Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1970-1982) och journalist. Född Britt Christina Marinette Lindberg i Annedal, Göteborg.-Christina Lindberg är uppväxt under ganska knappa omständigheter och var student på latinlinjens halvklassiska gren med planer på att läsa vidare till arkeolog. Under gymnasietiden blev hon uppmärksammad genom badflicksreportage i några västsvenska dagstidningar vilket i sin tur ledde till hon blev utvikningstjej i ett par herrtidningar som FIB-Aktuellt och Lektyr. Därigenom blev hon också ett hett byte för filmbranschen...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1970-1982) och journalist. Född Britt Christina Marinette Lindberg i Annedal, Göteborg.

-

Christina Lindberg är uppväxt under ganska knappa omständigheter och var student på latinlinjens halvklassiska gren med planer på att läsa vidare till arkeolog. Under gymnasietiden blev hon uppmärksammad genom badflicksreportage i några västsvenska dagstidningar vilket i sin tur ledde till hon blev utvikningstjej i ett par herrtidningar som FIB-Aktuellt och Lektyr. Därigenom blev hon också ett hett byte för filmbranschen och inte minst dess undervegetation. Rollen i Jan Halldoffs Rötmånad (1970) var något av ett undantag men även här kom betoningen att ligga på hennes yttre företräden.

Filmen Exponerad (1971) sjösattes under jippobetonade former vid Cannesfestivalen 1971 och gjorde åtminstone henne till en internationell celebritet medan filmen blev en mindre framgång. Därpå följde en karriär i en lång rad sexfilmer som med dagens mått kan betecknas som rätt så oskyldiga. När inslagen av hårdporr började ta över inom genren hoppade hon av till sist.

Hon gjorde ett försök att komma in vid Scenskolan 1975, efter att ha tagit privatlektioner för Öllegård Wellton, men nådde inte ända fram utan genomgick i stället journalistutbildning vid Poppius och kom att etablera sig inom det yrket och blev med tiden chefredaktör för Flygrevyn.

Lindberg står för en bild av Sverige som under en period var mycket gångbar ute i världen i länder som USA, Tyskland och Japan. Hon blev den kanske främsta representanten för en bild av ett förment frigjort Sverige som sammanfaller med rekordåren för det svenska samhället. Detta blev också en sida av det "Idealsverige" som spreds över världen. Hon blev vid denna tid självfallet en måltavla för feminister men hon visste att ge svar på tal. Med åren har fiendeskaran bytt skepnad till den organiserade jägarkåren, som hon utmanat genom sitt engagemang i naturvårds- och vilddjursfrågor. Hon har i det sammanhanget också gjort sig känd som svampexpert.

P O Qvist (2004, redigerad 2015)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?