Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Pleasure
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Genomsnittsbetyg 3,78 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Dialogspråk
Sverigepremiär 2021-10-08

Medverkande

Sofia Kappel
Bella / Linnea

Chris Cock
Bear

Dana DeArmond
Ashley

Kendra Spade
Kimberly

Visa alla medverkande

Handling

20-åriga Linnea åker från en svensk småstad till LA med målet att bli nästa stora porrstjärna. Väl där visar sig vägen inte vara så...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick betyg av 13 av våra 15 källor. Betygen var uteslutande treor och fyror. Det gör att snittbetyget hamnar en bra bit över medelbetyget tre.Eric...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Arbetstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Line Producer
Foto
Musik
Produktionsdesign
Klippning
Ljuddesign
Assistent till regissören
FAD (First Assistant Director)
SAD (Second Assistant Director)
Rådgivare
Scripta
Manuskonsult
Medproducent
Samproducent
Exekutiv producent
Platschef
Produktionsassistent
Assistent till producenten
Rollsättare
Rollsättarassistent
Filmkonsulent
Steadicamoperatör
Belysningsmästare
Elektriker
DIT (Digital Imaging Technician)
Kostymdesigner
Smink
Chaufför
Grafisk design
Övrig medarbetare

Medverkande

Sofia Kappel Bella / Linnea
Revika Reustle Joy
Evelyn Claire Ava
Chris Cock Bear
Dana DeArmond Ashley
Kendra Spade Kimberly
Jason Toler Mike
Mark Spiegler Mark Spiegler
Lance Hart Caesar
John Strong Brian
Reza Azar Joe
Aiden Starr Aiden Starr
Aaron Thompson Dex
Axel Braun Axel Braun

Bolag

Handling

20-åriga Linnea åker från en svensk småstad till LA med målet att bli nästa stora porrstjärna. Väl där visar sig vägen inte vara så spikrak som hon tänkt och hon tvingas välja mellan att följa männens spelregler eller vara solidarisk med sina vänner.

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 109 min
Dialogspråk
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick betyg av 13 av våra 15 källor. Betygen var uteslutande treor och fyror. Det gör att snittbetyget hamnar en bra bit över medelbetyget tre.

Eric Dietrich, Filmtopp, betyg 4: "Även i filmens mörkare scener undviker Thyberg att vara moraliserande. Jag är uppriktigt imponerad över att hon vågar vara så pass nyanserad om något så pass tabubelagt. Här är det inget snack om trafficking eller missbruk. Här bottnas inte Jessicas p-drömmar i en övergreppshistoria. Faktum är att man till och med skämtar bort den klassiska 'daddy issue'-biten ganska tidigt in i filmen. Samtidigt genomsyras berättandet av ett underliggande feministiskt perspektiv med tungvikt på den sexuella maktbalansen könen emellan."

Helena Lindblad, Dagens Nyheter, betyg 4: "Ninja Thybergs regi är ovanligt säker och skarp för att vara långfilmsdebutant med ett väldigt komplext ämne på agendan. Hon vrider och vänder på perspektiven, begrepp som voyeurism får nya betydelser, offer och förövare byter hela tiden plats. Det är intelligent genomfört även på det visuella planet. Liksom Bella ger blanka fan i att turista – Los Angeles är bara ett mål för hennes ambitioner, ingen intressant plats – håller sig kameran nära Bella och stryker efter henne i sjaskiga sovrum och längs bakgatorna. De få tjusiga festerna och flotta inspelningsplatserna skildras som tomma kulisser. Extra plus för ett lyxigt soundtrack av Karl Frid som blandar högstämda operatoner med hiphop. Effektfullt."

Sofia Olsson, Kulturnyheterna, betyg 4: "I Pleasure figurerar en drös riktiga porrfllmsskådisar, till exempel stjärnan Evelyn Claire med åtminstone 100 roller i bagaget. Debuterande 23-åriga Sofia Kappel är i mitten av i princip varenda scen och fullkomligt magnetisk. Hon är kaxig, livrädd, blasé och skör om vartannat. Här finns gott om helnaket och utsatta situationer, men aldrig någonsin på ett voyeuristiskt sätt. Blicken är inte på Bella Cherry, den är med henne och i solidaritet. Även om jag ibland vill knipa ihop ögonen och hålla för öronen går det inte att blunda för att Ninja Thyberg har gjort en film med stort mod och enorm fingertoppskänsla."

Lars Böhlin, Västerbottens Kuriren, betyg 4: "Alla scener har en skarp realism över sig vilket kanske kommer sig av att endast Sofia Kappel i huvudrollen är amatör, de flesta andra jobbar inom porren vilket gör en stor skillnad. Regissören Ninja Thyberg har också ägnat mycket tid åt att studera branschen så det verkar som att hon vet vad hon skildrar. Vilket är en dyster insikt."

Sanna Samuelsson, Göteborgsposten, betyg 3: "Det är fint att Ninja Thyberg har använt sig av en del riktiga porraktriser. Men jag hade önskat mig en regi eller ett manus som kunde ha fått de här porrklichéerna till figurer att bli mer intressanta karaktärer. Nu är det mer som att filmen hela tiden anspelar på komplexitet, men inte lyckas nå fram till den. Och slutet är, no spoiler, bara för mycket med sin förenklade frigörelsesymbolik."

Annika Andersson, Moviezine, betyg 3: "Filmen blir lite som en snabbkurs i porr, och publiken kanske ska förvarnas om mycket naket och många närbilder på erigerade snoppar. Som framgångssaga tillför den inte mycket nytt i genren och filmens poäng är inte kristallklar förutom den uppenbara inblicken i värld få av oss känner till. Det sistnämnda lyckas filmen mycket väl med, då den intima känslan gör att det känns som man är tillsammans med karaktärerna i rummet. Den 1 timme och 45 minuter långa filmen är alltigenom tight berättad och håller uppmärksamheten rakt igenom. Dessutom - kan den kanske ge porrkonsumenter en funderare över tjejernas (och killarnas) öden bakom kameran?"

Genomsnittsbetyg: 3,78

Källor och betyg

Svenska Dagbladet - 4

Dagens Nyheter - 4

Göteborgs-Posten - 3

Sydsvenskan - 4

Aftonbladet - 3

Kulturbloggen -

SVT Kulturnyheterna - 4

TV4 Nyhetsmorgon - 3

SR Kulturnytt - 4

Filmtopp - 4

Moviezine - 3

TT - 4

P4 Björns Filmguide -4

Västerbottens-Kuriren - 4

Nöjesguiden -

Visningar

Sverigepremiär 2021-10-08 Sverige
Biopremiär 2021-10-08 Sverige

Utmärkelser

Festivalpris Göteborg 2021 (FIPRESCI-priset / Critics' Award, Göteborg Film Festival, Sverige)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt tilläggsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?