Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (54 st)

Alternativnamn
Roll
Speaker

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1936-1992). Född Irma Alexandra Christensson i Hunnebostrand, Göteborgs och Bohus län. Avled i Oscars församling, Stockholm. Hon började arbeta på kontor men beslöt att resa till Stockholm för att på vinst och förlust söka in vid Dramatens elevskola för att få utlopp för sina teaterdrömmar. Hon antogs 1933, gjorde debut andra elevåret som inhoppare i stället för Inga Tidblad i Cenoduxus och efter examen 1936 kom hon först till Göteborgs stadsteater där hon snabbt blev uppmärksammad som en mycket begåvad aktris med...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1936-1992). Född Irma Alexandra Christensson i Hunnebostrand, Göteborgs och Bohus län. Avled i Oscars församling, Stockholm.

Hon började arbeta på kontor men beslöt att resa till Stockholm för att på vinst och förlust söka in vid Dramatens elevskola för att få utlopp för sina teaterdrömmar. Hon antogs 1933, gjorde debut andra elevåret som inhoppare i stället för Inga Tidblad i Cenoduxus och efter examen 1936 kom hon först till Göteborgs stadsteater där hon snabbt blev uppmärksammad som en mycket begåvad aktris med genombrott som Jessica i Köpmannen i Venedig (1937).

Efter några år blev hon frilans med många filmroller. Under 1940-talet verkade hon tidvis vid Branners Nya Teatern och Malmö stadsteater. 1950 kom hon åter till Dramaten och förblev där i stort sett resten av sin skådespelarkarriär.

Irma Christenson har ibland beskrivits som en aktris som varit relativt anonym i den stora publikens ögon, medan andra skribenter betonat hennes stora mångsidighet. Möjligen kan den första uppfattningen bero på att hon inte var särskilt utlevande i sin stil utan höll en mer diskret, rättfram och lågmäld profil präglad av naturlighet på scenen och i filmerna. I början kunde hon betraktas som något ensidig med många ungflicks- och backfischroller men utvecklades snabbt, vilket Nils Beyer konstaterar i sin bok Skådespelare när han jämför hennes rolltolkning av Miriamne i Winterset 1937 med den på Nya Teatern 1940. Han menar också att hon som filmskådespelare på 1940-talet var typisk för den s.k. andra storhetstidens film, dvs den litterärt grundade filmen med sina roller i t.ex. Doktor Glas (1942) och Herre med portfölj (1943), i all sin vackra sorgmodighet och klokhet.

När hon gjorde mer sataniska, kyliga kvinnoroller som i Ingmar Bergmans Fängelse (1949) eller skräcktanter gjorde hon det med en stil som var en blandning av arrogans och distans. På film blev det många komedier men även en del mer allvarliga som i Doktor Glas.

På äldre dagar gjorde hon några minnesvärda tantroller bl.a. i En vandring i solen (1978) och Den goda viljan (1991), i den senare som en av Bergmans fastrar.

Hon erhöll Teaterförbundets De Wahl-stipendium 1938, Dramatens O´Neill-stipendium 1968, Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium 1979, samma år Svenska Akademiens teaterpris samt 1980 den kungliga medaljen Litteris et artibus. Hon var gift med författaren Per Eric Rundquist och är mor till skådespelaren och regissören Mikael Rundquist.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?