Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1991). Född Annika Maria Lundqvist i Västra Frölunda, Göteborg. -Maria Lundqvist växte upp på Hälsö i Göteborgs skärgård och började spela teater som barn. Hon hoppade av gymnasiet, där hon spelat amatörteater, när hon fick en roll i TV-serien Vi ses på Bråddvaj (1982) och började sedermera vid Scenskolan i Göteborg 1983. Efter examen 1986 fick hon först engagemang vid Dramaten men detta fick ett snabbt och abrupt slut och hon började i stället vid Fria Proteatern i föreställningen "Bingo, Bango,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1991). Född Annika Maria Lundqvist i Västra Frölunda, Göteborg.

-

Maria Lundqvist växte upp på Hälsö i Göteborgs skärgård och började spela teater som barn. Hon hoppade av gymnasiet, där hon spelat amatörteater, när hon fick en roll i TV-serien Vi ses på Bråddvaj (1982) och började sedermera vid Scenskolan i Göteborg 1983. Efter examen 1986 fick hon först engagemang vid Dramaten men detta fick ett snabbt och abrupt slut och hon började i stället vid Fria Proteatern i föreställningen "Bingo, Bango, Bongo" (1988). Lundqvist återkom snart till Göteborg där hon spelade vid både stadsteatern, Backa teater och Folkteatern fram till 2000. Jämsides med detta har hon tidvis också varit vid Stockholms stadsteater. Sitt genombrott på scen fick hon 1988 på Folkteatern i "Knäckebröd med hovmästarsås" (senare i TV-version 1991).

Lundqvist har blivit mest känd och uppskattad som kvinnlig komiker där hon först blev mycket uppmärksammad för sin insats i Povel Ramels revy "Kolla klotet" (1996), även gjord för TV, och senare än mer som biblioteksassistent med megalomani i TV-serien Sally (1999). Hon har själv framhävt att hennes skådespelarideal är ett där rörelsen kommer före ordet. En annan komisk, eller snarare tragikomisk, roll var som nervös socialsekretare med klientproblem i TV-serien Hammarkullen (1997).

Även om Lundqvist efter insatsen hos Ramel betecknades som en unik komisk talang har hon visat sin kapacitet i annorlunda och mer avvikande dramatiska scenroller som Blanche DuBois i "Linje Lusta" (1994), Sally Bowles i "Cabaret" (1995) och Tintomara i "Drottningens juvelsmycke" (1995). På film kan man peka på roller som hustrun i Före stormen (Reza Parsa, 2000) och som journalist i Liza Marklund-filmatiseringarna Sprängaren (Colin Nutley, 2001) och Paradiset (Nutley, 2003).

1993 erhöll hon det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium och 2010 tilldelades hon årets Karamelodiktstipendium. Hennes medverkan i Den bästa av mödrar (Klaus Härö, 2005) gav henne Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll.

P O Qvist (2004), redigerad 2012-01-12

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2009 Bästa kvinnliga biroll Himlens hjärta
Festivalpris Rouen 2009 Himlens hjärta (bästa skådespelare / Best Actress vid Festival du Cinéma Nordique, Frankrike)
Guldbaggenominerad Stockholm 2008 Bästa kvinnliga biroll Den nya människan
Festivalpris Festroia 2007 Heartbreak Hotel (bästa kvinnliga skådespelare/Silver Dolphin tillsammans med Helena Bergström)
Guldbagge Göteborg 2006 Bästa skådespelerska Den bästa av mödrar
Guldbaggenominerad Göteborg 2002 Bästa skådespelerska Familjehemligheter
Göteborg 2002 Bästa kvinnliga biroll Sprängaren

Insatser

Regi
Manus
Roll
Medverkande

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?