Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Sångare

Beskrivning

Skådespelare. Född i Stockholm, död i Limhamn, Skåne. Han växte upp på Lidingö och skall under skoltiden ha spelat trummor i Simon Brehms skolorkester. Efter skolan började han studera vid Willy Koblancks teaterskola 1940-41 och efter diverse avbrott för militärtjänstgöring kom han via ett år vid Helsingborgs stadsteater 1943-44 till Malmö stadsteater, där han blev premiärelev 1944 och han medverkade i teatern invigningsuppsättning En midsommarnattsdröm samma år. Han kom att förbli den teatern trogen ända till 1987 med avbrott för...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född i Stockholm, död i Limhamn, Skåne.

Han växte upp på Lidingö och skall under skoltiden ha spelat trummor i Simon Brehms skolorkester. Efter skolan började han studera vid Willy Koblancks teaterskola 1940-41 och efter diverse avbrott för militärtjänstgöring kom han via ett år vid Helsingborgs stadsteater 1943-44 till Malmö stadsteater, där han blev premiärelev 1944 och han medverkade i teatern invigningsuppsättning En midsommarnattsdröm samma år. Han kom att förbli den teatern trogen ända till 1987 med avbrott för engagemang vid Upsala stadsteater 1951-1956, frilansarbete 1956-1960 och en kort period vid Dramaten varefter han återvände till Malmö 1960.

Efter pensioneringen 1988 verkade han en tid vid Länsteatern i Jönköping. För film- och tv-tittaren har han kanske mest blivit känd för ett stort antal mer eller mindre skumma typer där hans allvarsamma och lite sorgsna utseende kommit väl till pass. På 1950-talet försökte man visserligen lansera honom som tonårsidol med roller i t.ex. Synnöve Solbakken (1957) men hans gravallvarliga utstrålning gjorde honom mer lämpad för andra typer av roller. Han kunde då t.o.m. beskrivas som "Film-Sveriges officielle gangster". Som sådan blev han mest känd genom Arne Mattssons Hillmanfilmer, som han själv menade hörde till de få som var värda att räkna. Han gjorde även en bemärkt roll i tv-serien Kullamannen (1967) som en synnerligen sinister bov.

1989 erhöll han Teaterförbundets De Wahl-stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Sångare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?