Kan lätt väga tyngst?

En artikel av
Ida Kjellin, manusförfattare och skribent
En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

”Uppföljaren är mycket bättre – mycket mörkare”, ”Nattsvart kvalitét” och ”Regissören väjer inte för det mörka”.

Känns det igen?

När en film beskrivs som ”mörk” idag är det nästan alltid synonymt med ”av god kvalitet”. Att en film är mörk, nattsvart, inte erbjuder någon ljusning, anses alltid som finare. Som om riktigt tunga ångestdramer av någon anledning skulle vara svårare att göra.

Det stämmer förstås inte.

Att göra komedier är lika svårt, eller svårare, eftersom vi alla har olika humor men oftast är överens om vad som är sorgligt och jobbigt.

En komedi kan enbart nå upp till de mörka filmernas lovord om den kan visa att det handlar om ”mörk humor”, som Ruben Östlunds Turist (2014) och The Square (2017). Den senare blev sexfaldigt prisbelönad vid European Film Awards, den europeiska Oscarsgalan, bland annat för Bästa film och Bästa komedi. Även Roy Anderssons skrattet i halsen-film En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (2014) belönades som Bästa komedi vid samma gala.

Det kan inte vara vanlig, simpel slapstickhumor, som någon av de gamla Jönssonligan-filmerna eller Drömkåken (1993). Och Hasse och Tage var förstås så folkkära redan innan de började filma att deras komedier direkt blev klassiker.

Annars är det poppis att göra en mörk version av en komedi! Hittills framförallt i Hollywood och i tv-världen men nyligen kom ju en mörkare Jönssonligan-version: Jönssonligan – Den perfekta stöten (Alain Darborg, 2015), så kanske är fenomenet även på väg till Sverige.

Det är sällan som någon väljer att göra tvärtom – en mörk film i ljus version. Några har dock fattat galoppen, titta på You Tube där man klippt om trailern för The Shining (Stanley Kubrick, 1980) till en romcom istället, komplett med jublande glad musik och pillemarisk voice over med bubblande skratt i rösten!

I samma anda har jag några förslag på svenska mörka filmer där man skulle kunna göra en ljus, komisk remake. Varför inte omarbeta den mörka, samhällskritiska thrillern Snabba Cash (Daniel Espinosa, 2010). Där finns mycket potential till skämt om dubbelliv och knasiga situationer med den taxikörande huvudpersonen som låtsas vara överklasskille.

Det sjunde inseglet (Ingmar Bergman, 1957) kan göras om till en tokrolig parodi på fantasyfilmer. Kanske kan den handla om lajvare på Medeltidsveckan? Kanske kan riddaren och Döden spela onlinedataspelet Fortnite istället för schack? Eller Nybyggarna (Jan Troell, 1972) – här finns det mycket utrymme! Vi har det klassiska komediupplägget ”fish out of water” med de småländska bonnlurkarna som kommer till storstan.

Körkarlen (Victor Sjöström, 1921) kanske kan göras om till en svensk Ghostbusters?! ”Who you gonna call?” – Frälsningssoldaten Edith! Nej okej, det kanske inte var en så bra idé.

Fast…nu när jag skriver detta så känner jag att det vore ganska festligt att se Henrik Dorsin som Dödens körkarl och Nour El Refai som en spökjagande slumsyster…

(publicerad i oktober 2018)

I väntan på dessa filmer, här är mina bästa lättsamma svenska komedier

Klicka på titlarna för att läsa mer om filmerna i Svensk Filmdatabas

Läs mer