Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (20 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1916-1970, scendebut 1909). Född Artur Gotthard Alarik Rolén i Göteborg. Gift med skådespelerskan Sonja Rolén. Död i Kungsholms församling, Stockholm. Han var en självlärd aktör som i likhet med många andra i sin generation fick sin skolning i några av de många turnerande sällskapen vid förra seklets början. Han gjorde sin debut hos Hjalmar Selander på Stora Teatern i hemstaden Göteborg och turnerade senare 1911-1915 i svågern Allan Rydings sällskap. Sedan spelade han 1916-1919 vid Folkteatern i Stockholm och hade därefter 1919-20...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1916-1970, scendebut 1909). Född Artur Gotthard Alarik Rolén i Göteborg. Gift med skådespelerskan Sonja Rolén. Död i Kungsholms församling, Stockholm.

Han var en självlärd aktör som i likhet med många andra i sin generation fick sin skolning i några av de många turnerande sällskapen vid förra seklets början. Han gjorde sin debut hos Hjalmar Selander på Stora Teatern i hemstaden Göteborg och turnerade senare 1911-1915 i svågern Allan Rydings sällskap. Sedan spelade han 1916-1919 vid Folkteatern i Stockholm och hade därefter 1919-20 ett eget turnésällskap. Han var hos bl.a. Karl Gerhard under det följande 1920-talet, 1928-1930 hos John Liander och 1941-1950 vid Scala Teatern.

Vid sidan av detta gjorde han ett mycket stort antal filmroller med början i några av Georg af Klerckers filmer i Göteborg och som grammofonartist var han även mycket produktiv med mer än femhundra inspelningar, många av dessa talskivor, där inte minst de med Thor Modéen hör till de klassiska. Där kontrasteras Thor Modéen storvulenhet och nästan översittaraktiga mäktighet med Roléns gnällande försiktighet och det var också mycket som kom att sätta prägel på Roléns många biroller i svensk film. Det blev till sist närmare 150 stycken.

Det framkom tydligast i hans mest kända i det facket som Åsa-Nisses ständige följeslagare Klabbarparn alltifrån Åsa-Nisse (1949) och sjutton filmer framåt, där han var den försiktige skeptikern gentemot Åsa-Nisses ständigt innovativa projekt. Några av Roléns biroller kunde ibland växa ut till formliga karaktärsstudier i miniatyr som t.ex. den snipige och nästan lite ondskefulle torparen och fadern till en av de flickor som Lars Hård (1948) gjorde med barn.

Han var bror till skådespelerskan Margot Ryding.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?