Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Dialog
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1963). Född i Skellefteå, Västerbotten. Död i Värmdö, Stockholms län. Gift med skådespelaren Evabritt Strandberg och far till skådespelaren Matti Berenett.-Efter en tid till sjöss kom Lars-Erik Berenett tillbaka till uppväxtstaden Uppsala, där han började arbeta i en skivaffär. Där upptäcktes han av Paul Patera, en entusiastisk amatörteaterledare, som erbjöd en roll vid Kammarteatern. Berenett tackade dock nej men Patera stod på sig och ordnade med stipendium åt honom till en...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1963). Född i Skellefteå, Västerbotten. Död i Värmdö, Stockholms län. Gift med skådespelaren Evabritt Strandberg och far till skådespelaren Matti Berenett.

-

Efter en tid till sjöss kom Lars-Erik Berenett tillbaka till uppväxtstaden Uppsala, där han började arbeta i en skivaffär. Där upptäcktes han av Paul Patera, en entusiastisk amatörteaterledare, som erbjöd en roll vid Kammarteatern. Berenett tackade dock nej men Patera stod på sig och ordnade med stipendium åt honom till en teaterverkstad i Medborgarskolans regi. Kursen gav mersmak och via ytterligare ett stipendium fick han möjlighet att studera vidare vid Calle Flygares teaterskola och därefter vid Scenskolan i Göteborg 1964-1967. Efter examen knöts han till Göteborgs stadsteater där han förblev till 1983.

Denne mångsidige och produktive skådespelare hade i vart fall under senare tid fått stor auktoritet i sitt spel, mest accentuerat har detta blivit som tuff kriminalsnut i den långa serien av TV-filmer om Roland Hassel (sammanlagt drygt 25 år från den första Anmäld försvunnen, 1986, fram till och med Hassel - Privatspanarna, 2012) samt som affärsmannen Harald Bovallius i såpan Skilda Världar (i över 300 avsnitt 1996-1998).

Han fick genom sin utstrålning även spela en del rena bovroller som kallhamrad bankrånare i TV-serien Polisen som vägrade svara (1982), gangster i ett avsnitt av serien Spanarna (1983) och bombmannen i thrillerserien Den svarta cirkeln (1990). Ibland spelade han emellertid en del mer utpräglat sympatiska karaktärer som ingenjören i Lars Molins TV-serie Tre kärlekar (1989 och 1991).

Även om det mesta som skrivits om honom kretsar kring Roland Hassel får man ej glömma bort bl.a. några tungt vägande Lars Norén-roller som sonen Frank i TV-versionerna av Noréns familjedramer Kaos är granne med gud (1984) och Natten är dagens mor (1984), där han fick utlopp för sin speciella spelstil som är återhållsam på gränsen till cool.

P.O. Quist (2004), redigerad 2013-11-11 och 2017-02-02

Utmärkelser

Sammy Stockholm 1989 Roland Hassel

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?