Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1990). Född Lars Thorsten Brandeby i Göteborg. Död i Göteborg.-Lasse Brandeby växte upp i stadsdelen Majorna i Göteborg och arbetade under hela 1960-talet i skilda yrken som VVS-tekniker och senare under 1970-talet som fritidsledare, högstadielärare och taxichaufför. Efter vidarestudier vid vuxengymnasium började han vid journalisthögskolan 1980-81. Han fick sitt första journalistjobb vid Radio Sjuhärad i Borås 1981-1985 där han ganska omgående utmärkte sig som radioprofil i samarbete med Janne Josefsson. De två...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1990). Född Lars Thorsten Brandeby i Göteborg. Död i Göteborg.

-

Lasse Brandeby växte upp i stadsdelen Majorna i Göteborg och arbetade under hela 1960-talet i skilda yrken som VVS-tekniker och senare under 1970-talet som fritidsledare, högstadielärare och taxichaufför. Efter vidarestudier vid vuxengymnasium började han vid journalisthögskolan 1980-81. Han fick sitt första journalistjobb vid Radio Sjuhärad i Borås 1981-1985 där han ganska omgående utmärkte sig som radioprofil i samarbete med Janne Josefsson. De två medverkade sedan i TV-underhållningen Va´ gör vi nu då? (1991).

Det var vid denna tidpunkt som Kurt Olsson-figuren började nå offentligheten. Karaktären föddes redan under 1960-talet och framfördes till en början i mer privata sammanhang. Brandeby kom sedan till Radio Göteborg och hans framförande av Kurt Olsson medförde att han fick erbjudande från Göteborgs-TV att flytta över denna figur till TV-mediet. Resultatet blev programserien Kurt Olssons television (1987) följd av ytterligare serier som Fådda blommor (1988), Kurt Olssons sommartelevision (1989) och Kurt Olssons julkalender (1990). 1997 dök karaktären upp som fumlig pappa hemmapappa med ostyriga tonårsbarn i Hemma hos Olssons (1997).

I grunden handlar den bisarre Kurt Olsson-figuren om en viss form av mediesatir genom att i all sin förnumstighet ge en narrspegel av en didaktisk folkhemsrationalitet. Kurt Olsson är, som Brandeby själv beskrivit honom, en "reaktionär besserwisser" som i den klassiska parkomikens form ställs mot den försiktige Arne (Hans Wiktorsson). Spelfilmsversionen Kurt Olsson - filmen om mitt liv som mej själv (Håkan Wennberg, 1990) blev en ömsom nostalgisk ömsom satirisk återblick på ett Folkhemssverige som födde dessa figurer.

Det parkomiska greppet har sedan upprepats med andra partners som Robert Gustafsson och "Jojje" Jönsson i serieomgångarna av Rena Rama Rolf (1994, 1995 och 1998), där han åter framställde en ganska pompös och uppblåst figur som ständigt stukas av den absurda och oberäkneliga verkligheten. Detta speglade i viss mån också Brandebys uttryckta uppskattning av John Cleese. Enligt regissören Håkan Wennberg hade Brandeby en högst märkbar naturbegåvning och förmåga till scenutstrålning som kunde fånga en publik trots att han helt saknade formell skådespelarutbildning.

Brandeby medverkade även i en rad andra sammanhang. 1985 kom han att bli verksam vid Nationalteatern i Göteborg och han har bl.a. spelat i musikalen "I hetaste laget" på Cirkus i Stockholm, operetten "Glada änkan" i Malmö och "Tartuffe" på Gunnebo Slott. Han porträtterade också polis i flera av filmatiseringarna av böckerna om kriminalinspektören Irene Huss.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-21

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?