Saken är Oscar!

En artikel av
Per Sundfeldt, redaktör Svensk Filmdatabas

Oscargalan har just gått av stapeln. I år var ingen helsvensk film nominerad men vi var med på ett par hörn ändå.

Den dansk-svensk-nederländska filmen En runda till vann nämligen Oscar för bästa internationella film. Thomas Vinterberg som har gjort den var dessutom nominerad i kategorin bästa regi. Bästa internationella film-kategorin innehöll i år också den tunisiska, och delvis svenska, filmen The Man Who Sold His Skin bland de nominerade.

Tidigare har det förstås hänt att svenska filmer, och svenska personer, har vunnit priset. Arne Sucksdorffs film Människor i stad (1947) var först ut och vann i kortfilmskategorin vid utdelningen 1949. Annars har det mycket handlat om att heta Ing*** Bergman. Ingrid B. leder bland svenska skådespelare med tre statyetter medan lika många filmer av Ingmar B. har vunnit i kategorin som idag kallas bästa internationella film. Bland övriga vinnare kan nämnas Sven Nykvist som vann två stycken foto-Oscar och ljudfantomerna Per Hallberg och Paul N.J. Ottosson med tre respektive två statyetter, samt Anna Asp och Marik Vos som knep varsin Oscar för scenografin och kläderna i Fanny och Alexander.

För fullständig information om alla svenska vinster och nomineringar, gå gärna in på Oscar-sidan på Filminstitutets sajt, som länkas allra längst ner på denna sida under listan med filmerna.

(publicerad i april 2021)

Svenska vinnarfilmer

Här listar vi alla filmer med Sverige som första produktionsland som har vunnit en Oscar, i diverse kategorier. Klicka på titlarna för att läsa mer om filmerna i Svensk Filmdatabas.

Läs och se mer