Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (6 st)

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk-sydsamisk regissör, skådespelare och filmpedagog. Född i Umeå.-Amanda Kernell är uppvuxen i Umeå, Västerbotten. För nuvarande är Kernell bosatt i Köpenhamn där hon har examen från regilinjen vid Den Danske Filmskole. Kernell har deltagit i flera filmprojekt som manusförfattare och även skådespelare, den första rollen hon gjorde var i kortfilmen Maison (Ann Holmgren, 2006). Det var med kortfilmen med regi av Kernell Att dela allt (2009) hon fick...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk-sydsamisk regissör, skådespelare och filmpedagog. Född i Umeå.

-

Amanda Kernell är uppvuxen i Umeå, Västerbotten. För nuvarande är Kernell bosatt i Köpenhamn där hon har examen från regilinjen vid Den Danske Filmskole. Kernell har deltagit i flera filmprojekt som manusförfattare och även skådespelare, den första rollen hon gjorde var i kortfilmen Maison (Ann Holmgren, 2006). Det var med kortfilmen med regi av Kernell Att dela allt (2009) hon fick stipendiet 1 km film på Stockholms Internationella Filmfestival, stipendiet innebär att mottagaren får 100 000 i produktionsstöd för kommande filmprojekt. Kernells kortfilmer har sedan dess prisats på festivaler. Kortfilmen Stoerre Vaerie (2015) fick en guldbaggenominering och blev utsedd till bästa kortfilm på Uppsala Internationella Kortfilmfestival, den blev även vinnaren i kategorin publikens val: Bästa kortfilm på Göteborg International Film Festival. Stoerre Vaerie är en prolog till Kernells långfilmdebut Sameblod (2016) som prisades internationellt på filmfestivaler. Exempelvis mottog Kernell pris för bästa unga regissör vid filmfestivalen i Venedig och bästa regi på Riviera International Film Festival i Italien. Sameblod fick även priser i flera kategorier på Guldbaggegalan som bästa manus, bästa klippning, bästa kvinnliga huvudroll och publikens pris. Den följande långfilmen Charter (2020) blev tillika uppmärksammad och är Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2021 för kategorin bästa internationella långfilm.

Elsa Forsman (2021)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2021 Bästa regi Charter
Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa manuskript Charter
Stockholm 2018 Bästa regi Sameblod
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 2018 (delas ut av Svenska Filmakademin, 2017 års stipendium)
Guldbagge Stockholm 2018 Bästa manuskript Sameblod
Festivalpris Sestri Levante 2017 Sameblod (bästa regi / Best Director, Riviera International Film Festival, Italien)
Venedig 2016 Sameblod (regipris / Fedeora for Best Young Director, Venice Film Festival, Italien)
Pris Uppsala 2013 Uppsala kortfilmspitch

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?