Om Svensk Filmdatabas

Svensk Filmdatabas är Svenska Filminstitutets filmdatabas. Här kan du söka information om samtliga svenska långfilmer som har haft biopremiär sedan den första svenska filmen kom 1897. Du hittar även information om utländska långfilmer som har haft svensk distribution, huvudsakligen på biograf, samt många svenska kort-, dokumentär- och tv-filmer.

Totalt omfattar Svensk Filmdatabas över 90 000 filmer – varav cirka en fjärdedel är svenska – och över 365 000 personer som på något sätt medverkat vid tillkomsten av dessa filmer: regissörer, manusförfattare, skådespelare etc. Här finns även uppgifter om bolag, förlagor och i filmer förekommande musikverk, samt redaktionellt material i form av biografier och artiklar med nya spännande ingångar till svensk film.

Vi är unika

I Svensk Filmdatabas hittar du information du inte hittar i andra databaser. Du kan till exempel i posterna till de svenska långfilmerna läsa sammanfattningar av samtida pressreaktioner från 1897 och framåt, och för svenska långfilmer finns det ofta detaljerade handlingsbeskrivningar.

Och hos oss hittar du de officiella svenska titlarna till utländska filmer, en information som kan vara svår att hitta annars.

På filmsidorna hittar du sedan nylanseringen hösten 2017 även information om Svenska Filminstitutets bestånd, det vill säga vad vi har i våra samlingar som är relaterat till filmen; det kan handla om filmkopior i vårt filmarkiv, affischer, stillbilder, manuskript, program eller andra trycksaker. Håll utkik efter de rosa modulerna med rubriken Bestånd.

Genomsnittsbetyg

För svenska långfilmer från 2007 och framåt redovisar vi nu ett genomsnittsbetyg. Dessa betyg, som tas fram av personer som arbetar med analys och statistik på Svenska Filminstitutet, är sammanvägda snitt från ett antal (minst fem) svenska medier och de är omräknade till skalan 0–5. Även för utländska långfilmer redovisas ett genomsnittsbetyg framräknat på detta sätt, men för dem är startåret 2013.

Mer att läsa

Svensk Filmdatabas är inte bara en databas utan här kan du också ta del av redaktionella artiklar där kulturjournalister, filmvetare och experter på Svenska Filminstitutet tar sig an ämnen som på ett eller annat sätt är kopplade till svensk film. Artiklarna erbjuder fördjupad kunskap om alla tänkbara aspekter av svensk film och ger nya spännande ingångar till databasen.
Se alla artiklar i Svensk Filmdatabas

Fotografier och affischer

Filmposterna i Svensk Filmdatabas innehåller ofta stillbilder och filmaffischer ur våra samlingar. Stillbilder finns även i många av personposterna. Vi kommer kontinuerligt att fylla på med fler bilder, både för nya filmer och retroaktivt för redan existerande poster.

Filminstitutet har med stöd av upphovsrättslagen (1960:729) träffat avtalslicens med Bildupphovsrätt om tillgängliggörandet av bildarkivets samlingar. Har du frågor om avtalslicensen kan du vända dig direkt till Bildupphovsrätt.

Sök och navigation

Sökfunktionen är tänkt att vara både enkel och kraftfull. I de flesta fall bör du få upp det du söker efter i snabbsök-menyn, men om du istället för att välja något i den trycker på returknappen genomförs en utökad sökning och du får en träfflista med betydligt fler resultat. Den listan kan du sedan både filtrera och sortera för att få ett optimalt sökresultat.

Svensk Filmdatabas innehåller väldigt mycket uppgifter och vi har försökt att göra det så enkelt som möjligt för dig att hitta fram till dem, oavsett om du använder en vanlig dator eller besöker oss med en via mobilen. Till exempel finns det på alla film- och personsidor en utfällbar innehållsförteckning som ger dig snabb åtkomst till sidans alla innehållsmoduler.

Alla våra listor

Svensk Filmdatabas erbjuder ett antal dynamiska listor med vars hjälp du kan leta dig ner i databasen. Vill du till exempel veta när filmer har – eller har haft – premiär på svenska biografer kan du ta en titt i listan Svenska biopremiärer. Vill du få koll på vilka nya svenska filmer som är på gång kan du hitta dem i listan Film i produktion. Vill du ta reda på vilka filmer som Svenska Filminstitutet har digitaliserat hittar du dem i listan Digitaliserad film. Vill du se vilka utmärkelser som har delats ut till (i första hand) svenska filmer och filmarbetare kan du göra det med hjälp av listan Utmärkelser. Och är du nyfiken på de utmärkelser som Svenska Filminstitutet själv delar ut ska du förstås se efter i listan Guldbaggen.

Alla ovan nämnda listor hittar du i den utfällbara menyn uppe till vänster. Testa också att klicka på någon av ikonerna på startsidan. Där hittar du ännu fler listor som går att både filtrera och sortera. Se till exempel listan Filmer.

Vi talar också engelska

Svensk Filmdatabas är en tvåspråkig webbtjänst: på svenska och engelska. Informationen på svenska är mer omfattande, inte minst då det gäller handlingsbeskrivningar och svenska pressreaktioner, men engelskspråkiga besökare kan ändå tillgodogöra sig en stor del av databasens innehåll då rubriker och andra nyckelbegrepp är översatta. Möjligheten att byta språk hittar du i menyn uppe till vänster.

Vi säljer inte film

Svensk Filmdatabas är en databas med filmografiska uppgifter och vi som arbetar med databasen vet tyvärr inte vilka filmer som finns att köpa/hyra/strömma, men längst upp i högra hörnet av varje filmpost finns länken Hitta filmen. Om du klickar på den kan du komma vidare till externa tjänster som förhoppningsvis kan hjälpa dig. Se även sidan Frågor och svar.

Kontakta oss

Svensk Filmdatabas strävar efter att vara så korrekt som möjligt. Om du upptäcker felaktigheter, hör av dig till oss! Använd då gärna formuläret som finns längst ner på respektive databassida. På så sätt får vi automatiskt veta vilken film, person eller bolag det rör sig om samt vilken typ av felaktighet du vill anmäla.

Vill du lämna generella synpunkter på Svensk Filmdatabas kan du förstås även e-posta eller ringa oss som arbetar med databasen. Se uppgifterna nedan.

E-post

svenskfilmdatabas@filminstitutet.se

Telefon

Vardagar 9-17
Per Sundfeldt, 08-665 11 23
Martin Ohlsson, 08-665 11 26