Sickans hårda nypor – Bilder från Bildarkivet

En artikel av
Filminstitutets bild- och affischarkiv & Andreas Westin, bibliotekarie vid Kungliga biblioteket och Sickan-entusiast
Håkan Westergren har just berättat att han kysst andra flickor än Sickan, vilket inte faller i god jord (Rena rama sanningen, 1939)

Den som tror att Sickan Carlsson i sina filmer enbart är en glittrande glad solstråle tar rejält miste; det menar i alla fall Andreas Westin som lägger fram bildbevis i denna artikel. Bilderna kommer från Filminstitutets bild- och affischarkiv.

Rubriken ovan kanske kan uppfattas som en omöjlig ordkombination. Men den som unnar sig glädjen att se några av Sickan Carlssons filmer från 1937 och framåt märker snart att hon är så mycket mer än glittrande leenden och godhjärtad vänskaplighet. I hennes charm ingår också ett understundom tämligen hett temperament, som kan göra tillvaron nog så svettig för somliga av filmernas övriga rollfigurer. Den sedvanliga och lätt slentrianmässiga fokuseringen på Sickans gladlynthet har dock gjort att hennes underhållande lättantändliga och rent våldsamma sida kommit i skymundan.

Föga konfliktundvikande kan hon få utbrott, dela ut örfilar, slåss och till och med fånga bovar. Och hon låter inte gärna några tjyvnyp få gå ohämnade. Men eftersom det handlar om Sickan finns ingen ondsinthet. Hon bara försvarar sig när hon känner sig förolämpad eller illa behandlad. Eller så ger hon igen för gammal ost. Svartsjukan blossar lätt upp, på verkliga eller inbillade rivaler, som i mer än en film får gå under benämningen ”Apan”.

Inte bara på film utan även i verkligheten gällde det tydligen att inte provocera Sickan för mycket. Inför en storpublik på Gröna Lund i juli 1959 knockade hon Kar de Mumma med en högerkrok i samband med en så kallad ”gnabbning”, en dialogmatch där de utväxlade spydigheter med varandra. Som tur var för Kar de Mumma hade Sickan boxningshandskar på sig. Och som tur var för alla andra lyckades en fotograf fånga både en smocka och slutresultatet på bild (för den som nu blir nyfiken och vill gå till läggen så skrevs det om detta i Aftonbladet 1959-07-10 och 1967-01-07, se även Expressen 1959-07-10).


Landstormens lilla argbigga (1941)

I uppföljaren till succén Landstormens lilla Lotta (Weyler Hildebrand, 1939) får vi se Sickan göra en närmast inverterad rollfigur jämfört med lottan i föregångaren. Som bortskämd och barnsligt dryg godsägardotter med synnerligen kort stubin, rycker hon högst ovilligt in i beredskapstjänst på sin barske faders främste oväns bondgård och där dennes irriterande son, en reservlöjtnant, ska stå för utbildningen. Men den obändigt vänliga charmen lyser ändå igenom i många scener. Här ovan är det dock ord och inga visor för Marianne Löfgren som får bevittna ett av utbrotten.

När Sickan omsider omvandlat sig till en föredömlig beredskapskvinna, fångar hon till och med in en utländsk agent åt sitt huvudsakliga irritationsobjekt George Fant.


En flicka för mej (1943)

Sickan har medelst ett jujutsu-grepp högst oväntat golvat den förvånade Max Hansen. Gull Natorp ser imponerad på. Så snart Hansen kommit upp på benen och borstat av sig blir han åter nerdammad i mattan. Det är betalningen för att han narrat Natorp att Sickan är hans ”söta hustru”.

Sickan Carlsson kopplar jujutsu-grepp på man

En väskryckare begår misstaget att försöka stjäla Sickans handväska. Tjuven expedieras under visst tumult och överlämnas till närmaste poliskonstapel. Inför filminspelningen fick Sickan faktiskt privatlektioner i jujutsu. Något som rapporterades i dagspressen.


Skolka skolan (1949)

Sickan får till slut nog av klassens illvilliga och ryktesspridande ordningsman, spelad av Maud Söderlund. Det resulterande slagsmålet gick så vilt till att Sickan ådrog sig en kotförskjutning som tvingade henne att ta ledigt från inspelningen ett par dagar.


Vi på Filminstitutets bild- och affischarkiv har som uppdrag att samla in stillbilder och affischer till svenska filmer och utländska filmer som visats på bio i Sverige. För närvarande pågår ett projekt med att digitalisera stillbilder från svenska långfilmer. Vi arbetar kronologiskt och är nu inne på 1950-talet.

Bilderna går att se här på Svensk Filmdatabas på respektive filmpost och kan till antalet variera från några få till över hundra för en film. Även betydligt nyare filmposter kan ha bilder eftersom de numer kommer till oss i digital form. Det har tillsammans blivit cirka 80 000 publicerade bilder genom åren, och fler kommer det bli.

(publicerad i mars 2021)

Sex hårdföra Sickan-hits

De tre filmerna i artikeln och tre andra som artikelförfattaren vill rekommendera för vidare självstudier av Sickans hetlevrade temperament. Klicka på titlarna för att läsa mer om filmerna i Svensk Filmdatabas.

  • Den bortskämda Stockholmsflickan och godsägardottern Marianne Norrenius ger den inkallade armélöjtnanten Viktor Söderman (George Fant) nobben. Men sedan vill det sig inte bättre än att hon tillsammans med en grupp beredskapsflickor ska göra tjänst på Viktors familjegård, där han blir hennes befäl. Viktor tar tillfället i akt och försöker lära Marianne att förbättra sin karaktär.

  • Revyprimadonnan Vera Lanner och den mycket städade tillförordnade borgmästaren Klas Ekengren (Karl-Arne Holmsten) blir förälskade i varandra. Klas är dock rädd för att deras kärlek inte kommer vara bra för hans mors mentala hälsa, ytterst mån om familjens anseende och sonens karriär som hon är. Det hela kompliceras ytterligare av att Veras chef, den självupptagne teaterdirektören Ambrosius Jensen (Max Hansen), på sitt sätt också är förälskad i Vera och gör sitt bästa för att sabotera för henne och Klas.

  • Enköpingsflickan Margareta Karlsson som går i tredje ring gifter sig med läkaren Bertil Kronberg (Gunnar Björnstrand). De flyttar till en villa nära Stockholm, men Bertil är på grund av sitt arbete nästan aldrig hemma. Margareta bestämmer sig för att i hemlighet återuppta gymnasiestudierna. Skolan hon börjar på styrs av en rektor som anser att eleverna enbart ska ägna sig åt studier och inte göra något så förtappat som att förlova sig. Margareta får fullt sjå att hålla sina studier hemliga för sin man och sitt äktenskap hemligt för skolan.

  • Märta Lund ber sin fästman aktiemäklaren Bertil Dahl (Håkan Westergren) att spekulera med de pengar som samlats in till moderns välgörenhetsförening. Detta för att kunna köpa en villa till de barn som är föreningens skyddslingar. Bertil använder dock pengarna för att slå vad med sin chef, tillika Märtas far, och ett par kollegor om att han klarar av att enbart tala sanning under 24 timmar, något som gör honom till ovän med alla.

  • Klassisk ”spring i dörrarna”-fars där missförstånden avlöser varandra. Thor Modéen är primus motor som grosshandlaren Adrian Berggren. Sickan spelar hans ena dotter Irma, som visar sig vara riktigt temperamentsfull.

  • Förväxlingskomedi där manikyristen Mary Broberg och hennes fästman skoputsaren Tom, kallad Plutten (Gunnar Björnstrand), dras in i en härva av missförstånd. I den här filmen får Sickan några av sina största vredesutbrott.

Läs och se mer