Strandliv – Bilder från Bildarkivet

En artikel av
Filminstitutets bild- och affischarkiv
Vera Voronina (i mitten) och fyra medspelare i filmen Hon, den enda (1926)

Det är badsäsong och Bildarkivet bjuder på bilder med strandscener från fem svenska filmer.

Brokiga Blad (1931)

Efter att ha vunnit en tävling i ett radioprogram reser familjen Nilsson – modern Stina, fadern Nils, dottern Vera och hennes fästman Håkan – till Stockholm för att besöka Stockholmsutställningen 1930. Mycket knasigt händer på vägen till huvudstaden. På bilderna nedan har familjen hamnat på Södertälje havsbad och träffat en stor dambalett som har dansnummer på stranden.

Det äldre paret i mitten är Stina Berg och Nils Lundell som spelar föräldrarna med samma förnamn

På bilden till höger ser vi den ena av filmens regissörer, Edvin Adolphson, i den mörkaste baddräkten. Han spelar för övrigt sig själv som filmregissör i filmen.

Bakombild

Hon, den enda (1926)

Överklasscharmören Valentin ingår ett udda vad med sin farbror. Vadet går ut på att Valentin måste gifta sig med Dolores om han inte inom två dygn lyckats förföra henne. Detta i ett försök att överbevisa Valentins teori att alla kvinnor är lättfotade och trolösa. Bortsett från denna bakvända och inte särskilt trevliga premiss så finns det en hel del fantastiska strandbilder från filmen.

Den ryska skådespelaren Vera Voronina spelar den kvinnliga huvudrollen som Dolores del Prado, mannen längst till höger är Nils Ohlin som hade en mindre roll som ”gäst på Castro del Prado”

Lydia Potechina, även hon född i Ryssland, spelar Rosa del Prado

Bakombild

Trion i förgrunden är Alfons Fryland som spelar Valentin van Zanten, Vera Voronina och regissören Gustaf Molander. I bakgrunden skymtar Nils Ohlin.


Landsvägsriddare (1921)

De två kvinnorna på bilden nedan bör vara Pip Overbeck och Margot Linnet som systrarna Inger och Else som uppvaktas av de unga herrarna Billy och Willy. Medan systrarna går och badar besöks deras hem av inbrottstjuvar.


Drottningen av Pellagonien (1927)

Den välbärgade Käthie Löwenborg (Vera Schmiterlöw) har tröttnat på att vara rik och byter plats med sin trotjänarinna Josefina Pettersson (Stina Berg). De två reser ut i Stockholms skärgård med Sandhamns Express och träffar på kaptenen på yachten Primrose, Gösta Sallén (Felix Grönfeldt). Gösta uppvaktar Käthie och även Josefina, som nu kallas ”änkedrottningen av Pellagonien”, får en trio uppvaktande kavaljerer vid namn Rund, Grund och Sund.

Bakombild

Översta raden: Felix Grönfeldt i vita kläder. Mellersta raden: John Melin, Vera Schmiterlöw, Ossian Brofeldt, Stina Berg samt Kurt Welin i badrock längst till höger.

De tre herrarna ute efter Josefina som de tror är rik: Rund (John Melin), Grund (Kurt Welin) och Sund (Ossian Brofeldt).


Konstgjorda Svensson (1929)

Mary Björklund (Karin Gillberg, till vänster på bilden) åker till den fiktiva orten Östersjöbaden där hon träffar civilflygaren Harald Smith (Sven Garbo, bror till Greta), med på bilden nedan finns även marketenterskan Mary Lantz (Brita Appelgren) som älskar tre saker: fart, flirt och flygare.

Bakombild

Vi på Filminstitutets bild- och affischarkiv har som uppdrag att samla in stillbilder och affischer till svenska filmer och utländska filmer som visats på bio i Sverige. För närvarande pågår ett projekt med att digitalisera stillbilder från svenska långfilmer. Vi arbetar kronologiskt och är nu inne på 1950-talet.

Bilderna går att se här på Svensk Filmdatabas på respektive filmpost och kan till antalet variera från några få till över hundra för en film. Även betydligt nyare filmposter kan ha bilder eftersom de numer kommer till oss i digital form. Det har tillsammans blivit cirka 80 000 publicerade bilder genom åren, och fler kommer det bli.

(publicerad i juli 2021)

Filmerna i artikeln

Bilderna är hämtade från Svensk Filmdatabas där du kan förkovra dig ännu mer i den svenska filmhistorien. Här är länkar till de aktuella filmposterna.

Se och läs mer