Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1964), regissör. Född Björn Thomas Hellberg i Jakobs församling, Stockholm. Han växte upp som son till en affärsman i de centrala delarna av Stockholm under ett 1950-och 60-tal som enligt honom själv var "rock'n'roll". Redan tidigt började han skådespela i radion, där han vid åtta års ålder gjorde vargen i pjäsen Rödluvan. Senare kom han att ta tallektioner hos Manja Benkow och han brukade uppträda som komiker på Nalen tillsammans med Bertil Bertilson. Han kom in vid Scenskolan i Malmö i 1965 och efter examen...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1964), regissör. Född Björn Thomas Hellberg i Jakobs församling, Stockholm.

Han växte upp som son till en affärsman i de centrala delarna av Stockholm under ett 1950-och 60-tal som enligt honom själv var "rock'n'roll". Redan tidigt började han skådespela i radion, där han vid åtta års ålder gjorde vargen i pjäsen Rödluvan. Senare kom han att ta tallektioner hos Manja Benkow och han brukade uppträda som komiker på Nalen tillsammans med Bertil Bertilson. Han kom in vid Scenskolan i Malmö i 1965 och efter examen 1968 kom han till Norrköpings stadsteater i ett år och sedan ytterligare tre år vid Riksteatern. 1971 kom han till Stockholms stadsteater där han var en längre tid med utflykter till andra scener och har bl.a. med framgång spelat privatteater.

1980-81 bedrev han studier i USA bl.a. vid Actors' Studio och Milton Katselas teaterskola. Under senare år har han trappat ner på agerandet och i stället ägnat sig åt regi, bl.a. med biograffilmen Råttornas vinter (1988) och tv-serier som Kopplingen (1991), där han hade en stor roll som undersökande journalist, och Rederiet, där han i den senare serien under flera säsonger (1995-1998) hade en bärande roll som färjekapten.

Han fick något av genombrott som filmskådespelare i Maria (1975) där han spelade en ex-brottsling med många problem i tillvaron. Den speciella utstrålning han uppvisade i den filmen med ett fårat ansikte präglat av ödslighet och själsplågor har varit märkbart i en del av hans senare roller oavsett rollkaraktär. Det kan sägas om filmroller som Gunvald Larsson i Mannen på taket (1976), diplomat i Latinamerika med problem i Uppdraget (1977) eller nämnda roll i Rederiet. Han har också haft mer utpräglade skurkroller som t.ex. den s.k. apelsinmannen som försöker förgifta pastorn i Apelsinmannen (1990).

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Sångare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?