Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska. Född SolBritt Carina Lidbom i Östersund, Jämtland. En del av sin barndom tillbringade hon i Liberia där hennes far var ingenjör och flyttade så småningom tillbaka till Sverige och Uppsala där hon genomgick gymnasiet och började läsa bl.a. idé- och lärdomshistoria vid universitet. Samtidigt höll hon på med amatörteater och började senare arbeta som reseledare i Grekland, Turkiet och Frankrike. Tillbaka i Sverige fortsatte hon sina studier men sedan tog skådespelarintresset överhanden och hon kom in vid Scenskolan i Malmö 1985. Efter examen 1988...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född SolBritt Carina Lidbom i Östersund, Jämtland.

En del av sin barndom tillbringade hon i Liberia där hennes far var ingenjör och flyttade så småningom tillbaka till Sverige och Uppsala där hon genomgick gymnasiet och började läsa bl.a. idé- och lärdomshistoria vid universitet. Samtidigt höll hon på med amatörteater och började senare arbeta som reseledare i Grekland, Turkiet och Frankrike. Tillbaka i Sverige fortsatte hon sina studier men sedan tog skådespelarintresset överhanden och hon kom in vid Scenskolan i Malmö 1985. Efter examen 1988 satte hon bl.a. upp en kabaré med två kvinnliga kolleger med namnet Darling Desperados. Vid samma tid blev hon engagerad vid Fria Proteatern och förblev där tills denna upphörde 1990 och har därefter varit frilans.

Hennes första stora roll i tv var som en av tonåringarna i serien Det var då ... (1989). På film har hon blivit mest känd som Sunes mamma i Sunes sommar (1993), som var en avläggare till tv:s adventskalender 1991, Sunes jul. Som frilans har hon inte saknat sysselsättning utan har blivit mycket flitig i alla möjliga sammanhang. Förutom filmer och tv-serier har hon engagerats i allehanda underhållningsprogram som Måndagsklubben i TV5, Söndagsöppet, Gäster med gester, Hon & Han och Prat i kvadrat och Detta har hänt (1996 och 1997), programtitlar som ganska väl avspeglar hennes ställning som något av den kvinnliga sketchhumorns svenska drottning. Hon bidrar ibland själv med texter till dessa. Det avspeglar även hennes kunnighet i improvisationskonst, vilket också framkom i den delvis fritt framställda serien Livet är en fest! (1996). En mer allvarlig sida uppvisade denna komedienne bl.a. som den något problemtyngda redardottern i tv-serien Rederiet (1998-2001).

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?