Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Mölndal, Göteborg. Död i Wien, Österrike.-Efter att ha arbetat på kontor blev hon antagen vid Göteborgs stadsteaters elevskola 1948, där hon blev premiärelev 1950 och fast engagerad 1951 och förblev vid teatern till mitten av 1950-talet. Hon tackade några gånger nej till utländska anbud innan hon 1957 flyttade till Wien där hon spelade teater och bl.a. medverkade i en del tyska filmer. Emellanåt gästspelade hon i sitt hemland med både film, tv...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Mölndal, Göteborg. Död i Wien, Österrike.

-

Efter att ha arbetat på kontor blev hon antagen vid Göteborgs stadsteaters elevskola 1948, där hon blev premiärelev 1950 och fast engagerad 1951 och förblev vid teatern till mitten av 1950-talet. Hon tackade några gånger nej till utländska anbud innan hon 1957 flyttade till Wien där hon spelade teater och bl.a. medverkade i en del tyska filmer. Emellanåt gästspelade hon i sitt hemland med både film, tv och teater.

Sällan kan man tala om ett sådant snabbt och genomgripande genombrott som det Jacobsson fick genom sin roll i Hon dansade en sommar (1951). Dessförinnan hade hon haft en närmast statistliknande liten roll i Bärande hav (1951), där regissören Arne Mattsson uppmärksammade henne och gav henne den kvinnliga huvudrollen i sin nya film mot kamraten från elevskolan Folke Sundquist. Hon hade dock tidigare blivit uppmärksammad på scenen för sin roll i Höijers Det lyser i kåken (1950) men nu var framgången total och hon blev genom denna film som torde höra till en av de mest sedda svenska filmerna någonsin berömd över hela världen. Hennes folkvisefagra uppenbarelse korresponderade perfekt med filmens tema om en oskuldsfull landsbygd som dör när moderniseringens vindar sveper in och förvandlas till nostalgiska minnesbilder. Hon fick därefter under resten av sitt liv leva med den bild av henne som filmen gett och hon nådde därefter knappast upp till samma elektrifierande uppenbarelse i någon av sina senare filmroller, som t.ex. Karin Månsdotter (1954) eller i nyinspelningen Herr Arnes penningar (1954). Möjligen lyckades det bättre som oskuldsfull advokatfru i Sommarnattens leende (1955).

I Tyskland försökte man rida vidare på framgången från Hon dansade en sommar genom bl.a. en roll i en av de på sin tid populära Heimatfilmerna Der Pfarrer von Kirchfeld (En sommar av lycka, 1956), men ingen nådde samma framgång. Hon blev dock 1956 vald till mest populära skådespelerska i Tyskland.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Bambi 1955

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?