Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1959-1993). Född Carl Folke Billquist i Sankt Petri församling, Malmö, död i Högalids församling, Stockholm. Han började som journalistvolontär men övergick till studier i konsthistoria i Lund, där han började spela studentteater vid Lilla Teatern. Han utbildade sig vid Göteborgs stadsteaters elevskola 1955-1957, var sista året som premiärelev och engagerades av Göteborgs stadsteater efter examen. Senare kom han via Stockholms stadsteater till Dramaten 1964, där han förblev till sin bortgång. Han var också tidvis, bl.a. 1961-1963,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1959-1993). Född Carl Folke Billquist i Sankt Petri församling, Malmö, död i Högalids församling, Stockholm.

Han började som journalistvolontär men övergick till studier i konsthistoria i Lund, där han började spela studentteater vid Lilla Teatern. Han utbildade sig vid Göteborgs stadsteaters elevskola 1955-1957, var sista året som premiärelev och engagerades av Göteborgs stadsteater efter examen. Senare kom han via Stockholms stadsteater till Dramaten 1964, där han förblev till sin bortgång. Han var också tidvis, bl.a. 1961-1963, engagerad vid tv-teaterensemblen.

Under sin tidiga karriär under 1960-talet var han ofta placerad i älskarfacket men med tiden fick han spela mer buffliga typer, där hans fyrkantiga, lite grovhuggna ansikte kom till sin rätt. I publicerade eftermälen betonades hans teatrala uttrycksfullhet både på och utanför scenen, ett agerande som uttryckte skarpsynthet och gestaltande förmåga. Till hans mer uppmärksammade rolluppgifter i tv hörde bl.a. den genomgående rollen som Konsumföreståndare i de olika serieomgångarna av N.P. Möller - fastighetsskötare samt rollen som den i grunden tragiske förskingraren Matts Boresten i Varuhuset (1987-1989).

Han var brorson till skådespelaren Fritiof Billquist och gift med skådespelerskan Wiveca Billquist.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?