Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare. Född i Malmö. Han började spela teater redan i gymnasiet i Lund där han var medlem och ordförande i Katedralskolans teaterförening Scenia, en gång startad av bl.a. Max von Sydow. 1967-1970 utbildades han vid scenskolan i Malmö, samtididigt som han gjorde debut vid Teater 23. Efter examen startade han 1970 en teatergrupp i Malmö, Populärteatern, med bl.a. Peter Luckhaus och Lakke Magnusson. Verksamheten var inte så framgångsrik och via engagemang vid Göteborgs stadsteater och dess barnteatergrupp, där han även fungerade som pjäsförfattare, blev han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född i Malmö.

Han började spela teater redan i gymnasiet i Lund där han var medlem och ordförande i Katedralskolans teaterförening Scenia, en gång startad av bl.a. Max von Sydow. 1967-1970 utbildades han vid scenskolan i Malmö, samtididigt som han gjorde debut vid Teater 23. Efter examen startade han 1970 en teatergrupp i Malmö, Populärteatern, med bl.a. Peter Luckhaus och Lakke Magnusson. Verksamheten var inte så framgångsrik och via engagemang vid Göteborgs stadsteater och dess barnteatergrupp, där han även fungerade som pjäsförfattare, blev han fast engagerad vid Stockholms stadsteater 1975, där han debuterade med den av honom skrivna pjäsen Vampyren, uppförd på Klarateatern.

Hans mycket distinkta och skrovliga röst och hans undertryckta men uttrycksfulla stil har gjort honom lämpad för roller som gränsar till det psykopatologiska. Det var också i en sådan roll han blev mer känd för en stor publik som den mordiske maskinisten Yngve Almqvist i de två första årgångarna av tv-serien Rederiet (1992-1993). En jämförbar roll var som mördare i en av filmerna i tv:s Roland Hassel-serie, Offren (1989). Ahlbom betraktar dock inte denna rollfigur som monster utan mer som ett offer. En annan framgångsrik roll var som den slitne och nedgångne kriminalkommissarien Sune Bergström i tv-serien Läckan (1994), även det en karaktär rik på undertryckta känslor, som blivit karaktäristisk för många av Ahlboms rolltolkningar.

1999 erhöll han Carl Åkermarks stipendium utdelat av Svenska Akademien. 2007 fick han en Guldbagge för rollen som Roffe i filmen Hemligheten

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2007 Bästa manliga biroll Hemligheten
Guldbaggenominerad Göteborg 2002 Bästa manliga biroll Leva livet

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?