Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1974), regissör, producent (film 1984). Född Kjell Anders Lönnbro i Johanneberg, Göteborg. Han kommer från stadsdelen Anneberg i Göteborg och började läsa humaniora vid Göteborgs universitet. 1969 fick han stipendium för studier i USA vid University of Philadephia. Konfrontationen med den amerikanska proteströrelsen blev av omvälvande slag och gjorde honom mer politiskt medveten. Tillbaka i Göteborg började han spela amatörteater och 1971 kom han in vid Scenskolan i Malmö. Efter examen 1974 var han föga hågad att söka sig till...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1974), regissör, producent (film 1984). Född Kjell Anders Lönnbro i Johanneberg, Göteborg.

Han kommer från stadsdelen Anneberg i Göteborg och började läsa humaniora vid Göteborgs universitet. 1969 fick han stipendium för studier i USA vid University of Philadephia. Konfrontationen med den amerikanska proteströrelsen blev av omvälvande slag och gjorde honom mer politiskt medveten. Tillbaka i Göteborg började han spela amatörteater och 1971 kom han in vid Scenskolan i Malmö. Efter examen 1974 var han föga hågad att söka sig till någon av institutionsteaterna utan började i stället att arbeta med den fria gruppen Teater 5 i Göteborg. Tillsammmans med Lasse Strömstedt, Bodil Mårtensson och Christer Dahl kom han att forma kollektivet Kenneth Ahl som väckte stor uppmärksamhet med filmer som Det löser sig (1976) för tv och senare biograffilmen Lyftet (1978). Arbetet med dessa byggde i stor utsträckning på intervjuer med arbetare, fångar m.m. Hela kollektivet utmärktes i hög grad av en utpräglad politisk medvetenhet och Lönnbro var från början av 1970-talet en utttalad KFML:(r)are, allt i enlighet med de vänsterradikala strömningar som var typiska för delar av Göteborgs skådespelarvärld vid denna tid.

Kenneth Ahl upphörde 1982 i och med föreställningen Cabaret Kenneth Ahl (1982). Man kan möjligen se hans senare roll i serien Hammarkullen (1997) som den desillusionerade radikalen Frank som en retrospektiv skrattspegel av denna era. För rollen i Lyftet erhöll han en Guldbagge 1978 för bästa manliga roll. Han var tidigare gift med skådespelerskan Bodil Mårtensson och far till skådespelaren Harald Lönnbro.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1978 Bästa skådespelare Lyftet

Insatser

Grupper

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?