Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare, röstskådespelare (filmer 1950-1986), regissör (filmer och tv 1968-1975), regiassistent (film 1967). Född Arne Erik Emil Åkerblom i Mariefred. Efter skolan flyttade han till Stockholm och arbetade där som affärsexpedit. När han gjorde militärtjänsten placerades han vid nöjesdetaljen och kom där i kontakt med andra verksamma inom nöjesbranchen. Han beslöt att ändra yrkesinriktning och fick anställning vid Karl Gerhards kostymateljé, där han kom att arbeta som inspicient. Han gjorde så småningom egen scendebut 1945 i revyn Två stjärnor och en...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare, röstskådespelare (filmer 1950-1986), regissör (filmer och tv 1968-1975), regiassistent (film 1967). Född Arne Erik Emil Åkerblom i Mariefred.

Efter skolan flyttade han till Stockholm och arbetade där som affärsexpedit. När han gjorde militärtjänsten placerades han vid nöjesdetaljen och kom där i kontakt med andra verksamma inom nöjesbranchen. Han beslöt att ändra yrkesinriktning och fick anställning vid Karl Gerhards kostymateljé, där han kom att arbeta som inspicient. Han gjorde så småningom egen scendebut 1945 i revyn Två stjärnor och en smäll och hamnade senare hos Povel Ramel och Knäppupp där han 1952 var med i deras första revy.

Senare kom han att bli känd för radiofiguren Hönebjär som kom fram i programmet Packa Pekkas kappsäck (1957), en gnällig riksdagsman från Södermanland, som snabbt blev känd och ofta imiterad. Vid radion producerade han även radioserien Räkna med bråk med Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud, vilken byggde på kvick situationskomik.

På 1960-talet började han spela med HasseåTage och var med i flera av deras revyer som även gjordes för tv som Gröna Hund (1962) och Gula Hund (1966), där han i den senare bl.a. gjorde det kända numret om spiritistiska sällskapet. 1972 kom han med i det återförenade Casinogänget, där han även verkade som regissör.

Han har varit verksam som barnfilmsregissör, bl.a. sviten av Elsa Beskow-filmatiseringar för tv 1968-71. Som skådespelare fungerade han i många biroller ofta som en lustig typ som gav färg åt handlingen. Några gånger hade han lite större roller som t.ex. brevbäraren i nyversionen för tv av Söderkåkar (1970) och som Mille Kruse i Lasse Hallströms tv-serie Fredag med Familjen Kruse (1971).

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Pris (Jönssonbagge)

Insatser

Regi
Musik
Roll
Regiassistent
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?