Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Rådgivare
Konstnärlig rådgivare
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

 Svensk producent, produktionsledare, inspelningsledare m.m. (filmer från 1965). Född Karl-Axel Boman i Oscars församling, Stockholm. Far till fotografen Tomas Boman. - I svenskt filmliv har Kalle Boman etablerat sig som en branschinsider för branschens outsiders, med en av de längsta karriärerna inom svensk film. I olika funktioner har han sedan 1960-talet arbetat med filmskapare som Bo Widerberg, Roy Andersson, Marie-Louise Ekman, Mai Zetterling, Mia Engberg, Gabriela Pichler och Ruben...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk producent, produktionsledare, inspelningsledare m.m. (filmer från 1965). Född Karl-Axel Boman i Oscars församling, Stockholm. Far till fotografen Tomas Boman.

-

I svenskt filmliv har Kalle Boman etablerat sig som en branschinsider för branschens outsiders, med en av de längsta karriärerna inom svensk film. I olika funktioner har han sedan 1960-talet arbetat med filmskapare som Bo Widerberg, Roy Andersson, Marie-Louise Ekman, Mai Zetterling, Mia Engberg, Gabriela Pichler och Ruben Östlund.

Efter jobb som scenarbetare vid Stockholms Stadsteater 1963 kom Boman via en kurs i tv-teknik 1964 till Europa Film. Han arbetade som passare, den som på en produktion är till hands för slitsamt grovarbete. När den svårhanterliga inspelningen av Bo Widerbergs Kärlek 65 (1965) ägde rum sommaren 1964, blev han befordrad till regiassistent sedan den förra flytt fältet. Widerbergs under denna period nästan experimentella arbetssätt frustrerade många, men uppskattades av Boman.

Kalle Bomans start i filmlivet blev typisk för fortsättningen. Skeptisk till vad han sett som branschens konservatism har Boman lierat sig med dem som brutit mot mönster. Han arbetade vidare med Widerberg i flera filmer, ibland – Joe Hill (1971), Mannen på taket (1976) – med mindre insatser som inte nämns i produktionsuppgifterna.

Mest tätt har Boman samarbetat med Roy Andersson. 1968 tipsade Boman en reklambyrå om att anlita Filmskolan-eleven Roy Andersson som regissör till en reklamfilm som skulle göras hos Europa Film. Det blev Anderssons debut som reklamfilmregissör. Andersson och Boman har sedan dess fortsatt att arbeta tätt ihop. En period producerade de reklamfilm i ett gemensamt bolag, vilket dock gick i konkurs 1976. Boman fortsatte att vara mycket närvarande i Roy Anderssons Studio 24:s arbete med reklamfilm och kortfilm. 1978 startade Kalle Boman ihop med Rolf Sohlman produktionsbolaget HB Hinden. Egna ateljéer tillkom 1983, och verksamheten fick småningom namnet Hinden/Länna-ateljéerna AB. I Länna gjordes bland annat byggen för Anderssons kortfilm Härlig är jorden (1990) men Hinden/Länna-ateljéerna samarbetade också flitigt med Marie-Louise Ekman.

Roy Anderssons comeback med Sånger från andra våningen (2000) blev även en sorts comeback för Kalle Boman. Anderssons Giliap (1975), som blev ett misslyckande, och senare en tvist med Filminstitutet om kompensation för jobbet på Härlig är jorden, hade gjort att Kalle Boman hamnat i marginalerna i Filmsverige. Efter Sånger... vände det. Andersson och Boman återupptäcktes av en ny generation filmare. Dessa sökte sig till Kalle Boman för att dra nytta av hans erfarenhet av att lotsa filmer från idé till premiär. 2009 blev Boman adjungerad professor vid Filmhögskolan i Göteborg och 2014 fick han en Hedersguldbagge. Under 2000-talets två första decennier förekom Kalle Bomans namn i fler svenska filmers produktionsuppgifter än under hela perioden 1964-2000. Förutom Roy Andersson har Boman kommit att särskilt förknippas med regissörs- och producentduon Ruben Östlund och Erik Hemmendorff.

Kalle Bomans insatser är generellt svåra att fånga under en specifik titel. Ofta listas han i produktionsuppgifterna som någon variant av rådgivare. Filmare har genom åren uttryckt uppskattning för hans förmåga att ge stöd underbyggt av lång erfarenhet av den konstnärliga processen. "Jag är bra på att hitta var skon klämmer" har han sagt i en intervju. Tillfrågad vilken funktion han innehaft på en viss film, svarade han en annan gång: "Min funktion var att vara Kalle Boman."

Mårten Blomkvist (2019)

Utmärkelser

Gullspira Stockholm 2016 (priset tilldelades Barnfilmskolan och Linda Sternö, Kalle Boman, Martin Sjögren och Klara Björk)
Guldbagge 2014 Hedersguldbagge
Chaplin-priset Stockholm 1970 En kärlekshistoria

Insatser

Producent
Produktionsledare
Foto
Klippning
Roll
Regiassistent
Rådgivare
Konstnärlig rådgivare
Teknisk rådgivare
Samproducent
Inspelningsledare
Specialeffekter, ljud
Övrig medarbetare
Tack till
Stillbild

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?