Grundfakta

Media (7 st)

Originaltitel Fanny och Alexander
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1982-12-17

Medverkande

Pernilla Allwin
Fanny Ekdahl

Bertil Guve
Alexander Ekdahl

Börje Ahlstedt
Carl Ekdahl

Harriet Andersson
Justina, kökspigan

Gunnar Björnstrand
Filip Landahl

Visa alla medverkande

Om filmen

Rasande styvson till ondskefull biskop önskar livet ur sin mors nya man och mumlar könsord under vigseln. Julbord, vålnader och ond bråd död i Bergmans sista film,...

Visa hela texten

Handling

Prolog, anger en text.Alexander är ensam i en stor våning. Han ropar på far, mor och farmor. Ingen svarar. Han kryper in under ett bord. Då ser han längre in i rummet en dödsfigur...

Visa hela handlingen

Press

Sällan har en film fått så konsekvent positivt mottagande som denna. Jan Aghed, SDS: "Under drygt tre timmar, som inte ett ögonblick känns dryga, kallar [Bergman] här fram de...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Rasande styvson till ondskefull biskop önskar livet ur sin mors nya man och mumlar könsord under vigseln. Julbord, vålnader och ond bråd död i Bergmans sista film, Oscarbelönad för bästa utländska film, Sven Nykvists foto, Anna Asps scenografi och Marik Vos kostym.

Ut, ut du korta ljus!

En skugga blott som går och går, är livet.

En stackars skådespelare som larmar

och gör sig till, en timmes tid, på scenen

och sedan ej hörs av.

Det är en saga

berättad av en dåre.

Låter stort,

betyder intet.

Alexander (en liten Bergman i sjömanskostym) skulle ha citerat "Macbeth" på julafton, men scenen ströks. Sagan om teaterfamiljen Ekdahl och den onde biskop Vergéus handlar liksom Shakespeares pjäs om livet som föreställning, men här håller en sprallig livsnjutare ett praktfullt hyllingstal till familjen och "det lilla livet", och sen blir det prinsesstårta.

Det lilla livet ska skydda oss från det kaos som råder utanför, där "ondskan sliter sina fjättrar och går över världen som en galen hund." Vi ska leva i en liten fattbar värld av ordning och reda, kärlek och omsorg – en familj, en teater. Bergman, hyllad för sina verk om dödsångest, gudstvivel och fadershat, gör en avskedsfilm där ljuset segrar över mörkret, där konsten triumferar över religionen och där en ond fadersfigur till sist blir utdriven. Det blir publiksuccé, och veckotidningar tipsar om hur man får till en riktig Fanny och Alexander-jul. Man får hoppas att de menade maten.

Alexanders omgifta mor förnekar det, men det är Hamlet hon stoppar om när det är läggdags. Hans far har fått slag när han spelat vålnaden och blivit ett med rollen. Modern har gift om sig, och sonen förtärs av hat och svartsjuka. I sin bok "Se Bergman" skriver Leif Zern om exorcismen i filmen, om hur regissören genom att klyva fadersfiguren i en god och en ond gestalt äntligen kan driva ut sin plågoande. "Bergmans sista film är en regressiv utopi: den vänder sig bakåt och söker i ruinerna av en förlorad värld efter en ny framtid för människorna. Gustav Adolf anar att den lilla världen är hotad och att ingen går fri. Men för Bergman är situationen ändå ny: mycket länge var han själv en av de utstötta, nu sitter han, efter fyra decennier, för första gången i salongen och skrattar åt sitt liv och sitt verk som om det utspelade sig uppe på scenen. I en avgörande mening utanför sina gestalter. Inte oengagerad, men – som efter en framgångsrik terapi – med ett slags erövrad distans till det som varit. Sonens triumf över fadern."

Allt är teater. Familjens matriark, en åldrad skådespelerska, sitter i sin stora röda våning där draperierna är tunga och fåtöljerna klädda med sammet, som i en teatersalong. (Scenografen skulle tänka på en livmoder när hon gjorde sovrummet.) I stora helbilder av rummen är skådespelarna placerade som på en scen eller för ett familjeporträtt. De gråvita kväkarväggarna i biskopens fästning är nakna så när som på de svarta krucifixen.

Entréer och sortier, monologer och melodramatik, sagor, fantasi och magi. I filmens slut tar farmodern upp manuset till "Ett drömspel": "Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsbakgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster." Där stannar hon, men Strindberg fortsätter att beskriva Bergmans verk: "En blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer. Personerna klyvas, fördubblas, dunsta av, förtätas, flyta ut, samlas. Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag."

I Fanny och Alexander segrar ljuset över mörkret. Men när sagan slutar lurar ondskan fortfarande bakom draperierna, och de farliga drömmarna och fantasierna hålls fångna under oss. Det är oroande. Den levnadsglada farbrodern som hinner med både pigan och hustrun före julottan har kanske rätt, det gäller kanske att satsa på "paradisiskt svineri" innan ljuset brunnit ner. Bergman brukade sätta sig framför tv:n med en glass. Då kändes det lite ljusare ibland, mörkret.

 (Fanny och Alexander finns i två versioner: den kortare hade premiär i december 1982, och den längre ett år senare. Den långa versionen har, uppdelad i fyra avsnitt, visats i Sveriges Television.)

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
B-foto
Stillbildsfoto
Snickare
Attributör
Kläder
Smink

Medverkande

Pernilla Allwin Fanny Ekdahl
Bertil Guve Alexander Ekdahl
Börje Ahlstedt Carl Ekdahl
Harriet Andersson Justina, kökspigan
Mats Bergman Aron
Gunnar Björnstrand Filip Landahl
Allan Edwall Oscar Ekdahl
Stina Ekblad Ismael
Ewa Fröling Emilie Ekdahl
Erland Josephson Isak Jacobi
Jarl Kulle Gustav Adolf Ekdahl
Käbi Laretei tant Emma
Mona Malm Alma Ekdahl
Jan Malmsjö biskop Edvard Vergérus
Christina Schollin Lydia Ekdahl
Gunn Wållgren Helena Ekdahl
Pernilla Wallgren Maj Kling, Emelies barnflicka

Bolag

Handling

Prolog, anger en text.

Alexander är ensam i en stor våning. Han ropar på far, mor och farmor. Ingen svarar. Han kryper in under ett bord. Då ser han längre in i rummet en dödsfigur klädd i svart.

Sedan bryts den laddade tystnaden. Farmor, Helena Ekdahl, kommer in och frågar om han vill spela kort.

Första akten: Familjen Ekdahl firar jul

Det är festföreställning på ekdahlska teatern. Salongen är fullsatt, och efter ridåfallet rungar applåder.

Bakom scenen dukas till julbord för skådespelarna, och Oscar Ekdahl håller tal om sin kärlek till teatern och framför julhälsningar från sin hustru Emilie, sig själv och den övriga familjen Ekdahl.

Isak Jacobi kommer till Helena Ekdahls storslagna hem, och en stund senare anländer övriga nära och kära - sonen Carl med hustru Lydia, sonen Gustav Adolf med hustru Alma och barn och sonen Oscar med hustru Emilie och barnen Fanny och Alexander.

Denna dag sitter också tjänstefolket vid det dignande middagsbordet. Efter middagen blir det långdans genom huset.

Alma och Emilie pustar ut. Alma påpekar att Gustav Adolf har börjat uppvakta Maj, Emilies barnjungfru. Blir du inte arg? frågar Emilie. Jag tycker det är ganska rart, säger Alma.

Det har blivit natt. Helena och Isak Jacobi sitter och talar gamla minnen.

Gustav Adolf och Maj tillbringar natten tillsammans. Han vill trygga hennes framtid genom att öppna ett konditori som hon ska förestå. Stämningen är uppsluppen, och Majs säng brakar samman.

Gustav Adolf hinner sedan också med att lyckliggöra sig hos Alma i sängkammaren, innan släkten återsamlas tidigt på morgonen för avfärd till julotta.

Andra akten: Vålnaden

Teatern ska den 1 februari ha premiär på Hamlet. Oscar ska spela vålnaden. Under en repetition faller han ihop, och slutet närmar sig snabbt.

På dödsbädden säger han till Emilie att hon ska ta hand om teatern. Allt ska fortsätta som förut. Och han vill ha en enkel begravning.

Begravningen blir pampig med stor procession genom staden.

Fanny och Alexander har fått lämna begravningsmiddagen och är ensamma. Då får de syn på pappa. Han sitter på en stol och tittar på sina barn. Han är klädd i vitt.

Tredje akten: Uppbrottet

Emilie håller tal på teatern. Ett år har gått sedan Oscars död, och hon tror att hon har tröttnat på teatern, säger hon.

En dag när Alexander kommer hem, väntar biskop Edvard Vergérus på honom för ett allvarligt samtal. Biskopen har varit ett stöd för mig under den svåra tiden, säger Emilie.

Biskopen talar med Alexander om lögn och sanning. Alexander har i skolan sagt att Emilie har sålt honom till en cirkus. Förstår du att din mor blev förfärad och ledsen? frågar biskopen.

Alexander ber om förlåtelse. Emilie hämtar Fanny och berättar att hon har tackat ja till giftermål med biskopen.

Jag vill att vi faller på knä och förenar oss i en innerlig bön, säger denne.

Alexander tittar upp och ser sin far, klädd i vitt.

Biskopen säger till Emilie att han vill att hon och barnen flyttar till biskopsgården utan ägodelar. Jag måste tala med barnen, säger hon. De måste offra något för sin mors lycka, säger han.

Vigseln är överstånden, och det är middag i biskopsgården. Vid bordet sitter också biskopens mor och syster Henrietta. Biskopens faster hör också till hushållet, men hon är sängliggande.

I fortsättningen får ingen lämna bordet utan att ha ätit upp, säger Henrietta. Emilie säger att det är hon som bestämmer över barnen. Det är en sak som inte får brytas i det här huset, säger Henrietta, och det är respekten för de timliga gåvorna.

Jag tycker att vi har fått en tråkig styvfar, säger Fanny till Emilie på kvällen. Jag vill inte bo här, säger Alexander.

Fjärde akten: Sommarens händelser

Helena Ekdahl får i sitt sommarhus besök av Maj som nu är tjock om magen. Maj är orolig för Fanny och Alexander. Hon och Alexander hade kommit överens om att skriva, och hon har skrivit sju brev, men Alexander bara ett, och det består av rena trivialiteter.

I biskopsgården kommer pigan Justina till Fanny och Alexander med kvällsmat. Hon talar om biskopens två döttrar och biskopinnan som drunknade för 15 år sedan. Alexander hakar på och berättar att han har mött de döda. Då avslöjade biskopinnan att hon och hennes barn att blivit inlåsta av biskopen. Efter fem dagar utan mat och vatten flydde de ut genom fönstret, där de mötte drunkningsdöden.

Justina rapporterar till biskopen om Alexanders historia.

I sommarhuset har Helena Ekdahl somnat i en gungstol. Hon väcks av den vitklädde Oscar som säger att han är orolig.

Biskopen håller förhör med Alexander som så småningom erkänner att han har hittat på sin historia. Han får välja straff - rottingen, ricinolja eller mörka skrubben. Hur många slag? frågar han. Tio, säger biskopen. Då väljer jag rottingen, säger Alexander.

Efter de tio slagen ska han be biskopen om förlåtelse. Det gör jag aldrig, säger Alexander. Men efter ytterligare ett slag har han ändrat sig. Han ber om förlåtelse.

Du förstår väl att jag har straffat dig av kärlek, säger biskopen. Ja, svarar Alexander. Men för att få tid till eftertanke bestämmer biskopen att han ska låsas in på vinden.

Emilie är hos Helena och säger att det är svårast för barnen. Hon har bett om skilsmässa, men han vägrar. Med lagens hjälp ska han i så fall ta barnen i från henne.

Emilie kommer hem och befriar Alexander från fängelset på vinden.

Du misshandlade Alexander, säger hon till biskopen. Jag bestraffade honom, svarar denne. Kärlekens språk kan vara ganska kärvt. Jag skulle kunna döda dig, säger Emilie. Vårt barn ska aldrig födas.

Biskopen bestämmer att Emilie från och med nu ska hållas inlåst. Varje försök till kontakt med yttervärlden kommer att återverka på dina barns välbefinnande.

Femte akten: Demonerna

Isak Jacobi kommer till biskopsgården. Han ber att få köpa en kista som han tidigare har blivit erbjuden. Då avböjde han men har nu ångrat sig.

Biskopen går med på köpet, och Jacobi kan föra kistan hem till sig - med Fanny och Alexander gömda i den.

Carl och Gustav Adolf söker upp biskopen för att förhandla fram friköp och förlikning. Men biskopen säger att barnen måste återlämnas, och skilsmässa kommer inte på fråga. Till sist kommer Emilie in i rummet. Hon säger att hon har det bra, att biskopen är godheten själv och att barnen måste komma tillbaka.

Det är natt, och Emilie ger biskopen en kopp buljong. En stund senare berättar hon att buljongen innehöll en stor dos brompulver. När du vaknar, ska jag vara hos mina barn, säger hon.

Biskopens sängliggande faster orsakar en eldsvåda genom att välta en fotogenlampa.

Emilie är hemma hos Helena, när hon av polisen underrättas om biskopens död. Hans faster kom till honom på natten som en levande fackla, och han föll själv offer för lågorna.

Epilog

Släkten Ekdahl har stor middag med två nyfödda barn i centrum - Majs och Emilies. Gustav Adolf håller tal och breder ut sig om lyckan i den lilla världen.

Medan festen klingar av, stöter Alexander ihop med biskopens vålnad. Mig slipper du inte, säger denne.

Emilie försöker övertala Helena att än en gång ställa sig på teaterscenen och ger henne ett stycke av August Strindberg att läsa, Ett drömspel.

(Referatet bygger på filmens långa version, uppdelad i fyra avsnitt för TV-visning.)

Censur / granskning

Censurnummer 123776
Datum 1982-12-09
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 5155 meter
Kommentar Aktlängder: 510-405-515-425-555-415-440-525-295-570-500 = 5155 m. En kopia med engelsk text.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 5155 meter
Längd i minuter 188 min
Akter 11 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sällan har en film fått så konsekvent positivt mottagande som denna.

Jan Aghed, SDS: "Under drygt tre timmar, som inte ett ögonblick känns dryga, kallar [Bergman] här fram de flesta motiv och teman i sitt verk hittills, ljuset och mörkret, sommarnattens leende likaväl som dess ångest och skräck, till vad som slående liknar en definitiv summering.

Men ljuset och leendet överväger. Det är en film utan bitterhet, gjord av en regissör som blickat djupare än de flesta in i människopsykets och existensens skuggor, men som efter många filmers marritter nu tycks ha uppnått en avklarnad och harmonisk försoning med livet. (-)

Är det den bländande virtuositet varmed filmen är gjord som avväpnar eller förminskar [vissa invändningar]. I denna sin kärleksförklaring till den högborgerliga storfamiljen och livet rör sig Bergman med suveränt och flytande stilistiskt mästerskap mellan barockkomedin, den antilutheranska moraliteten, drömdiktningen och det soliga episka berättandet.

Fanny och Alexander demonstrerar hur han också i ett sådant här jättesammanhang, en sorts monumental livsfris, utnyttjar filmmediet i total personlig frihet och kreativ kontroll. Det tråkiga med filmen, det mycket tråkiga, är att den på samma gång erinrar om vilken utarmad anblick svensk spelfilm i övrigt erbjuder."

Åke Janzon, SvD: "Det vällustiga drag som Ingmar Bergman har gemensamt med Fellini och möjligen Buñuel har aldrig tidigare givits så fria tyglar, och man blir lätt bedövad av all denna livsglädje och färgprakt, tills man möjligen börjar undra över filmens tema. Har vi lockats till biografen bara för att se Gunn Wållgrens utsökta fru Helena, hennes lätt melankoliska son Oscar (Allan Edwall) och hans bröder? Jarl Kulle som oförbätterlig Don Juan och Börje Ahlstedt som neurotisk men burlesk professor är visserligen praktroller. Mona Malm som magnifik och obetalbart tolerant hustru till kvinnotjusaren och Ewa Fröling som vacker mor till Fanny och Alexander är lika prisvärda. Men räcker det?

Det gör det naturligtvis inte, och nu kommer också peripetin. Oscar dör och med honom teatern, "den lilla världen". den överdådiga gobelängen skjuts undan och en helt annan färgskala dominerar när biskop Edvard Vergérus gör entré och friar till Emilie, Oscars änka. Biskopsborgens vitkalkade murar omsluter som ett fängelse henne och Fanny och Alexander.

Barndomens fasor avlöser barndomens lycka. Mellan den allmänt upproriske Alexander och den benhårde biskopen utbryter ett öppet krig. Man måste beundra Jan Malmsjös stringenta sätt att gestalta den fruktansvärde prelaten, men har han inte blivit litet för fasansfull? Den ångest som måste ha ridit en sådan människa blir inte fullt tydlig i filmen (men väl i manuskriptet).

Den unge Bertil Guve spelar den nu elvaårige Alexander med underbar klarhet och skärpa. Bergman har kanske lagt filmens mest intelligenta repliker i hans mun, men den unge aktören tycks inte ha haft några svårigheter att bemästra dem. Det är helt enkelt ett litet underverk."

Hanserik Hjertén, DN: "I Fanny och Alexander skildrar Bergman det borgerliga livet med mera värme och humor än på länge. kanske därför att konsten och fantasin fått utrymme i den ekdahlska släkten. Och måhända är det i Guds frånvaro numera bara konsten och fantasin Bergman tror på.

Hur det kan se ut i den värld där de är obefintliga visar han nämligen också, och det sker lämpligast i en förment religiös omgivning, varvid det svartnar på allvar över scenen och Bergmans gamla djävul är ute och går igen i ny skepnad.

Händelsen inträffar när Ewa Fröling som Oscars ungdomligt blomstrande änka och Fanny och Alexanders mamma gifter om sig med biskopen. Redan namnet Vergérus, Bergmans gamla favoritnamn på känsloförträngda rationalister, avslöjar något av hans syn på den här gudsmannen.

Men det gör sannerligen rollfiguren också. Jan Malmsjö gör ett kusligt porträtt av en ulv i fårakläder, för att inte säga herdedräkt, som försöker knäcka obstinata barnasjälar. Med det porträttet kulminerar nog Bergmans livslånga hat till förmyndarmänniskan, och förmodligen också till vissa egna barndomsminnen."

Lasse Bergström, Expr: "Ett är säkert: Fanny och Alexander kommer att bli en folkkär film.

Inte bara för ljusen som brinner i alla rum, osynligt också i det vita biskopshuset med de svartklädda innevånarna. Inte bara för förtrollningen i denna oscariska förlorade värld, som kunde föga om jämlikhet men desto mera om gemenskap. Inte bara för glädjen i överdådet, när det rustas till gästabud igen efter överståndna mödor i den frusna världen.

Nej, främst för den största och sinnligaste glädjen av alla i Fanny och Alexander: alla de stora och glada aktörerna, frisläppta ur Bergmans vanliga närbildsramar, befriade som de fångna barnen. (-)

Men främst Jarl Kulle, aldrig finare, mänskligare på film än som farbror Gustav Adolf, pigtjusaren, mannen som barn. Och på nivån där det mesta i livet slår följe med det bästa i konsten: Gunn Wållgrens farmor, med visheten samlad i sitt vemod, men levande i skymningsljuset och ständigt beredd när nya drömspel föds.

Som Ingmar Bergman själv."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Det är omöjligt att inte förföras, att inte skratta åt Bergmans ohöljda förtjusning över att berätta en livsbejakande historia, som spränger förståndets och måttans gränser. Han är så munter och lättsinnig och det är gränslöst roligt att få åse leken."

Jurgen Schildt, AB: "I Fanny och Alexander gör Ingmar Bergman helt enkelt vad som förefaller bortlagt numera: han berättar en historia. Den är 'bred' i den meningen att den i stort sett saknar formella och psykologiska subtiliteter. Vidlyftig är den bara i sin mångfald. Den som åtrår de bergmanska komplikationerna får jaga på annat håll.

Men visst blev det, sist och slutligen, en sataniskt välbakad jultårta."

Stig Larsson, StT: "Jag kan inte förneka den barnsliga förtjusningen över den suggestionskraft filmen i vissa ögonblick kan ha.

Detta, även om jag vet att Fanny och Alexander i stora stycken måste ses som ett pekoral. Bergman kan använda spöken och åskblixtar, vara naiv och egentligen löjlig, ändå griper mig hans film. Jag tror att Bergman i dag inser sina möjligheter - och sina begränsningar. Här ger han sig själv fritt spelrum med melodramatiska effekter och trick. Man känner hans lust och leklynne, men också tomheten i maskineriet. Men pretentionerna är mindre här.

Det här är en svindlande tjusig familjefilm. Och liksom folksagor bär den ofta på en stor sanning. Om man genomskådar bländverket, måste man också se vidare, genomskåda melodramen - och se den lysande pärlan av insikt."

Kommentar Svensk filmografi

Ingmar Bergman (f 1918) har själv meddelat att detta skulle vara hans tack-och avskedsföreställning till filmen. Däremot har han gjort flera saker för den svenska TV-teatern efter Fanny och Alexander, bl a TV-filmen Efter repetitionen (1984), som trots att den enbart var avsedd att TV-visas fick biografdistribution i flera länder, däribland USA.

Fanny och Alexander föreligger i två versioner, en kortare version, som fick premiär den 17 december 1982, samt en längre, som premiärvisades i Stockholm och Uppsala precis ett år senare.

Den långa versionen har, uppdelad i fyra avsnitt, visats i Sveriges Television Kanal 1, vid upprepade tillfällen.

I april 1984 tilldelades Fanny och Alexander fyra Oscars av den amerikanska filmakademin i Los Angeles, för bästa utländska film, bästa foto (Sven Nykvist), bästa scenografi (Anna Asp) och bästa kostymdesign (Marik Vos).

Inspelningen av Fanny och Alexander var en av de mest massmediebevakade i Sverige genom tiderna. Ingmar Bergman var många gånger tillmötesgående, t ex i detta reportage av Lars-Olof Löthwall, vilket av Svenska Filminstitutet i en engelskspråkig brevversion sändes till kontakter över hela världen hösten 1981. Tonarten är ljus. Bergman säger:´

"Efter Fanny och Alexander blir det ingen mer långfilm för mig. Roligare kan det aldrig bli, inte jobbigare heller. Fanny och Alexander är som en summering av hela mitt liv som filmskapare. Långfilm är ett arbete för unga människor, både fysiskt och psykiskt. (-)

Fanny och Alexander är en kärleksförklaring till livet. Det var min vän Kjell Grede som en gång sa: 'Du som finner livet så roligt och underbart, varför gör du så seriösa, nedstämda och mörka filmer. Varför gör du inga filmer där man ser att du älskar livet?'

Det gör jag nu. Den har sina mörka stråk. Det är så att har man inte det mörka kan man inte heller se det ljusa. Kontrasterna.

Fanny och Alexander är ingen krönika. En krönika är saklig. Den här är mera som en gobeläng, ett enda stort väggstycke med massor av bilder, där du själv kan välja ut vad du har lust att titta på.

Vissa delar av filmen är sedda ur Alexanders synvinkel. andra är betraktade mer objektivt ur berättarens. Ibland ser vi det från moderns synvinkel. Jag har bytt blickpunkt som det passat mig.

Någon verklig objektivitet finns inte i mönstret. Ingen given stil heller. Jag blandar stilarter, jag bortser från sånt. Jag berättar."

-----

Samtal med Bertil Guve, 11 år, som spelar Alexander:

"- Tror du att du spelar Ingmar Bergman som barn?

- Ibland tror jag det. När vi har tagit scener har han sagt. 'Precis så här var det när jag var liten.' Han har berättat och berättat... Så det är nog så.

- Är Alexander en lycklig kille?

- Nej, han är olycklig för han har så mycket hat och så mycket mardrömmar. Han möter spöken och grejer. Det är en olycklig pojke, tror jag.

- Men filmen är rolig?

- Alexander är olycklig själv - men han är rolig. Han är smart, kan man säga."

-----

"Atmosfären i mitt barndomshem var oftast mycket positiv", berättar Ingmar Bergman. " Jag var mycket lycklig, vi lekte, vi spelade, det fanns mycket humor. Vi såg mycket teater, vi lyssnade på mycket musik. När min far var på gott humör spelade och lekte han med oss och skojade. När han hade sina förstämningar var han mycket nedstämd och atmosfären växlade snabbt.

Vi barn förstod inte detta. Vår mor gjorde det och hon kunde leda sin omgivning, få den till anpassning.

Hon var en stor regissör."

-----

"Jag vill arbeta med skådespelare som är sensualister. Se vilken glädje och täthet de har i sitt utspel. Jag vill vara kring dem, stödja dem, få dem att frigöra sin lust. Min lust möter deras lust.

Moral har jag ingen annan än att man ska göra sitt bästa och vara i tid. Det är så mycket, inte minst i konsten, som är rädsla, osäkerhet, förstening, grå teori." (-)

Inspelningen videofilmades av Arne Carlsson, av vilket material Ingmar Bergman sammanställde Dokument Fanny och Alexander. Den har en längd av 110 minuter (1.206 m/16 mm) och visades i Sveriges Television Kanal 1 18.8.1986.

Visningar

Sverigepremiär 1982-12-17 Royal Göteborg Sverige 188 min
1982-12-17 Sandrew 1 Helsingborg Sverige 188 min
1982-12-17 Sandrew 1 Malmö Sverige 188 min
1982-12-17 Astoria Stockholm Sverige 188 min
1982-12-17 Sandrew 1 Södertälje Sverige 188 min
1982-12-17 Sandrew 1 Umeå Sverige 188 min
1982-12-17 Sandrew 1 Uppsala Sverige 188 min
TV-visning 1999-12-26 TV4 Sverige 180 min
2000-12-30 TV4 Sverige 180 min
Urpremiär 1982-12-17 Royal Göteborg Sverige 188 min
1982-12-17 Sandrew 1 Helsingborg Sverige 188 min
1982-12-17 Sandrew 1 Malmö Sverige 188 min
1982-12-17 Astoria Stockholm Sverige 188 min
1982-12-17 Sandrew 1 Södertälje Sverige 188 min
1982-12-17 Sandrew 1 Umeå Sverige 188 min
1982-12-17 Sandrew 1 Uppsala Sverige 188 min
Annan visning 1985 Warszawa Polen
TV-visning 2008-12-26 SVT2 Sverige
Dvd-release 2008-07-28 Sverige
2008-12-03 Sverige
Festivalvisning 2018-01-28 Biopalatset 10 Göteborg Sverige
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-10-01 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-07-13 Babylon Berlin Tyskland
2018-06-28 FJ Cines, CineSesc São Paulo Brasilien
2018-11-02 Hanaholmens kulturcentrum Esbo Finland
2018-11-07 Kolkata Film Festival Kolkata Indien
FIAF-visning 2018-09-26 Slovenska Kinoteka Ljubljana Slovenien
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-10-17 Fondazione Prada Milano Italien
FIAF-visning 2018-04-29 La Cinemathèque québécoise Montreal Kanada
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-09-13 Filmhaus Nürnberg - kommkino Nürnberg Tyskland
2018-11-02 Biograf Studio Oulu Uleåborg Finland
2018-05-05 Bio Sydväst Pargas Finland
2018-09-20 Espaço Itaú de Cinema Rio de Janeiro Brasilien
2018-11-01 Panak OÜ/Artis 1 Tallinn Estland
2018-11-25 International Film Festival of Kerala Thiruvananthapuram Indien
2018-12-01 International Film Festival of Kerala Thiruvananthapuram Indien
2018-12-14 Verdensteatret, Tromsø Norge
2018-07-05 Filmpodium Zürich Schweiz
Cinemateksvisning 2014-11-30 Filmhuset Stockholm Sverige
2018-12-09 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-12-25 SVT2 Sverige

Utmärkelser

Zlota Tasma (Gyllene band) Warszawa 1985 (bästa utländska film)
David di Donatello 1984 Ingmar Bergman (bästa regi)
Pris 1984 (san Fedele-priset)
David di Donatello 1984 (bästa utländska film)
Academy Award of Merit (Oscar) Los Angeles 1984 Sven Nykvist (bästa foto 1983/Best Cinematography 1983)
Los Angeles 1984 (bästa utländska film 1983/Best Foreign Language Film 1983)
Academy Award-nominering Los Angeles 1984 Ingmar Bergman (bästa manus 1983/Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen 1983)
Los Angeles 1984 Ingmar Bergman (bästa regi 1983/Best Direction 1983)
Academy Award of Merit (Oscar) Los Angeles 1984 Marik Vos (bästa kostymer 1983/Best Costume Design 1983)
Los Angeles 1984 Anna Asp (bästa scenografi 1983/Best Art Direction 1983)
David di Donatello 1984 Ingmar Bergman (bästa manus)
British Academy of Film, Television and Arts London 1983 Sven Nykvist (bästa foto)
César Paris 1983 (bästa utländska film)
Circle Prize New York 1983 (bästa utländska film)
New York 1983 Ingmar Bergman (bästa regi)
Guldbagge Stockholm 1983 Bästa regi Ingmar Bergman
Stockholm 1983 Bästa skådespelare Jarl Kulle
Stockholm 1983 Högsta kvalitetspoäng (Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag om 393 732,10 kr)
Golden Globe Hollywood 1983 (bästa utländska film)
National Society of Film Critics 1983 (bästa utländska film)
Svenska Filmkritikerförbundets pris 1983 Ingmar Bergman (årets film, långa versionen)
Stockholm 1982 (årets film)

Ämnesord

Judar
Nationella minoriteter, judar
Svenska minoritetsspråk, jiddisch

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 5163


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 5154


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 5170


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 5173


Typ Kopia
Materialbas Acetat och polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 5146


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 5155


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 5155


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 5155


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band
Bredd DAT


Typ I-band
Bredd DAT


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel Ex 2 vävspänt


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostymskiss
Storlek 52 skisser


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Tröja stickad grårandig


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Skjorta i naturfärgad bomull kraglös


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Byxor i grå ull. Knäkorta.


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Svarta knästrumpor


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Skjorta i vit ull med sjömanskrage


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Byxor i vit ull till skjortan


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i grårandig bomull


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Förkläde i naturfärgad bomull klänningsmodell


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Damasker stickade i brunt


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Vinterkappa i röd ull med vit päls


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Vintermössa i röd med vit päls ull (till 99)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i svart ull med spetskrage och manschett


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i ylleflanell, hundtandsmönster, grått bälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning svart med sjömanskrage


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i laxfärgad sammet med spets


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i vit spets med grått foder


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i mörkgrå ull med knappdekor


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Kavaj i grå ull


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Väst med glasknappar i grå brokad


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Byxor i grå ull


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Kravatt i gråprickig crèpe


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Väst i svart guldbrokad


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i grå ull med vit krage


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Rock + kalott


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Väst


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning, saknar förkläde


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Kjol och blus i duvblått m rosa accenter


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Jaquett i köttfärgad ull


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Väst blommönstrad med rosa slagsiden


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Byxor i köttfärgad ull, till jaquetten


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Plastrong syrenlila, saknas kravattnål


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i vit nylonspets med halsbrosch


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Sjal i vit chiffong med målade blommor och fransar


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i rosa ull med röda dekorationer, blått bälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Frack i svart ull


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Väst i vit brokad


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Byxor i svart ull med hängslen, till fracken


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i grå yllemuslin (till hatt SFM nr 140)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i brun ull med blå inslag


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i röd ull med spetsisättning


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i svart crèpe med satinbälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i lila yllecrèpe med blått sammetsbälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Morgonrock i lila sammet


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i svart taft med sammetsinslag


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i tre delar svart spetsliv, satinkjol, bälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i lila crèpe med chiffongblus


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i brun sammet och moiré


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Brun hatt med rosa blommor (till klänning SFM nr 137)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i grått siden med ljusgrå spetsgarneringar


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Hatt svart med brätte och hattnål (2 delar) (till klänning SFM nr 128)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning småblommig empireskuren för graviditet


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Underklänning till klänningen


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Dräktjacka grön, blusliv med rosa väst


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Kjol i grön yllegabardin


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Väska i grön sammet med elfenbensbygel


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Hatt i grönt. Vidbrättad med plymer (till dräkt SFM nr 143-145)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i vit crèpe med syrenlila accenter


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Hatt med flor och rosa blomma


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i blåblommig voile och bälte med rosa blomma


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Blus småmönstrad i lila


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Kjol i lila kläde och bälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i vit batist. Två delar


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i vit chiffong med rosa foder


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Svart klänning. Liv i stretch och kjol i ull


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i svart yllecrèpe för graviditet


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning och cape i svart crèpe och sammetsbälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i svart siden, lös lila krage (bälte saknas)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i svart moiré med löst sammetssläp


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Svart sjal med fransar


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i senapsgul sammet


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i grå chiffong med bälte (3 delar)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i grå ull med blått satinbälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Dräktjacka i grönt kläde, blusliv blommigt


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Kjol i grönt kläde till dräktjackan


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Underklänning plisserad (överklänningen saknas)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i persikofärgad duchesse med spets


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i rosarandig bomull


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Förkläde i beige bomull. Klänningsmodell


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Skjorta i marin ull med sjömanskrage (SFM 169 och SFM 172 en kostym)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Svarta strumpbyxor utan fot (170-172 en kostym)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Skjorta i vit bomull med sjömanskrage


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Byxor i marin ull


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Kavaj i brun ull med bälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Knäkorta byxor i brun ull, till kavajen SFM 173


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Stickad slipover i brunt. Svart slips (till SFM 173-174)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i rött siden med spets


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i röd bomullstyll


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Skjorta vit med sjömanskrage och kortbyxor (2 delar)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i blå taft med rosa bälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i rosa fodertaft. Blått sammetsbälte


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i vitt och rosa med spets


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i rosa crèpe


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Förkläde i naturfärgad bomull (identisk med SFM 97)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i persikofärgat siden


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i röd brokad och sammet (1 av 2 delar, hör ihop med SFM 186)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i röd brokad och sammet (1 av 2 delar, hör ihop med SFM 185)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i brun velour, pälsbrämad cape, muff


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Mörkblå klänning med sjömanskrage


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Kängor i svart patentläder, snörning


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Kängor i svart patentläder, snörning


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Rock i röd sammet med applikationer


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i grått linne med förkläde, patinerad (2 delar)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Klänning i rött med röda stenar (3 delar)


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Skjorta i randig ljusblå bomull med sjömanskrage


Typ Kostym
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Sjömanskostym i marinblå ull (2 delar)


Typ Museiföremål
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Scenografimodell: Isac Jacobis hus
Storlek L:47 B:24 H:21


Typ Museiföremål
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Scenografimodell: Biskopsgården
Storlek L:54 B:42 H:14


Typ Museiföremål
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Scenografimodell: Biskopsgården 2
Storlek L:58 B:44 H:13


Typ Museiföremål
Arkivalietitel Fanny och Alexander
Omfång Scenografimodell: Familjen Ekdahls våning
Storlek L:147 B:43 H:18


Typ Museiföremål
Omfång Lydia och Carl Ekdahl Våning 1982, "Fanny och Alexander"


Typ Museiföremål
Omfång Farmors sommarhusveranda 1982, "Fanny och Alexander"


Typ Museiföremål
Omfång Teatern 1982, "Fanny och Alexander"


Typ Museiföremål
Omfång "Fanny och Alexander", 1982, Bilder till Alexanders Laterna Magica


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Trapphuset


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Biskopsgården


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Ekdahls sovrum


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Isac Jacobis hus


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Biskopsgården


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Ekdahlska våningen


Typ Museiföremål
Omfång Biskopsvinden, Barnflickans vindsrum, "Fanny och Alexander", 1982


Typ Museiföremål
Omfång Tillbehör till scenografimodellerna från "Fanny och Alexander"


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Exteriör - Gatan - Jacobis butik


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Jacobis hus


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Jacobis hus - barnrummet


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Jacobis hus


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Jacobis hus


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell: Jacobis hus


Typ Museiföremål
Omfång Scenografimodell - Ekdahls hus, köket


Typ Museiföremål
Omfång Rekvisita: Hälsingestol.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fanny och Alexander. en film för televisionen av Ingmar Bergman.
Omfång 287 s. Rollista (2 s.) och prolog (19 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Fanny och Alexander. "Dialoglista" "TV-versionen".
Omfång 129 s. Kallad 'version 3'.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fanny och Alexander. En film för televisionen av Ingmar Bergman.
Omfång 291 s. Innehållsförteckning (2 s.), rollista (3 s.) och prolog (19 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fanny och Alexander. En film för televisionen av Ingmar Bergman.
Omfång 287 s. + inspelningsschema 1 bl.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Fanny and Alexander. English dialogue list. Feature film version.
Omfång 71 s. + 4 s. additions to dialogue list + 2 s. dialogue list trailer.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Fanny och Alexander. Dialoglista. Filmversionen.
Omfång 96 s. + 2 s. dialoglista trailer. Premiär-versionen.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Fanny and Alexander. English dialogue list. TV version.
Omfång 113 s. + 9 s. additions to dialogue list.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Fanny och Alexander. En fim av Ingmar Bergman. Sammanfattning.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Fanny and Alexander by Ingmar Bergman. Résumé. Translated by Alan Blair.
Omfång 5 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Fanny and Alexander. A film for television by Ingmar Bergman. Résumé. Translated by Alan Blair.
Omfång 5 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fanny and Alexander. En film för televisionen av Ingmar Bergman.
Omfång 291 s. Innehållsförteckning (2 s.), rollista (3 s.) och prolog (19 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fanny and Alexander. A film for television by Ingmar Bergman. Translated by Alan Blair.
Omfång 237 s. Rollista (2 s.) och prolog (14 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Fanny och Alexander. Dialoglista. Filmversionen.
Omfång 96 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Fanny và Alexander
Omfång 60 s.
Språk Vietnamesiska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Hastighet 24
Längd i minuter 189 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?