Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1947). Född Stig Rudolf Grybe i Maria Magdalena församling, Stockholm.-Som barn förde Stig Grybe en kringflackande tillvaro då familjen ofta flyttade mellan olika platser och under den tiden lärde han sig imitera olika dialekter. En period bodde man i Västerås där han kom i kontakt med den teaterklubb som bl.a. Lars Ekborg startat men hann aldrig komma med förrän man flyttade vidare. I Söderköping började han på allvar emellertid spela skolteater och efter realexamen åkte han till Stockholm för att...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1947). Född Stig Rudolf Grybe i Maria Magdalena församling, Stockholm.

-

Som barn förde Stig Grybe en kringflackande tillvaro då familjen ofta flyttade mellan olika platser och under den tiden lärde han sig imitera olika dialekter. En period bodde man i Västerås där han kom i kontakt med den teaterklubb som bl.a. Lars Ekborg startat men hann aldrig komma med förrän man flyttade vidare. I Söderköping började han på allvar emellertid spela skolteater och efter realexamen åkte han till Stockholm för att utbilda sig till skådespelare. Han genomgick Calle Flygares teaterskola 1946-1948 och turnerade sedan med Stockholms skolteater. Därefter spelade han med Riksteatern där han debuterade 1948 i "Johanna från Lothringen" och efter detta mestadels som frilans på en mångfald av scener samt även en period vid Svenska Teatern i Vasa. Han fick lite av ett genombrott när han 1955 spelade i "Gröna Hissen" på Folkets Hus teatern i Göteborg, vilket ledde till flera engagemang i Stockholm varpå följde Upsala stadsteater i tre år i slutet av 1950-talet. På en folkparksturné 1956 skadades den figur, Ante från Mobacken, som skulle göra honom mest känd och som senare kring 1959 skulle bli revy, på det tidiga 1960-talet radio- och TV-figur samt slutligen en ganska utskälld långfilm, Drömpojken (1964). Antefiguren kom att bli ett stående radioinslag i serien "Antes undringar" skriven av Bengt Linder. Ante, den knipsluge lantisen med något slags norrländsk dialekt fogar sig in i en bred svensk komisk tradition med föregångare som t.ex. Fridolf Rhudin och har också satt sin prägel på den allmänna framtoningen av Stig Grybe, och har måhända något överskuggat andra sidor av hans mångsidighet.

Han var bl.a. en av bröderna Malm i den populära TV-serien Bröderna Malm (1972-1973). Själv har han t.ex. nämnt rollen som kriminalkommissarie Vesper Johnson i TV:s seriesvit efter Stieg Trenter i slutet av 1980-talet med början i I dag röd (1987) som en av sina egna favoriter och något som passar hans profil. Denna seriösa sida kommer också tydligt fram i många av de roller han haft under senare decennier, bl.a. som privatdetektiven Snokens far i TV-serien Snoken (1993, 1995 och 1997). 1989 erhöll han Svenska Dagbladets Poppepris.

P.O. Qvist (2004), redigerad 2017-02-02

Insatser

Roll
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?