Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Falla vackert
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2004-11-12

Medverkande

Malena Engström
Helena, Ninnis mamma

Jacob Nordenson
Jörgen, Ninnis pappa

Visa alla medverkande

Handling

Ninni filmar sin mamma med videokamera och frågar henne om hon någonsin låg med Ramon. Mamman svarar nej.Ninni bor med sin mamma Helena och pappa Jörgen och sina småsyskon Molly och...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Regiassistent
Stuntkoordinator
Scripta
Produktionskoordinator
Platschef
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Statistansvarig
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Laboratoriekoordinator
Scanner
Digital bearbetning
Digital ljussättning
Musikläggning
Scenografiassistent
Rekvisita
Attributör
Kostymör
Maskör
Chaufför
Maskörassistent
Catering
Stunt
Klippassistent
Tramp
Mixning
Grafisk form
Övrig medarbetare

Medverkande

Laila Belle Drake Ninni
Malena Engström Helena, Ninnis mamma
Jacob Nordenson Jörgen, Ninnis pappa
Charlie Gustafsson Isak
Simon Mezher Ramon
Penny Elvira Loftéen Molly
Åsa Johannisson Louise, bankkvinnan
Sally Carlsson Katarina, jordgubbstjej
Joakim Stenshäll Tommy, vän på festen
Lotta Östlin Stenshäll Sara, vän på festen
Lolo Elwin Rosie
Daniel Goldmann förhörspolis
Anne-Marie Söhrman Fermelin socialsekreterare
Astrid Kakuli Minna, festdeltagare
Anders Björne Anders, festdeltagare
Kalle Westerdahl Kalle, festdeltagare
Kenneth Söderman festdeltagare
Katarina Werner festdeltagare
Joshua Karlsson-Elwin festdeltagare
Zackarias Karlsson-Elwin festdeltagare
Molly Lundgren festdeltagare
Hilda Stenshäll festdeltagare
Jonatan Werner-Söderman festdeltagare
Tuvali Werner-Söderman festdeltagare
Anders Ekborg Ekborg
Lia Boysen Lia
Christina Öqvist-Matton röst hos Bris
Lina Jonsson bankpersonal
Peter Holthausen bankpersonal

Bolag

Produktionsbolag Gilda Film AB (i samprod m)
Samproduktionsbolag Paradox Spillefilm A/S
CineStar Rental AB
FilmHaus/Casa Nova Lagnö AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Norsk Filmfond
Distributör i Sverige (35 mm) Scanbox Sweden AB
Laboratorium FilmTeknik AB
Utrustning CineStar Rental AB
Ljudstudio Ljud & form

Handling

Ninni filmar sin mamma med videokamera och frågar henne om hon någonsin låg med Ramon. Mamman svarar nej.
Ninni bor med sin mamma Helena och pappa Jörgen och sina småsyskon Molly och Isak i ett stort och älskat hus på landet. Familjen har ekonomiska svårigheter, men banken ger dem en dryg månads uppskov med amorteringarna.
Ninni talar in i sin videokamera och säger att hon aldrig ska bli beroende av någon annan. En manlig röst frågar om hon tänkt att hon aldrig ska bli kär och hon ler och svarar jo.
Det är midsommarafton och fest med långbord och dans kring midsommarstången. Man dricker och sjunger. Ramón, en colombian som hyrt en stuga strax intill, dyker upp och hälsas välkommen. Helena berättar för honom att hennes vänner varit med i samma teatergrupp för 15 år sedan och han undrar om hon är skådespelerska. Hon säger nej och berättar att hon arbetar på ett ålderdomshem.
När gästerna har åkt ser Ninni sin mamma när hon sitter på en sten i skogen och hon undrar vad som är fel. Helena säger att hon är ledsen, att hon tycker att allt blivit så tråkigt och att alla är tråkiga. ”Du också”, säger hon till Ninni, men ångrar sig omedelbart och ber om förlåtelse. Hon gråter i Ninnis knä.
Ninni filmar Ramón när han sitter i skogen bredvid Molly. Hon frågar hur det kommer sig att han kan engelska så bra. Han säger att han hade hand om de engelsktalande fångarna i sin gerillagrupp, men att han inte klarade av det och stack från Colombia. Nu söker han politisk asyl.
Familjen äter middag med Ramon som bjuder på marijuana. Helena säger att man inte kan bjuda människor i Sverige på det hur som helst, de kan ta illa upp. Ramon är oförstående och undrar om hon tar illa upp. Helena svarar ja. Senare på kvällen berättar de för Ramon om sina ekonomiska bekymmer. De röker marijuana och Ramon kommer med förslaget att de ska råna en bank. Ingen skulle sätta dit dem. Polisen letar bara efter skumma utlänningar som han själv. De spelar klädpoker och Helena tar långsamt av sig morgonrocken. Iklädd endast trosor och behå kysser hon Jörgen. Ramon går. Helena är glad och försöker förföra Jörgen, som är sur över att hon strippade. Hon provocerar honom och säger att han inte skulle våga råna en bank och vänder honom ryggen.
Ninni sitter med sina småsyskon på stranden. Lite längre bort sitter Helena och Jörgen tillsammans med Ramon. De röker en joint. När Ninni reser sig och går kommer Ramon efter. Hon ber honom gå. Jörgen och Helena diskuterar bankrånet och Ramon småskrattar och säger att de inte kan mena allvar. Ninni hör dem. Jörgen säger till Ninni att Ramon inte är något lämpligt sällskap för henne och hon undrar om han är ett lämpligt sällskap för dem.
Ninni lovar motvilligt att vara barnvakt för sina småsyskon när föräldrarna vill in till stan i något ärende. Vad de i själva verket gör är att råna en bank tillsammans med Ramón. Efter rånet åker Jörgen hem och senare kommer Helena. Hon berättar att de hamnade i en vägspärr, men att polisen letade efter två män, precis som de antagit. Hon frågar Jörgen hur det kändes. Han svarar inte utan kysser henne och de går in i sovrummet.
Ninni ligger på sin säng när Ramon knackar på fönstret och kliver in. Ramon smeker henne över axlarna och de kysser varandra.
Ninni ska just åka till Stockholm för att gå på Gröna Lund med en kompis och sova över i hennes lägenhet när postbilen kommer med ett rekommenderat brev. Föräldrarna säger att hon måste vara barnvakt men Ninni säger att de för en gångs skull får ta hand om sina egna barn. Alla inklusive Ramón åker med till Stockholm.
Jörgen, Helena och barnen går in till banken för att betala sina skulder. Bankkvinnan undrar om de inte fått brevet där banken säger att de beslutat att säga upp hela hypotekslånet. Jörgen blir rasande och undrar hur de kan göra så när de hade en månad på sig. Jörgen överöser bankkvinnan med otidigheter och alla går därifrån.
Ramón och Ninni möts vid Mosebacke. Han ger henne en videokamera. Sedan går de till kamratens lägenhet och Ninni undrar varför Ramon är intresserad av henne. Han säger att det är för att hon är snygg, smart och intressant. Hon frågar om hon är sexig och han säger att hon är det. Ninni frågar om hennes mamma är sexig och Ramon säger att hon också är det. Ninni tycker illa om svaret. De går och lägger sig och kysser varandra men Ninni säger att hon inte vill ha sex. Han går därifrån.
Familjen är ute och campar tillsammans med Ramón. Helena och Jörgen säger att de vill försöka en gång till med ett rån, precis innan avlöningsdag då banken har mycket pengar. Ramon tvekar. Ninni hör vad de säger och berättar att hon hört deras planer. Hon vill inte att de gör det. Jörgen säger att de inte har frågat henne och Helena säger att allt de gör är för att de, barnen, ska ha ett hem att komma till, till skillnad vad hon själv hade. Ninni invänder att det kommer att drabba henne om de åker fast, att det blir hon som får ta hand om Molly och Isak. Helena säger att det inte är frågan om att åka fast. Ninni pratar med Ramon i enrum och han undrar varför hon inte flyttar hemifrån och låter föräldrarna ta hand om sina barn själva. Varför offrar hon sig? Hon ber Ramon att inte delta i rånet. Han säger att hon inte kan beordra honom.
Jörgen och Helena beslutar att genomföra rånet även om Ramon inte är med. Klädd i peruk går Helena oroligt av och an vid en parkeringsplats. Jörgen har rånarluva och svarta kläder. Han går in i banken, hotar personalen med pistol och ber dem gå in i kassavalvet och öppna. Det finns ett tidlås som gör att det inte går att öppna förrän 10 minuter senare. Jörgen hotar med pistolen och säger åt personalen att stanna där de är tills minuterna gått. Utanför banken väntar Helena spänt i bilen. Plötsligt knackar Rosie, brevbärare och vän, på rutan, kommenterar peruken och undrar vad det är frågan om. Helena säger att det är ett praktical joke. De 10 minuterna har gått och kassavalvet öppnas. Jörgen lägger pengarna i en svart sopsäck och springer därifrån. Han kastar sig in i bilen men de blir förföljda men lyckas till slut skaka av sig förföljaren.
Hemma frågar Helena om Jörgen tror att förföljaren såg bilnumret. Han antar det, men bilen var ju stulen. Pengarna har han gömt i en ek i skogen. Han säger att de måste hålla tyst för barnens skull och att de måste neka till varje pris. De är svårt att fälla någon på indicier.
Senare kommer Ninni på moped till huset som ser övergivet ut. Hon låser upp och hittar en lapp på köksbordet där det står: ”Hej Ninni! Ring polisen. Älskar dig. Kram. Helena och Jörgen”.
Ninni blir förhörd och polisen undrar hur det kunde komma sig att de hittade pengarna i ett träd vid deras tomt. Ninni har ingen förklaring. Hon vill få vårdnad om småsyskonen, men det går inte. De blir placerade på ett upptagningshem.
Ninni hälsar på Rosie som säger att de inte kan bo sex personer i hennes tvåtumslägenhet men Ninni vill att de kunde bo i deras hus. Rosie säger att banken har annonserat ut huset till försäljning. Ninni blir ledsen och börjar gråta. Hon ber om ursäkt och säger att hon ska träffa sin mamma på häktet om en timme.
I häktet tar Ninni upp videokameran för att intervjua sin mamma. Hon ber modern att berätta hur det var att bo med mormor. Helena säger att alkisar ljuger för sig själva och för andra och att de smiter. Ninni undrar varför de inte har besökt henne. Helena säger att de hade ett avtal med mormodern om att hon skulle vara nykter för att få träffa Ninni, men att hon struntade i det. Då frågar Ninni: ”Låg du någonsin med Ramon?” Helena svarar: ”Nej, varför tror du det?”.
Ramon och Ninni sitter tysta på bussen efter att ha hälsat på Molly och Isak på upptagningshemmet. På kvällen ligger de i sängen då Ramon erbjuder sig att säga att det var han som stal deras bil och utförde rånet. Han tror att den svenska polisen hellre ser att det är en colombian som är skyldig än hederliga svenska medborgare. Ninni vill inte låta honom ta på sig skulden, men Ramon vill att hon ger honom några dagar att lämna landet och att hon sedan går till polisen och säger att hon såg honom stjäla bilen. Han säger att han vill göra det här för att han älskar henne. Ninni tittar på honom och säger att han låg med hennes mamma, att hon släppte in honom i sitt liv och att hon blev svag och inte såg vad som hände. Nu vill han komma och spela hjälte. Ramon håller om henne och till slut kysser de varandra.
Ramon och Ninni sitter i Rosies kök. De säger att det var Ramon som utförde rånet och att polisen kanske inte skulle tro på Ninni om hon kom och sa det. Rosie berättar att hon såg Helena framför banken iklädd peruk och i en bil hon inte kände igen och att det kallas mened att ljuga i rätten. Till slut går hon dock med på att göra som de ber henne, för Ninnis skull och för Mollys och Isaks.
Ramon och Ninni promenerar hand i hand. De går in i ett mindre radhus som Ninni köpt för pengarna som blivit över från försäljningen av det gamla huset. Hon säger att hennes föräldrar säkert hellre vill bo där än vara i fängelse och att Molly och Isak kommer att bli glada.
Ramon ska ge sig av med bussen. De lovar varandra att de ska göra allt som står i deras makt för att ses igen. Ramon åker och Ninni gråter.
Ninni dukar fram pizza till sina syskon i det nya huset. Helena och Jörgen kommer in genom grinden. De omfamnar varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 140731
Datum 2004-07-14
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2727 meter
Kommentar Aktindelning: 509-568-428-351-320-551 = 2727 m - 99 minuter. Aktlängder: 509, 568, 428, 351, 320, 551.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Inspelning

Trakterna kring Mariefred, Nykvarn, Trosa Mariefred Sverige 2003-07-28
Stockholm Sverige 2002-09-05

Visningar

Sverigepremiär 2004-11-12 Filmstaden 3 Göteborg Sverige 99 min
2004-11-12 Filmstaden 5 Malmö Sverige 99 min
2004-11-12 Filmstaden Heron City 4 Stockholm Sverige 99 min
2004-11-12 Filmstaden Kista 4 Stockholm Sverige 99 min
2004-11-12 Filmstaden Söder 5 Stockholm Sverige 99 min
2004-11-12 Saga 2 Stockholm Sverige 99 min (samt ytterligare 6 platser)
TV-visning 2007-04-06 SVT1 Sverige 96 min
2008-02-19 SVT1 Sverige 96 min
2010-06-24 SVT1 Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Chameleon Ride
Texter Ebbot Lundberg
Patrik Caganis
Per Helm
Henrik Rylander
Jan Skoglund
Kompositör Ebbot Lundberg
Patrik Caganis
Björn Olsson
Per Helm
Henrik Rylander
Jan Skoglund
Framförs av Union Carbide Production


Originaltitel Make Me Beautiful
Framförs av Andreas Johnson


Originaltitel The Dogs
Framförs av Empire Dogs


Originaltitel Barn av vår tid
Kompositör Ulf Dageby
Framförs av Dogge och Diamond Dogs Fjodor


Originaltitel Sounds from silence
Texter Martin Hederos
Mattias Hellberg
Kompositör Martin Hederos
Mattias Hellberg
Framförs av M. Hederos & M. Hellberg


Originaltitel Keep the line movin'
Texter Ebbot Lundberg
Ian Person
Kompositör Ebbot Lundberg
Ian Person
Framförs av The Soundtrack of Our Lives


Originaltitel Ukkonen
Framförs av Hedningarna


Originaltitel Sunrise
Texter Jonathan Westh
Kompositör Markus Bergqvist
Framförs av Blackstrap


Originaltitel Old house
Texter Dub Sweden
Kompositör Dub Sweden
Framförs av Dub Sweden


Originaltitel The monkey
Framförs av Sofia Talvik


Originaltitel Once
Texter DiGiorgio
Johan Röhr
Kompositör DiGiorgio
Johan Röhr
Framförs av Sophie Zelmani
Freddie Wadling


Originaltitel Hidden track
Framförs av Granada


Originaltitel Jubilee
Texter Anna Järvinen
Magnus Wikström
Kompositör Anna Järvinen
Magnus Wikström
Framförs av Granada


Originaltitel The End
Kompositör David Fridlund (2003)
Textförfattare David Fridlund (2003)
Framförs av David & The Citizens


Originaltitel The flood
Texter Ebbot Lundberg
Ian Person
Kompositör Ebbot Lundberg
Ian Person
Framförs av The Soundtrack of Our Lives


Originaltitel Sweet machine
Texter Carl-Otto Johansson
Kompositör Carl-Otto Johansson
Framförs av Eyedrop


Originaltitel You're gonna be fine
Framförs av Waver


Utmärkelser

Festivalpris Siena 2006 Malena Engström (bästa skådespelerska/best actress. Siena Film Festival, Italien)
Rimouski 2006 Malena Engström (Camerio för bästa skådespelerska/best actress vid Le Carrousel international du film de Rimouski, Kanada)
Rimouski 2006 Lena Hanno-Clyne (Camerio bästa manus/ best scenario vid Le Carrousel international du film de Rimouski, Kanada)
Rimouski 2006 (Camerio för bästa film/ best film, Le Carrousel intl du film de Rimouski, Kanada)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2731


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2727


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Digitalt negativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Falla vackert
Omfång 89 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Falla vackert 2004.
Omfång 19 s. + 8 s. för- och eftertexter samt musiklistor.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Title: Falla vackert, eng.
Omfång 31 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Falla vackert. Av Lena Hanno Clyne. Version oktober 2002.
Omfång 102 s. (1 s. musiklista ingår) + 1 s. karaktärer, ill.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Falla vackert. Av Lena Hanno Clyne. Version 6. 6 juni 2003.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?