Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1986). Född Sven Åke Lennart Gustafsson i Skara. Han arbetade först som snickare och spelade elgitarr i ett amatörband vid fritidsgården i uppväxtstaden Oxelösund. Efter militärtjänsten arbetade han en tid vid Oxelösunds järnverk för att därefter flytta till Stockholm och arbete vid LM Ericsson. Här kom han att hamna vid en teatercirkel vid ABF men fortfarande var skådespelarplanerna ganska diffusa. Efter en olyckshändelse vid en långresa ute i världen kom han hem igen och fortsatte arbeta och samtidigt gå i teatercirkel. Han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1986). Född Sven Åke Lennart Gustafsson i Skara. Han arbetade först som snickare och spelade elgitarr i ett amatörband vid fritidsgården i uppväxtstaden Oxelösund. Efter militärtjänsten arbetade han en tid vid Oxelösunds järnverk för att därefter flytta till Stockholm och arbete vid LM Ericsson. Här kom han att hamna vid en teatercirkel vid ABF men fortfarande var skådespelarplanerna ganska diffusa. Efter en olyckshändelse vid en långresa ute i världen kom han hem igen och fortsatte arbeta och samtidigt gå i teatercirkel. Han turnerade med en fri grupp med pjäsen Människor i rörelse som handlade om arbetarrörelsens historia på 1940-talet. Därefter tog skådespelarintresset helt över och han utbildade sig slutligen vid Scenskolan i Göteborg 1977-1980 och blev därefter engagerad vid Folkteatern i Göteborg, där han slog igenom. Därefter har han spelat vid Angereds teater i tre år och Backa teater 1989, där han 1994 gjorde regidebut med Spöket på Canterville. Hans mesta kända och uppskattade roll har varit som privatdetektiven "Snoken" i TV-serien med samma namn som gjorts i tre olika omgångar 1993, 1995 och 1997. Hans framtoning här och även i andra sammanhang är av det mer återhållsamma och vardagsnära filosofiska slaget vilket kan förklara seriens popularitet. I andra sammanhang har han uppvisat en känsla för en diskret och något tragikomisk humor som i TV-serien Sally (1999) och i ett par av Jonas Myrstrands kortfilmer: Confession - en doft av sanning (2001) och "Jobba hem! jobba hem!" (2002). 1988 erhöll han Teaterförbundets Vilhelm Mobergstipendium. (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?