Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född i Solna. Han funderade först på att bli psykolog och musiker men en bekant tyckte att han borde bli skådespelare. När han började vid universitet studerade han teaterhistoria och började samtidigt spela studentteater och gatuteater. Han turnerade runt med en fri teateruppsättning tillsammans med den senare kände deckarförfattaren Henning Mankell. Sin scendebut gjorde han 1969 på Pistolteatern i den smått skandalomsusade Direktör Ubu och kom via Riksteaterns skolteatergrupp (Kopparbergsensemblem) 1970-71 till Stockholms Stadsteater 1971,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född i Solna.

Han funderade först på att bli psykolog och musiker men en bekant tyckte att han borde bli skådespelare. När han började vid universitet studerade han teaterhistoria och började samtidigt spela studentteater och gatuteater. Han turnerade runt med en fri teateruppsättning tillsammans med den senare kände deckarförfattaren Henning Mankell. Sin scendebut gjorde han 1969 på Pistolteatern i den smått skandalomsusade Direktör Ubu och kom via Riksteaterns skolteatergrupp (Kopparbergsensemblem) 1970-71 till Stockholms Stadsteater 1971, där han förblev till pensioneringen 2003.

Han fick något av ett genombrott i tv-serien Selambs (1979) som ett av syskonen. Därefter har han varit en ytterst produktiv skådespelare som spelat det mesta såsom Jesus, Gud, Hitler och Stalin t.ex. Han spelade en genomgående karaktär som kriminalpolisen Simon Palm i den långa raden av Roland Hassel-filmer i tv från Anmäld försvunnen (1986) och framåt. En senare stor tv-roll var som trygghetsskapande klinikföreståndare i sjukhusserien S:t Mikael (1998 och 1999). För småbarn har han blivit känd som berättarrösten i barnprogrammet I drömmarnas trädgård. Han har ofta betonat en dragning till det absurda i sina rolltolkningar och uppger sig uppskatta cirkuskonsten, särskilt den moderna fria cirkusen. Han var också en tid sysselsatt med att driva en egen cirkus under kulturhuvudstadsåret 1998.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Insatser

Musikstycken

Sångare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?