Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1946). Född Yvonne Lombard i Engelbrekts församling, Stockholm.-Hon är dotter till professorn i romanska språk i Lund och kom redan i skolan att ägna sig åt att spela teater vid Katedralskolan. Hon var klasskamrat med Max von Sydow, som föreslog henne att söka till Dramatens elevskola samtidigt som han. De kom båda in 1948 och efter examen 1951 hamnade hon så småningom vid Alléteatern där hon 1952 fick ett stort genombrott i Patty. Redan innan denna roll hade hon uppmärksammats av en skribent som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1946). Född Yvonne Lombard i Engelbrekts församling, Stockholm.

-

Hon är dotter till professorn i romanska språk i Lund och kom redan i skolan att ägna sig åt att spela teater vid Katedralskolan. Hon var klasskamrat med Max von Sydow, som föreslog henne att söka till Dramatens elevskola samtidigt som han. De kom båda in 1948 och efter examen 1951 hamnade hon så småningom vid Alléteatern där hon 1952 fick ett stort genombrott i Patty. Redan innan denna roll hade hon uppmärksammats av en skribent som beskrev henne som kanske den roligaste som finns för närvarande i landet eller, som denne skribent uttryckte det, liten och rultig och fnissig och fånig och romantisk och naiv och idealistisk och optimistisk. När det gäller rollen i Patty beskrevs detta framförande av kritiken som att det var länge sedan en premiärpublik gav sig så fullständigt på nåd och onåd inför en debutantprestation.

I viss mån kom denna roll med sin blandning av ungdomsfrisk oskuld och raffinerat kvinnligt koketteri att ange tonen för senare roller och kan ses som ganska tidstypisk för efterkrigstidens kvinnoideal. Yvonne Lonbard spelade senare på bl.a. Göteborgs stadsteater samt från 1960 Stockholms stadsteater, där hon med vissa avbrott förblev till sin pensionering 1994.

I början av sin karriär var hon på film en utpräglad komedienne som fick gestalta en lång rad flirtiga och fnittriga flickor, inte sällan med lite elak och överlägsen biton som i Flyg-Bom (1952) och En lektion i kärlek (1954). Hon gav även ett känt chokladmärke ett ansikte under sexton års reklamfilmande. Draget av högfärdighet har fått hänga kvar i de mer mogna kvinnoroller hon begåvats med sedan dess med en del utpräglade "vulgodamer". Hon var den något osympatiska och korrumperade kommunalpolitikern i Äppelkriget (1971), den högfärdiga borgmästarinnan i tv-serien Madicken (1979, bioversion 1980) och en något samvetslös affärskvinna i Göta Kanal (1981). Hon var väl inte direkt helsympatisk som bordellmamma i tv-serien Kopplingen (1991) eller som privatdetektiven Snokens självupptagna mamma i de senare tv-serierna (1993, 1995 och 1997). Hon har dock spelat helt andra karaktärer såsom Mutter Courage.

1976 tilldelades hon Teaterförbundets De Wahl-stipendium och 1995 privatteatrarnas pris Guldmasken för sin roll i I nöd och lust. Hon är gift med författaren Lennart Hellsing.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge 2019 Hedersguldbagge

Insatser

Roll
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?