Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Speaker
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare, regissör. Född i Råda, öster om Göteborg. Han är son till den finska dansösen Rita Laustiola, som kommit till Göteborg efter kriget och operasångaren Arne H. Lindgren, senare även känd som författare. Föräldrarna skildes när han var dryga två år och han flyttade med sin mor till Finland. Han började gå i balettskola vid sex års ålder och utbildade sig som dansör. Han tyckte emellertid att detta inte var tillräckligt för hans uttrycksbehov och han genomgick 1969-1973 skådespelarutbildning i Helsingfors vid dess scenskola. Efter flera år i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare, regissör. Född i Råda, öster om Göteborg. Han är son till den finska dansösen Rita Laustiola, som kommit till Göteborg efter kriget och operasångaren Arne H. Lindgren, senare även känd som författare. Föräldrarna skildes när han var dryga två år och han flyttade med sin mor till Finland. Han började gå i balettskola vid sex års ålder och utbildade sig som dansör. Han tyckte emellertid att detta inte var tillräckligt för hans uttrycksbehov och han genomgick 1969-1973 skådespelarutbildning i Helsingfors vid dess scenskola.

Efter flera år i Finland, bl.a. vid den svenskspråkiga scenen Lilla Teatern i Helsingfors 1976-1977, kom han åter till Sverige och Norrbottensteatern 1977-1979 och vidare 1979 till Stockholms stadsteater där han förblev till 1986 då han sade upp sig. Orsaken var de tilltagande alkoholproblem om vilka han senare talade ut offentligt i ett finskt TV-program 1991. Då hade han, som han säger, blivit nykter alkoholist och har förutom skådespelandet också arbetat som alkoholterapeut. Han gästspelade vid Dramaten en säsong 1989-90 och var därefter med och grundade Judiska teatern 1991, där han var verksam fram till 1994. Samtidigt spelade han vid Riksteatern och har även arbetat som regissör, bl.a. för TV-serien Tre Kronor, där han även hade en stor roll som en stukad, f.d. ambassadör med ett kaotiskt familjeliv.

Han menar själv att hans finska brytning hindrat honom från att få många roller på svenska scener. Detta har också bidragit till att han gärna fått spela några mer tvivelaktiga karaktärer som t.ex. den dubiöse förvaltaren i TV-serien Rosenholm (1991). Han har också spelat sådana karaktärer som Ivar Kreuger i Lykkeland (1984), ryssar i Jane Horney (1985) och Skuggan av Henry (1986) eller lärare och otrogen äkta man i Storstad (1990-1991), figurer som utmärks av tungsinne och förefaller ruva på mörkare hemligheter. Detta blir i mycket en illustration till den grundläggande princip om centrum och periferi som styr det melodramatiska berättandet. 2001 tilldelades han Finlands Vita Ros Ordens Förtjänstkors för sitt konstnärskap. Han har varit gift med skådespelerskan Basia Frydman.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Pris 2001 Finlands Vita ros förtjänstekors

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?