död. De drar en filt över hans huvud och letar efter en extra styrpinne. Daniel hittar den i en av Isaks fickor. Emma sitter utanför huset och pratar med sina dockor. På väg till båten grälar de åter och när de upptäcker att båten är borta börjar de skylla på varandra för det som skett.
Emma vill gå de 1, 5 milen tillbaka till hemmet, men Daniel tvivlar på att hon hittar. Han vill tillbaka till stugan för att hämta sin dator. Emma rusar iväg och försöker ta sig över en strid fors. Hon håller på att drunkna men räddas i sista stund av att hon kilas fast vid en trädgren. Samtidigt knackar den okände mannen på fjällhemmanets dörr. Han går in, hittar Isak död och rusar därifrån.
När barnen kommer tillbaka ösregnar det så de beslutar sig för att stanna över natten. Daniel anar att någon varit i huset, men säger inget till Emma. När de lagt sig berättar Emma att hennes mamma är död.
Morgonen därpå packar de sina saker och ger sig iväg hemåt. Daniel halkar efter samtidigt som dimman kommer smygande. De tappar bort varandra men plötsligt hör Emma Daniel ropa. Han har fallit ned i en ravin och vrickat foten. Emma binder samman sina kläder till ett rep och räddar honom.
När de vilar sig berättar Emma att hennes mamma dog i en bilolycka och att det är hennes fel att det skedde. Hon hade distraherat sin mamma genom att leka med dockorna.  Hon säger också att Isak var den ende som visste hur det gått till. Daniel tröstar henne och säger att det inte kan vara hennes fel utan att det helt enkelt var en olycka.
Barnen vandrar vidare och hittar en övernattningsstuga. De tänder alla tillgängliga lyktor och gör en hemmagjord marschall som de ställer på taket. Allt i hopp om att någon ska uppmärksamma att de befinner sig i huset. På natten tar huset eld men de räddar sig ut. Emma vill rädda sina dockor och rusar in igen. När hon kommit ut med dem ändrar hon sig och slänger dockorna på elden. På morgonen går de vidare och ser en helikopter, men blir inte själva sedda.
Under tiden har Anders och Sara saknat barnen och tagit sig till fjällhemmanet. De upptäcker Isak död och polis tillkallas. Deras oro är stor.
Vid stugan finns också den okände mannen. Det är en tysk äggsamlare som nu blir förhörd av polisen.
Barnen har nu nästan kommit ända hem. De ser huset. Anders och Sara är där och sitter oroligt väntande på att få besked om barnens öde.  Plötsligt får de syn på dem och de återförenas.
Daniel och Sara ska åka hem. På väg ut till flygplatsen stannar de för att sätta blommor vid olycksplatsen. Daniel får gå med Emma, som inte längre tror att hon orsakat olyckan.
Vid flygplatsen tar de avsked av varandra utan löften om framtida möten.
Ett år förflyter och det är åter sommar. Posthelikoptern kommer med Daniel som en överraskning till Emma. De bestämmer sig för att fiska.

Censur / granskning

Censurnummer 139804
Datum 2003-09-18
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2309 meter
Kommentar Aktlängder: 582-555-553-437-182


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Förlaga

Originaltitel Emma och Daniel: mötet (Roman)
Författare Mats Wahl


Inspelning

Lapplands fjällvärld Sverige 2002-06-25 2002-08-17

Visningar

Sverigepremiär 2003-10-24 Filmstaden 11 Göteborg Sverige 84 min
2003-10-24 Filmstaden 8 Malmö Sverige 84 min
2003-10-24 AMC 7 Stockholm Sverige 84 min
2003-10-24 Filmstaden Kista 7 Stockholm Sverige 84 min
2003-10-24 Filmstaden Sergel 12 Stockholm Sverige 84 min
2003-10-24 Filmstaden Söder 5 Stockholm Sverige 84 min (samt ytterligare 23 platser)
Festivalvisning 2003-09-20 Idun Umeå Sverige (Umeå Filmfestival)
Dvd-release 2007-07-04 Sverige

Utmärkelser

Pris Hamburg 2003 (publikpriset)
Lûbeck 2003 (hedersomnämnande av barnjuryn)
Oulu 2003 (speciellt omnämnande)
Oulu 2003 (publikpriset)
Lûbeck 2003 (hedersomnämnande av barnjuryn, Tyskland)
Oulu 2003 (speciellt omnämnande, Finland)
Oulu 2003 (publikpriset, Finland)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2309


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2309


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2309


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mötet (f.d. Emma och Daniel). Långfilmsmanus av Mats Wahl. Version 5, januari 1999.
Omfång 80 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mötet. Långfilmsmanus av Mats Wahl. Efter boken "Emma & Daniel - Mötet" av Mats Wahl. Version 8 febr 2001.
Omfång 64 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mötet (Emma & Daniel). En filmmanuskript av Mats Wahl. Bearbetat av Ingela Magner. Efter boken Emma och Daniel - Mötet av Mats Wahl. 2001-05-20.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Mötet (f.d. Emma och Daniel). Långfilmsmanus av Mats Wahl. Version IV, sept 1997.
Omfång 84 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Emma & Daniel - mötet. Långfilmsmanus Mats Wahl aug 1996.
Omfång 79 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Emma och Daniel - mötet
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 10
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?