Innehållsförteckning

Grundfakta

Foto
B-foto
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer från 1995). Född Nils Theo Linus Sandgren i Spånga, Stockholm. Son till producenten Bertil Sandgren. Vann 2017 en Oscar för fotot i den amerikanska filmen La La Land (Damien Chazelle, 2016).-Linus Sandgren växte upp med Sandrews, där hans far, Bertil Sandgren, var  inköps- och distributionschef. Sonen bestämde sig tidigt för att bli fotograf och efter Stockholms Filmskola och de vanliga åren som assistent blev det ett antal kort- och tv-filmer 1998-2005. 2006 var det...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer från 1995). Född Nils Theo Linus Sandgren i Spånga, Stockholm. Son till producenten Bertil Sandgren. Vann 2017 en Oscar för fotot i den amerikanska filmen La La Land (Damien Chazelle, 2016).

-

Linus Sandgren växte upp med Sandrews, där hans far, Bertil Sandgren, var  inköps- och distributionschef. Sonen bestämde sig tidigt för att bli fotograf och efter Stockholms Filmskola och de vanliga åren som assistent blev det ett antal kort- och tv-filmer 1998-2005. 2006 var det dags för det stora genombrottet med Björn Steins och Måns Mårlinds visuellt märkliga fabel Storm. Den Guldbaggenominerades som bästa film, fick filmpublikens pris och för Sandgrens del blev det en Guldbagge för bästa foto.

Samarbetet fortsatte med tv-serien Snapphanar, men Storm hade väckt internationellt intresse och 2010 fick trion göra amerikadebut med Shelter. Den ledde till att Sandgren fick fler erbjudanden. 2012 fotograferade han Gus van Sants Promised Land, och sedan dess har det rullat på. 2013 kom David O. Russels American Hustle följd av Lasse Hallströms 100 steg från Bombay till Paris. 2015 fortsatte samarbetet med Russel i Joy och 2016 kom Damien Chazelles La La Land. För den utsågs Sandgren till årets fotograf av ASC (American Society of Cinematographers), fick BAFTA (British Academy of Film and Arts)-priset, Critics Choice Award och som grädde på moset The Academy Award, d.v.s. en Oscar som 2016 års bästa fotograf. Sandgren har också fotograferat Lasse Hallströms film, The Nutcracker and the Four Realms, 2018.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Academy Award of Merit (Oscar) Los Angeles 2017 La La Land (bästa foto / Best Cinematography)
Guldbagge Stockholm 2007 Bästa foto Storm

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?