Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (5 st)

Alternativnamn
Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör. Född Magnus Schamyl Bauman i Vimmerby, Småland. Bildade 1939 AB Sandrew-Bauman Film tillsammans med Anders Sandrew. Denna fusion upphörde 1958. Död i Boo, Nacka.-Schamyl Bauman var det leende folkhemmets regissör. I ett fyrtiotal filmer mellan 1932 och 1955 satte han sin mycket speciella prägel på den vardagsnära, folkliga filmkomedin, ofta med Edvard Persson eller Sickan Carlsson i huvudrollen. Före första världskriget studerade Bauman juridik och språk vid Uppsala universitet och kom till filmen 1917 som textöversättare. I drygt tio år...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör. Född Magnus Schamyl Bauman i Vimmerby, Småland. Bildade 1939 AB Sandrew-Bauman Film tillsammans med Anders Sandrew. Denna fusion upphörde 1958. Död i Boo, Nacka.

-

Schamyl Bauman var det leende folkhemmets regissör. I ett fyrtiotal filmer mellan 1932 och 1955 satte han sin mycket speciella prägel på den vardagsnära, folkliga filmkomedin, ofta med Edvard Persson eller Sickan Carlsson i huvudrollen. Före första världskriget studerade Bauman juridik och språk vid Uppsala universitet och kom till filmen 1917 som textöversättare. I drygt tio år arbetade han som översättare och manustvättare innan han av en slump fick chansen att regissera en film 1931. Filmen hette Kärlek och landstorm och var det nystartade Europa Films första film. I John Lindlöfs regi spelades filmen in i Åbo men man drabbades av tekniska problem i efterarbetet och det inspelade materialet gick inte att använda. Det beslöts då att man skulle spela in hela filmen på nytt i Stuvsta utanför Stockholm, med Bauman som regissör, och det blev en nätt succé.

Under resten 1930-talet forsatte Bauman att regissera folklustspel och vardagliga komedier som blev mycket populära tack vare de mustiga porträttgallerierna och den hurtfriska dialogen, ofta hämtad från Stockholms färgstarka söderkvarter. Han skrev manus till Söderkåkar (Weyler Hildebrand, 1932), filmen som blev urtypen för den så kallade pilsnerfilmen som publiken älskade och kultureliten hatade. I dessa filmer medverkade många folkkära artister och skådespelare som Edvard Persson, Dagmar Ebbesen, Gideon Wahlberg, Fridolf Rhudin, Katie Rolfsen och Rut Holm. Bauman regisserade flera filmer i denna genre, t.ex Lördagskvällar (1933) och Hemliga Svensson (1933).

Med Karriär (1938) fick Bauman även en kritikerframgång och hyllades för sin fina vardagskänsla och personinstruktion. Året därpå slog han sig samman med biografkungen Anders Sandrew och bildade produktionsbolaget Sandrew-Bauman-film. Tillsammans satsade de på vardagskomedier som på ett vänligt och väluppfostrat sätt tog pulsen på det framväxande folkhemmet. Karriär var också ett stort lyft i karriären för Signe Hasso, som Bauman gjorde ytterligare ett par filmer med, innan hon for till Hollywood.

I samarbete med den unge Hasse Ekman skrev Bauman manuset till Swing it, magistern (1940) som blev en stor succé och gjorde den mycket unga Alice Babs till stjärna. Vi hemslavinnor (1942) var en hyllning till komediennen Dagmar Ebbesen och hennes paradroll som det svenska huskorset. Baumans främsta stjärna under 1940- och 1950-talet var annars Sickan Carlsson som han regisserade med stor framgång i nio soliga filmkomedier mellan Skolka skolan (1949) och Älskling på vågen (1955).

Baumans sista film som regissör var Mamma tar semester (1957) med Gerd Hagman i huvudrollen. 1958 upplöstes Sandrew-Bauman-film och Bauman lämnade över Sickan-filmerna till Hasse Ekman innan han lämnade filmbranschen för gott.

Mikaela Kindblom (2011)

Utmärkelser

Svenska Filmsamfundet Stockholm 1938 (plakett)

Insatser

Regi
Manus
Idé
Producent
Produktionsledare
Musik
Klippning
Regi vid byte
Dialog
Scenario

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?